Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

ΣτΕ: Διαβούλευση για το θέμα της μεταφοράς αρχαιοτήτων από το μετρό Θεσσαλονίκης

Συζητήθηκε ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας η αίτηση ακύρωσης κατά της απόφασης της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνης, για το ζήτημα της προσωρινής μεταφοράς αρχαιοτήτων που αποκαλύφθηκαν κατά τις εργασίες κατασκευής του μετρό Θεσσαλονίκης (σταθμός Βενιζέλου).

Την αίτηση ακύρωσης υπέβαλαν ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και κάτοικοι της συμπρωτεύουσας, κατά της απόφασης από 4.3.2020 απόφασης της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνης. Η επίδικη απόφαση την απόσπαση και επανατοποθέτηση  κατά ποσοστό 92%, μετά την λήξη των εργασιών κατασκευής, των αρχαίων στον σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης.

Με την αίτηση ακύρωσης υποστηρίζεται πως η προσβαλλόμενη απόφαση είναι μη νόμιμη, παραβιάζει τις  αρχές της διαφάνειας, της αντικειμενικότητας, της χρηστής διοίκησης, της ασφάλειας δικαίου, το νόμο 3028/2002 περί μετακίνησης  μνημείων, κ.λπ.

Παρέμβαση στο ΣτΕ, υπέρ της προσβαλλόμενης απόφασης, έχουν πραγματοποιήσει ο Δήμος Θεσσαλονίκης, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και επιμελητήρια της συμπρωτεύουσαςΗ Ολομέλεια του ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει  την  απόφασή  της, η οποία αναμένεται σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ