Γεωργιάδης: Η κυβέρνηση έχει θεραπευτικά μέτρα με άμεση ισχύ για όλους – Έρχονται μεγάλες αμερικανικές επενδύσεις

Share:
 Ο υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης 
 μιλώντας από το βήμα του Thessaloniki Summit 2020 εξέφρασε την πεποίθηση ότι «αν όλοι τηρήσουν τα μέτρα κι ο ιός πέσει, το lockdown θα μπορούσε να λήξει σε τρεις εβδομάδες, ώστε να κάνουμε γιορτές με σχετική ομαλότητα».

Η Ελλάδα τα πάει καλά με την πανδημία

Ο υπουργός, πρόσθεσε ότι, εφόσον υπάρξει και το εμβόλιο το 2021 θα μπορούσε να είναι μια καλύτερη χρονιά. Ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε ότι, τηρουμένων των αναλογιών,  η Ελλάδα εξακολουθεί να τα πηγαίνει καλά στο «μέτωπο» της πανδημίας και συμπλήρωσε πως το δύσκολο μέτρο του lockdown αποφασίστηκε για να προληφθεί η εξέλιξη της πανδημίας, η οποία φαίνεται πως ήταν εκθετική τις τελευταίες ημέρες.

Για το πακέτο μέτρων, ύψους 3,3 δισ. ευρώ, για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε ότι αυτά θα τεθούν άμεσα σε ισχύ, τονίζοντας: «Για τις τρεις εβδομάδες του lockdown το κράτος αναλαμβάνει την ευθύνη να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να μείνουν όρθιες και να μην καταστραφούν, διότι το ένα κεφάλαιο είναι η προστασία της δημόσιας υγείας και το άλλο είναι, όταν τελειώσει η πανδημία, να υπάρχει οικονομία που θα συνεχίσει να λειτουργεί και να παράγει (…) Ναι, το lockdown μας κάνει τη ζωή δύσκολη αλλά η κυβέρνηση είναι από πάνω και έχει θεραπευτικά μέτρα με άμεση ισχύ, που θα μπορέσουν να δώσουν ανάσα».

Σχολιάζοντας τα παράπονα παραγόντων της πραγματικής οικονομίας ότι οι τράπεζες αποκλείουν τις μικρές επιχειρήσεις από την παροχή ρευστότητας, ο υπουργός Ανάπτυξης υπογράμμισε ότι «δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχουν τραπεζικά κριτήρια στα δάνεια που δίνονται από τις τράπεζες στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (…) Αυτό θα σήμαινε να συναποφασίσουμε ότι θα έχουμε τις καταθέσεις μας σε επιχειρήσεις, που είναι εις γνώσιν μας ότι δεν θα μπορέσουν ποτέ να τα επιστρέψουν. Αν έπαιρνε κυβέρνηση την απόφαση να παρέμβει στα τραπεζικά κριτήρια και να δίνει δάνεια με πολιτικά κριτήρια, αυτό θα ήταν ο ασφαλέστερος δρόμος για την επόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας. Τέτοιου τύπου απόφαση από αυτή την κυβέρνηση δεν πρόκειται να ληφθεί».

Ακόμη τόνισε ότι οι υγιείς μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν πρόσβαση σε ρευστότητα, γιατί μπορούν να λάβουν δάνειο εγγυημένο κατά 80% από το δημόσιο. Και τι γίνεται με όσες επιχειρήσεις δεν πληρούν ούτε αυτά τα κριτήρια; «Για αυτές θεσπίσαμε την επιστρεπτέα προκαταβολή, τα προγράμματα της Περιφέρειας, το πάγωμα ΦΠΑ, την αναστολή πληρωμών σε ΕΣΠΑ και εφορία και άλλα» σημείωσε και πρόσθεσε πως το τραπεζικό σύστημα, στους μήνες που μεσολάβησαν από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα, έχει δώσει τη μεγαλύτερη ρευστότητα που δόθηκε ποτέ.

Γεωργιάδης: Το 2021 η παραλαβή της ΕΛΒΟ – Επενδύσεις 100 δισ.ευρώ στη χώρα

Στο μεταξύ, το 2021 αναμένεται να παραλάβει την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΛΒΟ) η κοινοπραξία των ισραηλινών εταιρειών (σ.σ.Naska Industries – SK Group Ltd, Plasan Sasa Ltd), που επικράτησε στον σχετικό διαγωνισμό και δεσμεύτηκε για επενδύσεις 100 δισ. ευρώ, όπως γνωστοποίησε ο κ.Γεωργιάδης απαντώντας σε σχετικό ερώτημα.

«Τα προγράμματα που θέλουν να φτιάξουν (οι επενδυτές) στη Θεσσαλονίκη είναι εξαιρετικά σημαντικά και με πολύ καλή πρόσβαση σε μεγάλες αγορές. Άρα η ΕΛΒΟ ήδη διανύει το επόμενό της μεγάλο βήμα» σημείωσε και πρόσθεσε ότι το όλο εγχείρημα βρίσκεται σήμερα στη φάση των διαδικαστικών ζητημάτων (πχ, Ελεγκτικό Συνέδριο), τα οποία εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί ώς το τέλος του έτους, ώστε το 2021 η κοινοπραξία να παραλάβει την ΕΛΒΟ.

Σχετικά με την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ) και το αν η κυβέρνηση στηρίζει την παραγωγή ζάχαρης στην Ελλάδα (σ.σ καθώς τα τεύτλα που παρελήφθησαν φέτος κατευθύνθηκαν κυρίως στην παραγωγή βιοαερίου), ο κ.Γεωργιάδης επισήμανε: «Τα εργοστάσια είχαν πάθει ζημία κατά τα χρόνια της απραξίας και ήθελαν αρκετές επενδύσεις για να μπορούν να παράξουν ζάχαρη. Γι’ αυτό και πέρυσι και φέτος τα τεύτλα χρησιμοποιήθηκαν κατά το μείζον για την παραγωγή βιοαερίου. Όμως ο τελικός στόχος όλης αυτής της συμφωνίας είναι να παράγουμε ζάχαρη. Η Royal Sugar (σ.σ. ο επενδυτής), που ξέρει καλά αυτή τη δουλειά δύναται να παράξει ζάχαρη και με κέρδος. Αυτό θέλουμε να κάνουμε».

Σύντομα και νέες επενδύσεις στη Θεσσαλονίκη

Ερωτηθείς αν η τεχνολογική και επιστημονική συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ, που υπεγράφη με την ευκαιρία της επίσκεψης Πομπέο στη Θεσσαλονίκη και έχει ήδη «κυοφορήσει» τις επενδύσεις των Microsoft και Digital Realty στην Αθήνα, θα φέρει νέους επενδυτές και στον ελληνικό βορρά, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε: «Ασφαλώς. Μέσα στο (τεχνολογικό πάρκο 4ης γενιάς) ThessINTEC και την Τεχνόπολη θα έχουμε πολύ μεγάλες αμερικανικές επενδύσεις και σύντομα».

Για την άτυπη βιομηχανική συγκέντρωση Καλοχωρίου, επισήμανε πως από κοινού με το υπουργείο Υποδομών και Περιβάλλοντος προχωράει η χωροθέτηση, «για να δούμε πώς θα κάνουμε όλη αυτή την άτυπη ζώνη τυπική» και πρόσθεσε ότι μέσα στο Ταμείο Ανάκαμψης έχει μπει ειδικό πρόγραμμα για τα βιομηχανικά πάρκα, την αύξηση των υποδομών τους, την αναβάθμιση και την κινητροδότησή τους και από εκεί η Θεσσαλονίκη θα πάρει τη μερίδα του λέοντος. Στο ίδιο αυτό πλαίσιο για τα βιομηχανικά και βιοτεχνικά πάρκα θα υπάρξει, όπως είπε, ειδική μέριμνα και για την Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης. «Είναι στην τελική ευθεία όλα αυτά και θα γίνουν» κατέληξε.

Previous Article

Εμπριστική επίθεση στο αυτοκίνητο του βουλευτή της ΝΔ Ιάσωνα Φωτήλα – Toυ πέταξαν βόμβα μολότοφ

Next Article

Κοροναϊός: «Βράζει» η Θεσσαλονίκη με 862 κρούσματα – Σε σταθερά υψηλά με 588 στην Αττική

Σχετικά Άρθρα