Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Τζιτζικώστας στα Παραπολιτικά 90,1 για lockdown: Πρέπει άμεσα να συγκροτήσουμε ένα σχέδιο διάσωσης με φοροελαφρύνσεις και αποζημιώσεις

«Πρέπει άμεσα να συγκροτήσουμε ένα σχέδιο διάσωσης το οποίο πρέπει να περιλαμβάνει φοροελαφρύνσεις, αποζημιώσεις», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή “Secret” με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας,αναφορικά με το lockdown στη Θεσσαλονίκη.

«Τις εισηγήσεις για lockdown τις κάνουν οι ειδικοί και έτσι πρέπει να γίνεται, μόνο αυτοί που έχουν τα δεδομένα και την πλήρη εικόνα στα χέρια τους είναι αυτοί οι οποίοι πρέπει να παίρνουν τέτοιου είδους αποφάσεις. Ο δικός μας ο ρόλος είναι με τις δικές μας αποφάσεις και με τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούμε να προσπαθούμε να επαναφέρουμε την οικονομία και την κοινωνία στο ταχύτερο δυνατό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Επομένως αυτό το διάστημα θα κοιτάξουμε πως θα μπορέσουμε, και αυτό κάνω από χθες σε συνεργασία με την κυβέρνηση, σε όλα τα επίπεδα, να καταρτιστεί ένα έκτακτο σχέδιο διάσωσης της οικονομίας γιατί η κατάσταση είναι πάρα πολύ κακή στη Βόρεια Ελλάδα», επισήμανε ο ίδιος διευκρινίζοντας ότι «πρώτον οι πολύ κακές επιδόσεις στον τουρισμό και του κλεισίματος των συνόρων, δεύτερον, η ακύρωση της ΔΕΘ και βέβαια το πρώτο lockdown το οποίο άφησε σημαντικά προβλήματα».

«Άρα σήμερα η Θεσσαλονίκη, οι Σέρρες αλλά και ευρύτερα η Κεντρική Μακεδονία βρίσκονται σε μια πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση και κοινωνική και για αυτό ζήτησα ότι θα πρέπει να καταβληθεί ένα σχέδιο διάσωσης στήριξης των χιλιάδων επιχειρήσεών μας και των εργαζομένων τους γιατί υπάρχει μεγάλος κίνδυνος το επόμενο διάστημα να έχουμε και λουκέτα και πολλούς συμπολίτες μας στην ανεργία και αυτό πρέπει να το αποφύγουμε», υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας.

«Ασφαλώς και είμαι ανήσυχος όταν βλέπεις σε όλο τον κόσμο η μια χώρα μετά την άλλη να πέφτουν, να μπαίνουν σε καθεστώς lockdown και μάλιστα σε πολλές από αυτές όπως είναι η Γαλλία να μην πιάνουν όσο θα θέλανε τέτοιου είδους μέτρα διότι ενώ είναι σε lockdown να συνεχίζουν να αυξάνονται τα κρούσματα αντιλαμβάνεστε ότι με ανησυχεί. Με ανησυχεί γιατί στη Θεσσαλονίκη φτάσαν τα νοσοκομεία μας στο 90% της δυναμικότητάς τους για ΜΕΘ», τόνισε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

«Αυτή τη στιγμή επειδή το υπουργείο Υγείας πήρε κάποια κρεβάτια από μη covid ΜΕΘ για τις μετέτρεψε σε ΜΕΘ για covid πέσαμε πάλι στο 70% αλλά αυτό καταλαβαίνετε ότι σε μερικές μέρες θα ξανά φτάσει στο 90%. Τι θα κάνουμε θα πάρουμε και άλλα κρεβάτια και στο τέλος δεν θα υπάρχουν ΜΕΘ για άλλες ασθένειες ή για δυστυχήματα!», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Άρα δεν είναι και αυτό λύση με την έννοια ότι δεν υπάρχει τέλος, το μόνο τέλος που μπορεί να σταματήσει αυτή τη δυσκολία του συστήματος υγείας είναι να σταματήσει η αύξηση των κρουσμάτων. Διότι αν σήμερα έχουμε 500 κρούσματα τη μέρα υπολογίστε ότι 50 άνθρωποι ημερησίως μπαίνουν για νοσηλεία και από αυτούς ένα ποσοστό θα μπει και σε ΜΕΘ επομένως δεν μπορεί κανείς να πει ότι υπάρχει μια μαγική συνταγή για να λύσεις αυτό το πρόβλημα παρά μόνο, και για αυτό τελικά οι επιστήμονες επέλεξαν να επιβάλλουν αυτά τα μέτρα σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες, το να τηρήσουμε τα μέτρα», εξήγησε.

Ερωτηθείς γιατί οδηγήθηκαν σε lockdown, ο κ. Τζιτζικώστας απάντησε: «Είναι ένα σετ παραγόντων το πρώτο είναι ότι στη Βόρειο Ελλάδα ο χειμώνας μπαίνει πιο νωρίς και παίζει ρόλο γιατί μπαίνει ο κόσμος μέσα. Το δεύτερο έχει να κάνει με το άνοιγμα των πανεπιστημίων. εμείς είμαστε μια πανεπιστημιούπολη έχουμε 150 χιλιάδες φοιτητές ετησίως ο μέσος όρος των κρουσμάτων μας δείχνει ότι είναι κυρίως νέοι άνθρωποι». 

«Η κατηγορία όταν ξεκίνησε αυτή η έξαρση ήταν τα 28, το ανησυχητικό όμως είναι ότι σήμερα είμαστε ήδη στα 38 δηλαδή ανεβαίνει ο μέσος όρος των θετικών κρουσμάτων πράγμα που σημαίνει ότι αρχίζει και αγγίζει αυτή η έξαρση και τους μεγαλύτερους σε ηλικία συμπολίτες μας που έχουν και τους μεγαλύτερους κινδύνους, και αυτό σε συνδυασμό με τη δυσκολία του υγειονομικού συστήματος να ανταποκριθεί αν συνεχίσουμε αυτούς τους ρυθμούς καταλαβαίνετε ότι δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα το οποίο πρέπει πάση θυσία να αποτρέψουμε», σημείωσε επιπρόσθετα.

«Πρέπει άμεσα να συγκροτήσουμε ένα σχέδιο διάσωσης το οποίο πρέπει να περιλαμβάνει φοροελαφρύνσεις, αποζημιώσεις γιατί πάρα πολλές επιχειρήσεις μη γνωρίζοντας ότι θα μπούμε σε lockdown προμηθεύτηκαν προϊόντα και αυτή τη στιγμή όλα αυτά είναι σε κίνδυνο. Και θα πρέπει να δούμε και αυτό που κάναμε εμείς ως Περιφέρεια το προηγούμενο διάστημα, να αντλήσουμε ευρωπαϊκούς πόρους προκειμένου να κάνουμε προγράμματα όπως αυτό που τρέχει τώρα η περιφέρειά μας μη επιστρεπτέας, επιδότησης ουσιαστικά στις μικρομεσαιες, όχι δανεισμό», τόνισε ο περιφερειάρχης.

«Το πρόβλημα των επιχειρήσεων δεν είναι να δανειστούνε. Εμείς ζητήσαμε και καταφέραμε να αξιοποιήσουμε 150 εκατομμύρια τα οποία διαθέτουμε τώρα στις επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί και θα πάρουν ποσά έως και 50 χιλιάδες ευρώ η κάθε μία, αυτή η ένεση ρευστότητα θα βοηθήσει ουσιαστικά τις επιχειρήσεις. Τέτοιου είδους πράγματα θα πρέπει να τα δούμε για την περιοχή της Βορείου Ελλάδας άμεσα γιατί είμαι πάρα πολύ ανήσυχος ότι αυτή η δύσκολη υγειονομική κατάσταση μπορεί να μας βυθίσει ακόμα περισσότερο για αρκετά χρόνια και ενδεχομένως σε αυτή την περίπτωση πλέον μπορεί κα αυτός είναι και ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι να μιλήσουμε κάποια στιγμή ακόμη και για μια χαμένη γενιά εξαιτίας του covid», συμπλήρωσε.

Για το Ταμείο Ανάκαμψης, ανέφερε: «Είμαστε σε πολύ καλή συνεργασία με τα υπουργεία που χειρίζονται το ταμείο Ανάκαμψης και πρέπει να σας πω ότι το ταμείο ανάκαμψης είναι μια ευκαιρία για τη χώρα, θα έλεγα μοναδική αρκεί να αξιοποιηθεί σωστά. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε σωστοί στο χρόνο, δηλαδή εντός χρονοδιαγραμμάτων που είναι πολύ σφιχτά από την ΕΕ. Δεύτερον, στις προτάσεις μας οι οποίες να μπορούν να ενταχθούν στο ταμείο ανάκαμψης και τρίτον να υπάρχουν και οι προϋποθέσεις. Να είναι σωστά καταρτισμένοι οι φάκελοι, οι προτάσεις, τα πάντα έτσι ώστε να τρέξουνε στην ώρα τους». 

«Αν αυτά δεν γίνουν κινδυνεύουμε να χάσουμε αυτή τη μοναδική ευκαιρία. Πράγματι αυτό που πέτυχε η κυβέρνηση τα 70 και πλέον δις τα οποία θα έρθουν στην Ελλάδα είναι μεγάλη υπόθεση. Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση το έχει χειριστεί πολύ σωστά, τα υπουργεία έχουν κάνει την προεργασία που χρειάζεται πρέπει τώρα και οι φορείς που θα εμπλακούν στη διαδικασία αυτή να έχουν τα αντίστοιχα ανακλαστικά», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας. 

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ