ΚΙΝ.ΑΛ: Συνταξιούχοι, έρμαιο στις διαθέσεις του Υπουργείου Εργασίας

Share:

Η ΝΔ συνεχίζει το έργο του ΣΥΡΙΖΑ με τις δραματικές μειώσεις των κύριων, επικουρικών συντάξεών και του εφάπαξ βοηθήματος μέσω του νόμου Κατρούγκαλου, αλλά και την κατάργηση του ΕΚΑΣ και των κατωτάτων ορίων σύνταξης που συνδυαστικά δημιουργούσαν ένα προστατευτικό δίκτυ και διασφάλιζαν μια αξιοπρεπή διαβίωση για περίπου 1.200.000 χαμηλοσυνταξιούχους. Επίσης, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη κατήργησε τη λειψή 13η σύνταξη που για ψηφοθηρικούς λόγους θεσμοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ προεκλογικά υποσχόταν τη διατήρηση της. Δεν επαναφέρει το ΕΚΑΣ ούτε θεσπίζει κάποιο σύστημα στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων. Ενώ με αυθαίρετες ερμηνείες των αποφάσεων του ΣτΕ, στερεί από 1,5 εκατομμύριο χαμηλοσυνταξιούχους τα αναδρομικά από τις περικοπές των δώρων και των επικουρικών του διαστήματος 2015-2016.
Ο αρμόδιος υπουργός θεωρεί, όμως, ότι οι προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής δεν είναι ρεαλιστικές. Επιπλέον, ισχυρίστηκε ότι το ΕΚΑΣ – που είναι έργο ΠΑΣΟΚ από το 1996 – είναι ένας από τους κύριους παράγοντες οικονομικού εκτροχιασμού της χώρας! Και δεν άφησε κανένα περιθώριο για οποιαδήποτε μελλοντική μόνιμη ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων.
Σε ό,τι αφορά τις εκκρεμείς συντάξεις, αυτές ήταν 105.000 τον Ιανουάριο 2019, 125.075 τον Ιούλιο 2019, 165.000 τον Μάρτιο 2020, ενώ σήμερα υπολογίζονται σε 183.000 περίπου. Σε αυτές, προστίθενται 110.000 περίπου εκκρεμείς αιτήσεις επικουρικών συντάξεων, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να περιμένουν συχνά έως και 5 ή 6 χρόνια και λιγότεροι από το 25% να παίρνουν προσωρινή σύνταξη. Ο κ. Βρούτσης κρύφτηκε πίσω από το χρονοδιάγραμμα που έχει σκοπό να εφαρμόσει για τις εφεξής υποβαλλόμενες αιτήσεις συνταξιοδότησης, χωρίς να περιγράφει κάποιο σοβαρό σχέδιο για τις εκκρεμείς συντάξεις, ενώ αποφεύγει να ενημερώσει για τον ακριβή αριθμό των εκκρεμών αιτήσεων κύριας σύνταξης και κρύβει εδώ και μήνες τον αριθμό των εκκρεμών συντάξεων, ακόμη και από το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής! Το θέμα αναδείξαμε κοινοβουλευτικά.

Previous Article

Ερώτηση Αλέκου Αυλωνίτη για τα τουριστικά λεωφορεία

Next Article

Γιώργος Μαχειμάρης: Χρηματοδότηση της Ολοκληρωμένης μελέτης για το λιμάνι του Αγίου Στεφάνου. Για πρώτη φορά.

Σχετικά Άρθρα