Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Στην ανακρίτρια του Ειδικού Δικαστηρίου κατέθεσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος – «Η Novartis ήταν συστηματική προσπάθεια αλλοίωσης του δημοκρατικού πολιτεύματος»

Τετ-α-τετ με την ειδική ανακρίτρια του Δικαστικού Συμβουλίου του νόμου περί ευθύνης υπουργών (Ειδικό Δικαστήριο) Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου, η οποία χειρίζεται την υπόθεση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και των καταγγελλομένων παρεμβάσεων του στην υπόθεση της Novartis κι άλλες υποθέσεις, βρέθηκε σήμερα ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Για τρεις περίπου ώρες ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατέθετε ενώπιον κ. Αλεβιζοπούλου για την σκευωρία που εξυφάνθηκε προκειμένου να εμπλακούν πολιτικά πρόσωπα στην υπόθεση της Novartis.

Η κατάθεση του πρόκειται να συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ άλλων, ο κ.Βενιζέλος κατέθεσε πως η προσπάθεια να εμπλακούν τα ονόματα πολιτικών προσώπων, αντιπάλων της τότε Κυβέρνησης, στο σκάνδαλο της Novartis είχε αρχίσει ένα χρόνο πριν από τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή (2018).

«Ξεκίνησαν σήμερα οι μαρτυρικές καταθέσεις στην ανακρίτρια του ειδικού δικαστηρίου. Κατέθεσα πρώτος, δεν ολοκληρώθηκε η κατάθεσή μου, θα επανέλθω, γιατί πρέπει να διευκρινιστούν ορισμένες λεπτομέρειες, που έχουν σχέση με την εξύφανση αυτής της πολύ μεγάλης συνωμοσίας ένα χρόνο πριν διαβιβαστεί ο φάκελος στη Βουλή. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα που δεν είναι απλώς κατάχρηση εξουσίας, είναι όπως έχω πει πολλές φορές συστηματική προσπάθεια αλλοίωσης θεμελειωδών αρχών και θεσμών του δημοκρατικού πολιτεύματος. Βεβαίως υπάρχει ζήτημα ποινικής ευθύνης προσώπων πάντα, αλλά υπάρχει ένα ακόμα μεγαλύτερο ζήτημα προστασίας της ποιότητας της Δημοκρατίας μας και του κράτους δικαίου» τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την έξοδο του από το Δικαστικό Μέγαρο του Αρείου Πάγου.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ήταν ένας από τους υπουργούς που είχε υποβάλλει μήνυση σε βάρος του προστατευόμενου μάρτυρα «Μάξιμου Σαράφη», ο οποίος τον είχε εμπλέξει στην δικογραφία, αλλά και κατά παντός άλλου υπευθύνου πολιτικού προσώπου που τυχόν προκύψει από την ανάκριση.

Ο κ. Βενιζέλος είχε καταθέσει και ενώπιον του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευάγγελου Ζαχαρή, κάνοντας λόγο για θεσμικά ατοπήματα που πρέπει να διερευνηθούν.

Στην πολυσέλιδη μήνυσή του, ο πρώην είχε υποστηρίξει ότι η τότε κυβέρνηση είχε «προφητική γνώση της δικογραφίας» ενώ κατήγγειλε «ωμή αντιποίηση εισαγγελικών αρμοδιοτήτων» στρέφοντας τα βέλη του στην εισαγγελέα κατά της διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη. Ειδικότερα, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε στη μήνυσή του:

«Η υπόθεση Novartis διατυμπανίζεται από την κυβέρνηση τουλάχιστον εδώ και ένα χρόνο. Ο Πρωθυπουργός στην αγόρευσή του ενώπιον της Βουλής την 1.2.2017, ένα χρόνο πριν τις ανώνυμες καταθέσεις και τη διαβίβαση της δικογραφίας αναφέρεται εκτενώς στην υπόθεση Novartis. Τη συνδέει ευθέως με τα ”παλαιά” πολιτικά κόμματα και τα κομματικά ταμεία, αναφέρεται με βεβαιότητα σε αποδεικτικά στοιχεία και αποκαλύπτει έτσι την ύπαρξη οργανωμένης προσπάθειας να εμφανιστεί ”αποδεικτικό” υλικό. Όχι βεβαίως με σεβασμό στη δικαστική ανεξαρτησία και τη διάκριση ως εξουσιών, αλλά προκειμένου να υπηρετηθεί ο δεδηλωμένος πολιτικός στόχος της κατίσχυσης της πολιτικής αντίληψης που εκφράζει».

Επόμενος μάρτυρας, ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος έχει επίσης καταθέσει μήνυση, αλλά και ο Αντώνης Σαμαράς.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης ερευνάται από την τακτική δικαιοσύνη μετά από την απόφαση της βουλής να ασκηθεί δίωξη σε βάρος του για οκτώ αδικήματα, μεταξύ των οποίων αυτό της ηθικής αυτουργίας σε κατάχρηση εξουσίας.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ