Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Ολικό lockdown: Η κοινή ανακοίνωση Μητσοτάκη Τσιόδρα – Οι διαφορές με την καραντίνα του Μαρτίου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε δεκτή τη σχετική εισήγηση των λοιμωξιολόγων για επιβολή πανεθνικής καραντίνας έπειτα από τον αριθμό των 2.646 κρουσμάτων της Τετάρτης και το μεσημέρι της Πέμπτης θα κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις μαζί με τον Σωτήρη Τσιόδρα

Η οριακή κατάσταση που έχει βρεθεί η χώρα εξαιτίας του δεύτερου -και ισχυρότατου- κύματος του κοροναϊού
στην Ελλάδα, έδωσε το έναυσμα προκειμένου να ληφθούν δραστικές αποφάσεις για την μείωση της διασποράς. Έτσι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε δεκτή τη σχετική εισήγηση των λοιμωξιολόγων για επιβολή πανεθνικής καραντίνας έπειτα από τον αριθμό των 2.646 κρουσμάτων της Τετάρτης και το μεσημέρι της Πέμπτης θα κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις μαζί με τον Σωτήρη Τσιόδρα.

Πώς οδηγηθήκαμε στο δεύτερο lockdown

Η εξέλιξη αυτή ήταν ουσιαστικά μονόδρομος για την κυβέρνηση μετά τα 2.646 νέα κρούσματα, την επέλαση της νόσου στη Βόρεια Ελλάδα και την Αττική και την μεγάλη πίεση που δημιουργεί πλέον ο κοροναϊός στο Εθνικό Σύστημα Υγείας

Νωρίτερα σήμερα, οι κυβερνητικές πηγές έκαναν λόγο για συναγερμό εξαιτίας της εκθετικής αύξησης κρουσμάτων του κοροναϊού.

Συγκεκριμένα, ανέφεραν: «Τις τελευταίες ημέρες, παρά τα μέτρα, παρατηρείται εκθετική αύξηση κρουσμάτων σε ολόκληρη τη χώρα. Αυτό είναι ένα σήμα συναγερμού γιατί θα ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα υγείας. Γι’ αυτό, όπως και στην προηγούμενη φάση, πρέπει να ληφθούν όποια μέτρα χρειάζονται για να ανακοπεί η πανδημία. Δεν μπορούμε να περιμένουμε, όταν βλέπουμε το πρόβλημα να έρχεται. Η κατάσταση εκτιμάται καθημερινά. Τα μέτρα μελετώνται και θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό ύστερα από τις εισηγήσεις των ειδικών».

Τι θα ισχύσει από το Σάββατο 

Η μεταδοτικότητα του ιού κατάφερε να ξεπεράσει κάθε μέτρο προστασίας που έλαβε η κυβέρνηση και που η πλειοψηφία των πολιτών τηρούσαν ευλαβικά, ωστόσο η χαλαρότητα και ο εφησυχασμός πολλών αλλά και η άρνηση κάποιων να τηρήσουν τα μέτρα οδηγούν τη χώρα σε νέα καραντίνα. Η ανακοίνωση της επανόδου της  καραντίνας για την χώρα δεν ήταν μια εύκολη απόφαση, καθώς το δεύτερο lockdown θα αποτελέσει και τον οδοστρωτήρα σε θέματα οικονομίας για την χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα μέτρα γενικής απαγόρευσης που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός θα είναι: Kυκλοφορία μόνο με SMS, αλλά και απαγόρευση κυκλοφορίας 21.00 – 05.00, ενώ θα κλείσει και το λιανεμπόριο. Ανοιχτά θα παραμείνουν μόνο σούπερ μάρκετ και φαρμακεία, όπως και στην πρώτη φάση της πανδημίας. Παράλληλα, θα κλείσουν όλα τα καταστήματα με εξαίρεση τα super market, τα καταστήματα τροφίμων, τα φαρμακεία, τα πρατήρια καυσίμων και γενικά όσα διαθέτουν στην αγορά είδη πρώτης ανάγκης. Τα σχολεία θα κλείσουν με εξαίρεση τα δημοτικά ενώ στα γυμνάσια και στα λύκεια θα εφαρμοστεί το σύστημα της τηλεκπαίδευσης.

Σε τι διαφέρει το νέο lockdown από την πρώτη καραντίνα

Με την επαναφορά των SMS στο 13033 για τις μετακινήσεις, το lockdown στο οποίο θα μπει η Ελλάδα τις επόμενες ώρες θυμίζει έντονα την ολική καραντίνα του περασμένου Μαρτίου. Ωστόσο, υπάρχουν δύο βασικές διαφορές.

Ειδικά για το διάστημα από τις 9:00 το βράδυ μέχρι τις 5:00 το πρωί της επόμενης ημέρας, επιτρέπονται οι μετακινήσεις μόνο για λόγους εργασίας και υγείας. Τα δημοτικά σχολεία θα παραμείνουν ανοικτά.

Όπως είναι φυσικό, θα κλείσει και το λιανεμπόριο, ενώ ανοικτά θα παραμείνουν μόνο τα φαρμακεία, τα σούπερ μάρκετ και τα βενζινάδικα

Πώς θα πραγματοποιούνται οι μετακινήσεις

Η αύξηση των κρουσμάτων, η πίεση στο σύστημα Υγείας και η ανάγκη να σταματήσει άμεσα η διασπορά του ιού καθώς τα κρούσματα ξεπερνούν τα 2.500 σε όλη τη χώρα, οδήγησαν στην απόφαση η χώρα να περάσει σε μια δεύτερη φάση καραντίνας, στα πρότυπα της άνοιξης.

Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας του κοροναϊού η απαγόρευση των μετακινήσεων των πολιτών είναι από τα κύρια μέτρα που θα επιβληθούν και θα ανακοινωθούν αύριο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και κατά πάσα πιθανότητα θα ισχύουν από τις 6:00 τα ξημερώματα του Σαββάτου

Η επαναφορά των SMS

Υπενθυμίζεται, ότι όπως και στο lockdown της άνοιξης όσοι θέλουν να μετακινηθούν μπορούν να στέλνουν από το κινητό μήνυμα SMS στον αριθμό 13033 χωρίς χρέωση. Το SMS πρέπει να είναι της μορφής: X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας. Όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:

  1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
  2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
  3. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
  4. Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο.
  5. Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
  6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Θα λαμβάνετε ως απάντηση: Μετακίνηση [κενό] X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας

Τι θα γίνει με τα σχολεία και την τηλεκπαίδευση
 

Σε δεύτερη φάση καραντίνας, μπαίνει η χώρα με τον πρωθυπουργό να ανακοινώνει την Πέμπτη στις 12:00 το μεσημέρι νέο γενικό lockdown χώρα για ένα μήνα όπως προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Ο υπουργός αποκάλυψε επίσης, ότι την Τετάρτη , η κυβέρνηση ενημέρωσε και επίσημα την ΕΕ και τα αρμόδια όργανά της ότι θα προσφύγει σε καθολικό lockdown προκειμένου να ελεγχθεί το β’ κύμα της πανδημίας

Σύμφωνα με την εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων θα μείνουν ανοιχτά μόνο τα δημοτικά, ενώ γυμνάσια και λύκεια κλείνουν. Για τα γυμνάσια ακόμη δεν είναι σαφές αν θα γίνει δεκτή η εισήγηση, αν δηλαδή θα κλείσουν ή θα μείνουν ανοιχτά. Ακριβώς το ίδιο ισχύει τώρα σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες που βρίσκονται ήδη σε lockdown. Μάλιστα σε ανακοίνωση που είχε εκδώσει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αναφέρεται, μεταξύ άλλων, πως τα λύκεια και τα ΑΕΙ θα παραμείνουν κλειστά, με τα μαθήματα να γίνονται μέσω τηλεκπαίδευσης.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας, το κλείσιμο των λυκείων αποτελεί προληπτικό μέτρο και δεν αντανακλά διασπορά του ιού στα σχολεία. «Τα κρούσματα παραμένουν μεμονωμένα και προέρχονται κυρίως εκτός σχολείου», τονίζουν οι πηγές. Επίσης, τα παιδιά Λυκείου έχουν μεγαλύτερη και πιο στενή, πιο κοντινή κοινωνική δραστηριότητα με τους συμμαθητές τους.

Κεραμέως: Πρόθεσή μας να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία

Νωρίτερα, πάντως, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως επισήμανε, μιλώντας στο MEGA, πως «πρόθεση του υπουργείου είναι τα σχολεία να μείνουν ανοιχτά, ακούγοντας συστηματικά τις οδηγίες των ειδικών». Η ίδια, ωστόσο, σημείωσε πως το σύστημα της τηλεκπαίδευσης είναι έτοιμο να εφαρμοστεί, στην περίπτωση που τελικά αποφασιστεί το κλείσιμο των σχολείων. «Το 0,6% των σχολείων είναι κλειστά, χωρίς να υπολογίζω Θεσσαλονίκη και Σέρρες όπου εκεί ισχύουν ειδικά πρωτόκολλα».

Η κ. Κεραμέως τόνισε ότι στα σχολεία γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι, ειδικά σε περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, όπως η Κοζάνη και η Καστοριά. «Εκεί το αποτέλεσμα έδειξε θετικότητα κατά 0,6%». Η υπουργός επισήμανε ότι είναι σημαντικό να συνεχίσουν να τηρούνται τα μέτρα, τα οποία μπορεί να είναι δύσκολα ωστόσο αναγκαία. «Η πρόθεσή μας είναι τα σχολεία να μείνουν ανοιχτά, ακούγοντας συστηματικά τις οδηγίες των ειδικών».

Το κλείσιμο των σχολείων στις γκρι περιοχές, όπως η Θεσσαλονίκη και οι Σέρρες, ήταν ένα προληπτικό μέτρο που πρότεινε η επιτροπή, καθώς «διεθνείς μελέτες δείχνουν ότι όσο μεγαλώνει η ηλικία των πληθυσμιακών ομάδων, τόσο περισσότερο αυτές συμμετέχουν στην πανδημία».

Ποια είναι η κατάσταση με τις ΜΕΘ

«Καμπανάκι» για το Εθνικό Σύστημα Υγείας και ειδικότερα για τις αντοχές της ΜΕΘ χτύπησε σήμερα ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος. Ειδικότερα, τόνισε ότι καταγράφεται ρεκόρ ασθενών που νοσηλεύονται με ΜΕΘ λόγω κοροναϊού. Ανέφερε ότι σε ΜΕΘ της Αττικής νοσηλεύονται 100 ασθενείς και 70 στη Θεσσαλονίκη.

Σημειώνει ότι στην Αττική γεμίζουν επικίνδυνα οι κλίνες ΜΕΘ, λέγοντας πως όλο και περισσότεροι ασθενείς με κοροναϊό καταλήγουν σε νοσοκομεία που δεν διαθέτουν ΜΕΘ.

«Είναι κρίμα να μην λειτουργούν κρεβάτια έτοιμα εξοπλισμένα όπως στο Σωτηρία ( δηλαδή τα 35 που είναι δωρεά της Ελληνικής Βουλής) λόγω έλλειψης προσωπικού», αναφέρει ο κ. Γιαννάκος τονίζοντας πως οι γενικές ΜΕΘ είναι λίγες και γεμάτες. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ μάλιστα οι μετατροπές που έγιναν αφήνουν διασωληνωμένους ασθενείς άλλων παθήσεων εκτός ΜΕΘ.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ