Ερώτηση Αλέκου Αυλωνίτη για τα τουριστικά λεωφορεία

Share:

Την απόγνωση στην οποία βρίσκονται οι ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων επισημαίνουν, με ερώτησή τους 43 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία που ζητούν να ληφθούν μέτρα ανακούφισης του κλάδου. Η ερώτηση κατατέθηκε με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηλείας και αναπλ. Τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Διονύση Καλαματιανού και συνυπογράφει ο βουλευτής Κέρκυρας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Τουρισμού της Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξανδρος Αυλωνίτης.

Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι, ο τουρισμός της χώρας έχει υποστεί σημαντική οικονομική ζημιά λόγω της πανδημίας, γεγονός που αντανακλά άμεσα και στον κλάδο των ιδιοκτητών τουριστικών λεωφορείων. Ο τρόπος με τον οποίον επανεκκίνησε ο τουρισμός δε βοήθησε στο ελάχιστο, ώστε να «ανασάνουν» οικονομικά, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου. Τα υγειονομικά πρωτόκολλα εφαρμόστηκαν με αντιφατικό και άνισο τρόπο, περιπλέκοντας περισσότερο την κατάσταση, παρά διευκολύνοντας και εξισορροπώντας τη. Ενδεικτικό είναι ότι ενώ ότι η πληρότητα στα αεροπλάνα, στα πλοία και στα λεωφορεία μεταφοράς μαθητών είναι 100%, στα τουριστικά λεωφορεία είναι 65%. Ταυτόχρονα, μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει ουσιαστική στήριξη προς τους επιχειρηματίες του κλάδου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι ελάχιστοι επαγγελματίες του κλάδου κατάφεραν να ενταχθούν σε προγράμματα όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή και το ΤΕΠΙΧ.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημειώνουν πως ο κλάδος των ιδιοκτητών τουριστικών λεωφορείων συνεισφέρει σημαντικά στην ανάπτυξη του τουρισμού, απαριθμεί χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους και εργαζόμενους, ενώ τονίζουν πως είναι απαραίτητη η λήψη μέτρων ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του κλάδου, λόγω της μειωμένης τουριστικής κίνησης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης :

«ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς
τους κ. κ. Υπουργούς
Ανάπτυξης και Επενδύσεων,
Οικονομικών,
Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων,
Μεταφορών και Υποδομών,
Τουρισμού

Θέμα: «Σε απόγνωση οι ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων»

Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι, ο τουρισμός της χώρας έχει υποστεί σημαντική οικονομική ζημιά λόγω της πανδημίας, γεγονός που αντανακλά άμεσα και στον κλάδο των ιδιοκτητών τουριστικών λεωφορείων. Ο τρόπος με τον οποίον επανεκκίνησε ο τουρισμός δε βοήθησε στο ελάχιστο, ώστε να «ανασάνουν» οικονομικά, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου. Τα σύνορα άνοιξαν δίχως τη διενέργεια διαγνωστικών τεστ και ελέγχων πριν και κατά τη διάρκεια της εισόδου των επισκεπτών στη χώρα μας, χωρίς να ακολουθηθεί συγκεκριμένος σχεδιασμός. Η λανθασμένη διαχείριση της εισόδου των επισκεπτών, είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί ο αριθμός των κρουσμάτων, καθώς, αυτά τον Ιούνιο ήταν ελάχιστα, ενώ από τον Ιούλιο και μετά πολλαπλασιάστηκαν. Το γεγονός αυτό συνετέλεσε προς ένα γενικότερο κλίμα ανασφάλειας.

Εξάλλου, σημαντικό ζήτημα προέκυψε με τη λειτουργία των υγειονομικών πρωτοκόλλων, καθώς, αυτά εφαρμόστηκαν με αντιφατικό και άνισο τρόπο, περιπλέκοντας περισσότερο την κατάσταση, παρά διευκολύνοντας και εξισορροπώντας τη. Ενδεικτικό είναι ότι ενώ ότι η πληρότητα στα αεροπλάνα, στα πλοία και στα λεωφορεία μεταφοράς μαθητών είναι 100%, στα τουριστικά λεωφορεία είναι 65%. Ταυτόχρονα, μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει ουσιαστική στήριξη προς τους επιχειρηματίες του κλάδου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι ελάχιστοι επαγγελματίες του κλάδου κατάφεραν να ενταχθούν σε προγράμματα όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή και το ΤΕΠΙΧ.

Όλα τα παραπάνω συνθέτουν μια ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση, η οποία απαιτεί άμεσες παρεμβάσεις.

Επειδή, ο τουρισμός αποτελεί ζωτικό πυλώνα της οικονομίας μας,

Επειδή, ο κλάδος των ιδιοκτητών τουριστικών λεωφορείων συνεισφέρει σημαντικά στην ανάπτυξη του τουρισμού,

Επειδή, ήδη, οι απώλειες του κλάδου από τα μέσα Μαρτίου είναι πολύ μεγάλες,

Επειδή, οι συνθήκες, εξαιτίας του 2ου κύματος της πανδημίας αναμένεται να δυσκολέψουν ακόμα περισσότερο,

Επειδή, τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί δεν επαρκούν, ιδίως για τις μικρές επιχειρήσεις,

Επειδή, είναι απαραίτητη η λήψη μέτρων ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του κλάδου, λόγω της μειωμένης τουριστικής κίνησης,

Επειδή, επί της ουσίας, η χρονιά που διανύουμε είναι «χαμένη» από τουριστικής και ταξιδιωτικής πλευράς,

Επειδή, ο κλάδος απαριθμεί χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους και εργαζόμενους,

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1.Εξετάζεται η λήψη μέτρων ανακούφισης του κλάδου, όπως η ελάφρυνση από ασφαλιστικές εισφορές, η μείωση του ΦΠΑ, η μείωση των τελών κυκλοφορίας, το φθηνότερο καύσιμο κ.α. αναγνωρίζοντας την οικονομική καταστροφή που έχει υποστεί ο κλάδος των μεταφορών και του τουρισμού;

  1. Προτίθεστε να προχωρήσετε στην άμεση οικονομική ενίσχυση του κλάδου, ο οποίος έχει υποστεί μείωση στο τζίρο και στα έσοδα του λόγω και του περιορισμού του ανώτατου ορίου πληρότητας επιβατών σε ποσοστό 65% των συνολικών θέσεων κάθε λεωφορείου, όπως είχε αναφέρει προσφάτως ο Υπουργός Τουρισμού;
Previous Article

ΑΝΑΣΑ: Ο «Ακανθώδης Αλευρώδης» στην Κέρκυρα.

Next Article

ΚΙΝ.ΑΛ: Συνταξιούχοι, έρμαιο στις διαθέσεις του Υπουργείου Εργασίας

Σχετικά Άρθρα