Γενικό lockdown στη χώρα: Ποια μέτρα θα ανακοινώσει αύριο ο Μητσοτάκης

Share:

 Στο… κόκκινο όλη η χώρα από το Σάββατο το πρωί κατά πάσα πιθανότητα, καθώς θα τεθεί σε ισχύ το δεύτερο lockdown για την χώρα μας, μετά την άνοιξη του 2020. Η μεταδοτικότητα του ιού κατάφερε να ξεπεράσει κάθε μέτρο προστασίας που έλαβε η κυβέρνηση και που η πλειοψηφία των πολιτών τηρούσαν ευλαβικά, ωστόσο η χαλαρότητα και ο εφησυχασμός πολλών αλλά και η άρνηση κάποιων να τηρήσουν τα μέτρα οδηγούν τη χώρα σε νέα καραντίνα.

Αύριο ο Πρωθυπουργός, μαζί με τον λοιμωξιολόγο, Σωτήρη Τσιόδρα, στις 12 το μεσημέρι θα ανακοινώσουν τη νέα περίοδο της καραντίνας για την χώρα, η οποία δεν ήταν μια εύκολη απόφαση, καθώς το δεύτερο lockdown θα αποτελέσει και τον οδοστρωτήρα σε θέματα οικονομίας για την χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα μέτρα γενικής απαγόρευσης που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός θα είναι:  Kυκλοφορία μόνο με SMS, αλλά και απαγόρευση κυκλοφορίας 21.00 – 05.00, ενώ θα κλείσει και το λιανεμπόριο. Ανοιχτά θα παραμείνουν μόνο σούπερ μάρκετ και φαρμακεία, όπως και στην πρώτη φάση της πανδημίας.

Παράλληλα, υπάρχει συζήτηση για το τι θα γίνει με τα σχολεία καθώς όπως αποκάλυψε ο κ. Κικίλιας θα σταματήσουν την λειτουργία τους Λύκεια και Γυμνάσια, τουλάχιστον σύμφωνα με τα όσα εισηγήθηκαν οι ειδικοί. Ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει αύριο την οριστική του απόφαση.

Σε κάθε περίπτωση το κλείσιμο των σχολείων ήταν ένα από τα μέτρα που ίσχυαν και στο πρώτο lockdown της χώρας. Εξαίρεση ωστόσο φαίνεται ότι θα είναι η λειτουργία των δημοτικών σχολείων.  

Στην περίπτωση αυτή, θα ισχύει τηλεκπαιδευση για μαθητές λυκείου και φυσική παρουσία για τους μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ υπάρχει ερωτηματικό για τι θα γίνει με τις τάξεις γυμνασίου και αν θα ενταχθούν και αυτές στην τηλεκπαίδευση.

Ποιά σχολεία κλείνουν-Τι θα γίνει με την τηλεκπαίδευση 

 Σε δεύτερη φάση καραντίνας, μπαίνει η χώρα με τον πρωθυπουργό να ανακοινώνει αύριο στις 12:00 το μεσημέρι νέο γενικό lockdown χώρα για ένα μήνα όπως προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Όπως είπε ο υπουργός Υγείας,μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση έκαναν δεκτή την σχετική εισήγηση των λοιμωξιολόγων και αύριο το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε νέες ανακοινώσεις μαζί με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.

 Σημείωσε δε ότι η εισήγηση των λοιμωξιολόγων είναι να κλείσουν γυμνάσια και λύκεια σε όλη τη χώρα και να μείνουν ανοικτά τα δημοτικά, τα νηπιαγωγεία και οι παιδικοί σταθμοί.

 Για τα γυμνάσια ακόμη δεν είναι σαφές αν θα γίνει δεκτή η εισήγηση, αν δηλαδή θα κλείσουν ή θα μείνουν ανοιχτά. Ακριβώς το ίδιο ισχύει τώρα σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες που βρίσκονται ήδη σε lockdown.

Μάλιστα σε  ανακοίνωση που είχε εκδώσει  η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αναφέρεται, μεταξύ άλλων, πως τα λύκεια και τα ΑΕΙ θα παραμείνουν κλειστά, με τα μαθήματα να γίνονται μέσω τηλεκπαίδευσης.

 Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας, το κλείσιμο των λυκείων αποτελεί προληπτικό μέτρο και δεν αντανακλά διασπορά του ιού στα σχολεία. «Τα κρούσματα παραμένουν μεμονωμένα και προέρχονται κυρίως εκτός σχολείου», τονίζουν οι πηγές.

 Επίσης, τα παιδιά Λυκείου έχουν μεγαλύτερη και πιο στενή, πιο κοντινή κοινωνική δραστηριότητα με τους συμμαθητές τους.

 «Το μέτρο έχει νόημα εφόσον -όπως εν προκειμένω- εφαρμόζεται ολικό lockdown, δηλαδή τα παιδιά αυτά δεν θα πηγαίνουν σε πλατείες, δεν θα γυρνούν έξω», τονίζουν οι πηγές. Αξίζει φυσικά να αναφερθεί πως διεθνείς μελέτες δείχνουν ότι όσο μεγαλώνει η ηλικία των πληθυσμιακών ομάδων τόσο περισσότερο αυτές συμμετέχουν στην πανδημία.

 Υπενθυμίζουμε πως τον Μάρτιο του 2020 όταν και έγινε το πρώτο lockdown στην χώρα έκλεισαν όλα τα σχολεία και τα πανεπιστήμια της χώρας για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κοροναϊού. 

Έτοιμο το σύστημα της τηλεκπαίδευσης

Νωρίτερα, πάντως, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως επισήμανε, μιλώντας στο MEGA, πως «πρόθεση του υπουργείου είναι τα σχολεία να μείνουν ανοιχτά, ακούγοντας συστηματικά τις οδηγίες των ειδικών».

 Η ίδια, ωστόσο, σημείωσε πως το σύστημα της τηλεκπαίδευσης είναι έτοιμο να εφαρμοστεί, στην περίπτωση που τελικά αποφασιστεί το κλείσιμο των σχολείων. «Το 0,6% των σχολείων είναι κλειστά, χωρίς να υπολογίζω Θεσσαλονίκη και Σέρρες όπου εκεί ισχύουν ειδικά πρωτόκολλα».

 Η κ. Κεραμέως τόνισε ότι στα σχολεία γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι, ειδικά σε περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, όπως η Κοζάνη και η Καστοριά.

 «Εκεί το αποτέλεσμα έδειξε θετικότητα κατά 0,6%». Η υπουργός επισήμανε ότι είναι σημαντικό να συνεχίσουν να τηρούνται τα μέτρα, τα οποία μπορεί να είναι δύσκολα ωστόσο αναγκαία.

 «Η πρόθεσή μας είναι τα σχολεία να μείνουν ανοιχτά, ακούγοντας συστηματικά τις οδηγίες των ειδικών».

 Το κλείσιμο των σχολείων στις γκρι περιοχές, όπως η Θεσσαλονίκη και οι Σέρρες, ήταν ένα προληπτικό μέτρο που πρότεινε η επιτροπή, καθώς «διεθνείς μελέτες δείχνουν ότι όσο μεγαλώνει η ηλικία των πληθυσμιακών ομάδων, τόσο περισσότερο αυτές συμμετέχουν στην πανδημία».

Πώς θα γίνονται οι μετακινήσεις 
Η αντίστροφη μέτρηση για το νέο lockdown ξεκίνησε αμέσως μετά την σύσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός με την Ειδική Επιτροπή των επιστημόνων, καθώς έκανε δεκτή την πρότασή τους για καθολικό lockdown στη χώρα.

Η αύξηση των κρουσμάτων, η πίεση στο σύστημα Υγείας και η ανάγκη να σταματήσει άμεσα η διασπορά του ιού καθώς τα κρούσματα ξεπερνούν τα 2.500 σε όλη τη χώρα, οδήγησαν στην απόφαση η χώρα να περάσει σε μια δεύτερη φάση καραντίνας, στα πρότυπα της άνοιξης.

Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας του κοροναϊού η απαγόρευση των μετακινήσεων των πολιτών είναι από τα κύρια μέτρα που θα επιβληθούν και θα ανακοινωθούν αύριο από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και κατά πάσα πιθανότητα θα ισχύουν από τις 6:00 τα ξημερώματα του Σαββάτου. 

Με έντυπα και ειδική άδεια από τους εργοδότες και τις υπηρεσίες τους ή με sms θα μπορούν να μετακινούνται οι εργαζόμενοι που θα είναι υποχρεωμένοι να πηγαίνουν στις εργασίες τους, όπως εργαζόμενοι στο σύστημα Υγείας, Σούπερ Μάρκετ, φαρμακεία κα. Ενώ θα υπάρξει και μια ακόμη προσθήκη στις μετακινήσεις με SMS. 

Η προθήκη θα αφορά τις μετακινήσεις των γονέων προκειμένου να μεταφέρουν τα παιδιά τους στο σχολείο, καθώς αναμένεται να παραμείνουν σε λειτουργία τα δημοτικά σχολεία, σε αντίθεση με τα γυμνάσια και τα λύκεια τα οποία σύμφωνα και με τα όσα ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας θα κλείσουν.

Αποστολή SMS

 Υπενθυμίζεται, ότι όπως και στο lockdown της άνοιξης όσοι θέλουν να μετακινηθούν μπορούν να στέλνουν  από το κινητό μήνυμα SMS στον αριθμό 13033 χωρίς χρέωση. Το SMS πρέπει να είναι της μορφής: X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας. Όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες: 

  1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία. 
  1. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους. 
  1. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή. 
  1. Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο. 
  1. Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. 
  1. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου. 

Θα λαμβάνετε ως απάντηση: Μετακίνηση [κενό] X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας

Previous Article

Παρέμβαση Παναγιωτόπουλου σε τηλεδιάσκεψη με σπουδαστές του Κολλεγίου Εθνικής Άμυνας του Ισραήλ

Next Article

Κοροναϊός – Lockdown: Πως ψήφισαν τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων την εισήγηση προς τον Μητσοτάκη

Σχετικά Άρθρα