Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Κικίλιας: 109 ΜΕΘ για κοροναϊό άνοιξαν τις τελευταίες 10 μέρες – Δεν έχουμε αφήσει κανένα συμπολίτη μας αβοήθητο

Σε συνέντευξή του ο υπ. Υγείας, Βασίλης Κικίλιας
τόνισε την προσπάθεια του δημοσίου συστήματος υγείας να ανταπεξέλθει στις δύσκολες συνθήκες του δευτέρου κύματος της πανδημίας, τονίζοντας παράλληλα την συνεχή ενεργοποίηση ΜΕΘ προκειμένου να συνεχιστεί αυτή η «μόνιμη και κοπιώδη» προσπάθεια αντιμετώπισης του κοροναϊού.

Επικοινώνησα με τον Διευθυντή Ευρώπης του Π.Ο.Υ. – Δύσκολος ο χειμώνας για την Ευρώπη

Σε μια συνεχόμενη, μόνιμη και κοπιώδη προσπάθεια ανοίγουμε κλίνες ΜΕΘ. Φτάσαμε σήμερα τις 1.046 ΜΕΘ. Το τελευταίο δεκαήμερο, από τις 27 Οκτωβρίου, έχουν ανοίξει στη χώρα άλλες 109 κλίνες ΜΕΘ-COVID και δεν σταματάμε, συνεχίζουμε. Η οργανωμένη Πολιτεία και η Κυβέρνηση, με επιστημονικά στοιχεία, παρεμβαίνουν εκεί που πιστεύουν ότι πρέπει να προστατευτεί η Δημόσια Υγεία.

Βλέπουμε ότι η μία μετά την άλλη, οι ευρωπαϊκές χώρες ζορίζονται. Μίλαγα πριν από λίγο με τον Χανς Κλούγκε, τον Διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που έχει τη βάση του στην Ευρώπη. Μου έλεγε ότι έρχεται ένας χειμώνας δύσκολος. Δεν είναι το ίδιο με το πρώτο κύμα αυτό που αντιμετωπίζουμε. Σας θυμίζω ότι τις πιο πολλές ευρωπαϊκές χώρες, το πρώτο κύμα τις χτύπησε Μάρτιο-Απρίλιο και μετά πήγαν σε καλύτερο καιρό. Τώρα έχουμε το χειμώνα μπροστά μας.

Όλοι μαζί θα καταφέρουμε να ελέγξουμε τη μεγάλη πίεση στη Β. Ελλάδα

Η Βόρεια Ελλάδα δέχεται πίεση. Η χώρα μπαίνει σε lockdown. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας ενισχύεται σταθερά. Δεν έχουμε αφήσει κανέναν συμπολίτη μας αβοήθητο.

Μεταφορές ασθενών σε άλλες Υγειονομικές Περιφέρειες ακόμα δεν υπάρχουν. Έχω ήδη στείλει στη Θεσσαλονίκη τον Πρόεδρο του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ Νίκο Παπαευσταθίου μαζί με τους δύο ΥΠΕάρχες και τους Διοικητές των νοσοκομείων, τους γιατρούς, νοσηλευτές, το παραϊατρικό προσωπικό, λοιμωξιολόγους, επιδημιολόγους, ειδικούς παθολόγους. Τους ευχαριστώ όλους πάρα πολύ για αυτήν την τεράστια προσπάθεια. Όλοι μαζί, με τους πολίτες, με τις δημοτικές αρχές, τις περιφερειακές αρχές, μαζί με τους ανθρώπους που καταλαβαίνουν πόσο σημαντική είναι η αξία της ανθρώπινης ζωής, θα καταφέρουμε να ελέγξουμε αυτήν την πολύ μεγάλη πίεση στη Βόρεια Ελλάδα και σε όλη τη χώρα.

Αντιλαμβάνομαι την πίεση από το lockdown, κανείς όμως δεν θέλει να χαθούν ανθρώπινες ζωές

Το Ισραήλ που έχει 8,5 εκατομμύρια κατοίκους, δυσκολεύτηκε το καλοκαίρι και τελικά αποφάσισε στα μέσα Σεπτεμβρίου να πάει σε lockdown. Στις 23 Σεπτεμβρίου, πέντε μέρες μετά το lockdown, είχε 11.000 κρούσματα ημερησίως. Και στις 18 Οκτωβρίου, όταν ξεκίνησε σιγά-σιγά και σταδιακά η άρση των μέτρων, βρισκόταν στα 339 κρούσματα.

Προφανώς, το οριζόντιο lockdown έχει ανυπολόγιστες συνέπειες και τεράστια πίεση για τους συμπολίτες μας. Το καταλαβαίνω, είμαι δίπλα τους, αντιλαμβάνομαι την πίεση που δέχεται η μέση ελληνική οικογένεια. Κανείς όμως δεν θέλει να χαθούν ανθρώπινες ζωές των συγγενών του, του πατέρα, της μητέρας, του παππού, της γιαγιάς.

Βλέπετε παραδείγματα άλλων χωρών που δεν πειθάρχησαν οι πολίτες, που δεν αντιλήφθηκαν ότι πρέπει να πάνε όλοι μαζί, οργανωμένη Πολιτεία, κοινωνία και επιστήμονες. Αυτό οδήγησε σε οδυνηρά, τραγικά αποτελέσματα. Δεν θέλω και δεν θέλουμε να συμβούν αυτά τα πράγματα στην Ελλάδα.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ