Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Τηλεφωνική επικοινωνία Δένδια – Τσαβούσογλου – Στο επίκεντρο Αιγαίο και Αν. Μεσόγειος

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν, το μεσημέρι της Κυριακής, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, με τον τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία τηλεφωνική επαφή που είχαν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών ήταν αμέσως μετά τον φονικό σεισμό που έπληξε τις δύο χώρες σε Σάμο και Σμύρνη.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter το ελληνικό ΥΠΕΞ, κατά τη διάρκεια του τηλεφωνήματος συζητήθηκαν οι συνθήκες που θα επέτρεπαν μια συνάντηση των δύο υπουργών στο κοντινό μέλλον.

Από την πλευρά του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει πως στη συνομιλία τους οι δύο υπουργοί εξέτασαν πώς θα διεξαχθούν οι επόμενες συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών για το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, δηλαδή σε επίπεδο διερευνητικών αλλά και σε στρατιωτικό και πολιτικό.

Σημειώνεται πως η Άγκυρα το τελευταίο διάστημα συνεχίζει να ακολουθεί τη στρατηγική την προκλήσεων, με το Oruc Reis να βρίσκεται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, δυσκολεύοντας τις όποιες προσπάθειες προσέγγισης των δύο πλευρών.

Δένδιας: Καμία τουρκική πρόκληση δεν μένει αναπάντητη

Ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα πως καμία πρόκληση δεν έμεινε και δεν θα μείνει αναπάντητη έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών, κ. Νίκος Δένδιας. Παράλληλα, αποκάλυψε τι είπε στο Βερολίνο για τα γερμανικά υποβρύχια που έχει αγοράσει η Άγκυρα.

«Δεν αφήνουμε αναπάντητη καμία τουρκική πρόκληση και δεν θα αφήσουμε ποτέ στο μέλλον», υπογράμμισε ο Νίκος Δένδιας μιλώντας σε κυριακάτικο έντυπο και αναγνώρισε πως « βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή σε διάρκεια αλλά και διάχυση, τουρκική προκλητικότητα».

« Για κάθε παράνομη ενέργεια της τουρκικής πλευράς, προβαίνουμε σε αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας, και παράλληλα ενημερώνουμε τους εταίρους μας, καθώς και τους Διεθνείς Οργανισμούς, όπως η ΕΕ, ο ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ. Δεν αφήνουμε αναπάντητη καμία τουρκική πρόκληση και δεν θα αφήσουμε ποτέ στο μέλλον. Δεν αντιδράμε απλά όμως. Παίρνουμε πρωτοβουλίες, δημιουργούμε πλέγματα σχέσεων με άλλες χώρες, οι οποίες βλάπτονται επίσης από τον τουρκικό επεκτατισμό. Έχουμε ξεκινήσει μια εκστρατεία απομυθοποίησης της εικόνας της Τουρκίας ως ενός δυτικόστροφου εταίρου. Προβάλλουμε σε όλους την εικόνα της πραγματικής σημερινής Τουρκίας. Μιας χώρας με νεο-οθωμανικές διαθέσεις, η οποία θέλει να επιβάλει την βούλησή της στην περιοχή και παράλληλα μια χώρα που υποστηρίζει ακραίες ισλαμιστικές οργανώσεις. Αλλά, στις τουρκικές προκλήσεις, απαντάμε με σύνεση. Δεν πέφτουμε στην παγίδα που μας στήνει η Τουρκία. Δεν επιθυμούμε την στρατικοποίηση της αντιπαράθεσης, ούτε είμαστε εμείς που θα ανεβάσουμε το επίπεδο της έντασης κατακόρυφα», εξήγησε ο κ. Δένδιας στο Πρώτο Θέμα.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ