Κοροναϊός: 750 κρούσματα σε δομές φιλοξενίας από την αρχή της πανδημίας

Share:

Η πανδημία χτυπάει την χώρα με δεύτερο lockdown και δοκιμάζονται για δεύτερη φορά, τόσο η οικονομία, όσο και η κοινωνία. Τα πράγματα γίνονται δύσκολα ωστόσο και τις δομές φιλοξενίας των μεταναστών και προσφύγων. Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου 750 κρούσματα έχουν σημειωθεί μέχρι σήμερα από την αρχή της πανδημίας, ενώ έχει διαπιστωθεί και ένας θάνατος.

 Συνοψίζοντας το σχέδιο «Αγνοδίκη» του υπουργείου για την αντιμετώπιση του κοροναϊού, το υπουργείο υπενθυμίζει ότι περιλαμβάνει την άμεση μεταφορά νέων αφίξεων στη χώρα σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους υγειονομικής απομόνωσης, τη λήψη μέτρων περιορισμού πρόσβασης από και προς στις δομές, τη λειτουργία υγειονομικών μονάδων στις περιμέτρους των δομών, την ενημέρωση των διαμενόντων και τη μεταφορά ευάλωτων πολιτών τρίτων χωρών από δομές νήσων σε ξενοδοχεία. Επίσης, πραγματοποιείται σε καθημερινή βάση η θερμομέτρηση του προσωπικού κατά την είσοδο και έξοδο του από τις δομές. Παράλληλα, ιχνηλατούνται διαμένοντες που εμφανίζουν ύποπτες επιπλοκές υγείας και υποβάλλονται σε τεστ για την ανίχνευση του COVID-19.

 Στις δομές επιχειρούν κλιμάκια του ΕΟΔΥ, με ιατρούς, νοσηλευτές, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, πολιτιστικούς διαμεσολαβητές, τα οποία, όπως τονίζεται, πραγματοποιούν, πέρα από την πρωτοβάθμια ιατρική-ψυχοκοινωνική κάλυψη και σε συνεργασία και με τις διοικήσεις, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού, καθώς και αξιολόγηση των πιθανών ευάλωτων που χρήζουν ιδιαίτερης αντιμετώπισης.

Κινητό εργαστήριο του γερμανικού ιατρικού ινστιτούτου στο Καρά Τεπέ

 Τέλος, σημειώνεται ότι στην προσωρινή δομή του Καρά Τεπέ στη Λέσβο, έχει εγκατασταθεί κινητό εργαστήριο του γερμανικού ιατρικού ινστιτούτου Bernhard Nocht, με την οικονομική υποστήριξη του Περιφερειακού Γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη. Εξειδικευμένο προσωπικό θα υποστηρίξει τις ελληνικές αρχές έτσι ώστε να αυξήσουν τον έλεγχο των ασθενών και των επαφών τους για κορωνοϊό, καθώς και να συμβάλλουν στη διαχείριση άλλων ασθενειών. Με βάση τον προγραμματισμό του ΠΟΥ οι ιατρικές ομάδες έκτακτης ανάγκης αλλάζουν κάθε δύο μήνες. Είχε προηγηθεί η αποστολή ιατρικής ομάδας έκτακτης ανάγκης από τη Νορβηγία με τη συμμετοχή 24 επαγγελματιών υγείας (ιατρών, νοσηλευτών και παραϊατρικού προσωπικού διαφόρων ειδικοτήτων), ενώ μετά τους Γερμανούς θα ακολουθήσει αποστολή με Βέλγους.

 Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης, από την εγκατάστασή της η ιατρική ομάδα έκτακτης ανάγκης έχει εξετάσει 3.419 ασθενείς.

Previous Article

Απίστευτη επίθεση Πολάκη σε Τσιόδρα- Ο «μπουρδολόγος» βουλευτής κατηγόρησε τον λοιμωξιολόγο για «μπούρδες»

Next Article

Μητσοτάκης: Από το Σάββατο στις 06:00 και για τρεις εβδομάδες το lockdown -Επιδόματα σε ανέργους και εργαζόμενους – Κλειστά τα πάντα εκτός από τα Δημοτικά

Σχετικά Άρθρα