Εξαδάκτυλος στα Παραπολιτικά 90,1: Το lockdown ήταν μονόδρομος δεν υπήρχε περίπτωση να το αποφύγει κανείς

Share:

«Εγώ πιστεύω ότι το σύστημα θα ανταποκριθεί, με πολύ μεγάλη δυσκολία. Το lockdown δεν μπορούσε να έχει αποφευχθεί, δεν το απέφυγε κανείς πουθενά στον κόσμο και όποιος το καθυστέρησε κλαίει πικρά», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Ζούμε Αληθινά» με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Γιαγτζόγλου, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Αναφορικά με το καθολικό lockdown λόγω της πανδημίας, ο κ. Εξαδάκτυλος σημείωσε ότι: «οι αποφάσεις είναι αναγκαίες και ορθώς ελήφθησαν. Σε μια εβδομάδα θα ξέρουμε προς τα πού πηγαίνουμε και στις δύο εβδομάδες θα μπορούμε να υπολογίσουμε πότε περίπου φτάνουμε».

«Δεύτερο κύμα πανδημίας είναι, παγκοσμίως, όλοι το ξέρανε παντού και στο Ισραήλ, και στη Γαλλία και στη Σλοβενία δεν μπορούμε το να αποφύγουμε το να υπάρξει το δεύτερο κύμα πανδημίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Στη χώρα μας αναμετριόμαστε σε μια πολύ δύσκολή σύγκριση με το εξαιρετικό αποτέλεσμα του πρώτου κύματος όπου είχαμε το πολύ γρήγορο αντανακλαστικό το οποίο μας έκανε να μην ζήσουμε ούτε φόβο ούτε τρόμο. Αυτό έδωσε περιθώριο για μια γενικότερη χαλάρωση», διευκρίνισε ο ίδιος.

«Υπάρχει προετοιμασία αλλά καμιά προετοιμασία δεν μπορεί να σταθεί απέναντι σε μια πανδημία, όποιος έκατσε να σταθεί απέναντι στον ιό χωρίς περιοριστικά μέτρα οπουδήποτε στον κόσμο συνετρίβει και συνετρίβει οικτρά και πλήρωσε με πόνο. Οι πανδημίες δεν αντιμετωπίζονται όταν δεν υπάρχει φάρμακο ή εμβόλιο με άλλο τρόπο εκτός από τα περιοριστικά μέτρα», τόνισε ο  ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

«Το lockdown ήταν μονόδρομος δεν υπήρχε περίπτωση να το αποφύγει κανείς απλώς ο χρόνος αλλάζει και αυτό το βλέπουμε παντού. Όταν η Γερμανία η οποία έχει ένα υγειονομικό σύστημα ασύγκριτο με οποιονδήποτε άλλον στην Ευρώπη αναγκάζεται να βγάλει lockdown δεν υπάρχει περίπτωση οποιοσδήποτε άλλος να το αποφύγει . Εκείνο που μπορεί να μεταθέσει είναι τη χρονική στιγμή δηλαδή το πότε θα συμβεί αυτό», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Δεν πρέπει σαν κοινωνία να κοιτάμε ο ένας τον άλλο και να λέμε ‘’φταις εσύ ή φταίω εγώ’’, δεύτερον δεν πρέπει να χτυπιόμαστε γιατί πρόκειται περί ενός φυσικού φαινομένου», υπογράμμισε μεταξύ άλλων.

Την ίδια στιγμή ο κ. Εξαδάκτυλος επισήμανε ότι: «τα νοσοκομεία μας ζορίζονται όπως ζορίζονται πάντα τα νοσοκομεία σε μια τέτοια πανδημία. Τα νοσοκομεία μας καταρχάς ποτέ δεν ήταν σε εξαιρετική φόρμα και πριν από τα χρόνια των μνημονίων, υπάρχουν προβλήματα δομικά».

«Αυτή τη στιγμή τα νοσοκομεία μας διαθέτουν διπλάσια κρεβάτια εντατικής από τα κρεβάτια που διέθεταν και αυτό είναι μια πολύ σοβαρή ενίσχυση. Δεν υπάρχει σύστημα βεβαίως να μπορεί να αντέξει στην πανδημία», συμπλήρωσε.

Previous Article

Σκυλακάκης στα Παραπολιτικά 90,1: Το δώρο Χριστουγέννων θα το πάρουν όλοι – Αναλογικά θα δοθούν τα 800 ευρώ

Next Article

Κεραμέως στα Παραπολιτικά 90,1 για τηλεκπαίδευση: Χορήγηση φορητών υπολογιστών στα σχολεία για τις οικονομικά ασθενέστερες οικογένειες

Σχετικά Άρθρα