Προστασία των εργαζομένων από απολύσεις, προστασία οχτάωρου και συνδικαλιστικού δικαιώματος

Share:

Μετά τα πρόσφατα υγειονομικά μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση σε πανελλαδικό επίπεδο αναμένεται να πληγεί ακόμα περισσότερο η εστίαση και όλα τα συναφή επαγγέλματα. Αποτελεί βάσιμη ανησυχία όλων των συναδέλων ότι ενδεχόμενη μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων θα φέρει κύμα απολύσεων. Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εργασίας είναι υποχρεωμένο να νομοθετήσει άμεσα και συμπληρωματικά προς τις νέες υγειονομικές ρυθμίσεις προστατεύοντας τις θέσεις εργασίας. Οφείλει να εξασφαλίσει με Νόμο ότι θα παραταθούν όλες οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ότι δεν θα επιτρέπονται οι δυσμενείς τροποποιήσεις συμβάσεων εργασίας στους συνδεόμενους κλάδους της εστίασης, της τροφοδοσίας και των συναφών επαγγελμάτων.
Κι επειδή η πανδημία του κορωνοϊού δεν μπορεί να αποτελέσει την κολυμβήθρα του Σιλωάμ όπου μέσα θα καθαγιαστεί κάθε εργασιακή μεταρρύθμιση, καταδικάζουμε απερίφραστα την ύπουλη πρόθεση της Κυβέρνησης να εκτελέσει τις προτάσεις-εντολές του ΣΕΒ και να νομοθετήσει την παράταση του 8ωρου εργασίας και μάλλιστα αμμισθί. Η άρση του περιορισμού στην υπερωριακή απασχόληση ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου για μία ανεξέλεγκτη εκμετάλλευση των εργαζομένων, σε δυσάρεστη αρμονία με την κλιμακούμενη εκούσια αποδυνάμωση των ελεγκτικών μηχανισμών (πλέον οι συμφιλιωτικές τριμερείς συλλογικές διαφορές αφαιρούνται από την Επιθεώρηση Εργασίας και μεταβιβάζονται στον ΟΜΕΔ).
Παράλληλα με το Νομοσχέδιο επιχειρείται η υποβάθμιση των Ομοσπονδιών, των Εργατικών Κέντρων και των εργατικών σωματείων. Ουσιαστικά καταργείται η Γενική Συνέλευση ως ανώτερο όργανο των συνδικάτων. Η απεργία πλέον θα απαιτεί ηλεκτρονική ψηφοφορία άνω του 50% των μελών, σε συνέχεια όσων προέβλεπε ο Νόμος της προηγούμενης κυβέρνησης, και επαναφέρει το λοκ άουτ νομιμοποιώντας την απεργοσπασία και ποινικοποιώντας τη συνδικαλιστική δράση.
Οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να αντιδράσουν και καλούμε την Κυβέρνηση να αποσύρει τα αντεργατικά και αντιλαϊκά αυτά μετρα όσο το δυνατόν συντομότερα. Σε διαφορετική περίπτωση θα μας βρει όλους οργανωμένους απέναντί της.

Previous Article

Συνάντηση με την Ένωση Εστίασης της Κέρκυρας

Next Article

ΕΟΔΥ: 2166 νέα κρούσματα και 169 διασωληνωμένοι

Σχετικά Άρθρα