Χατζηδάκης: Θα φέρουμε διατάξεις ώστε οι δήμοι να κινούνται γρήγορα για τα ετοιμόρροπα κτήρια

Share:
«Απόλυτης προτεραιότητας» χαρακτήρισε το ζήτημα αντιμετώπισης των ετοιμόρροπων κτηρίων ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης
, κατά την κοινή αυτοψία με τον δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, με τον υφυπουργό Δ. Οικονόμου, τον γ.γ. Ευθύμη Μπακογιάννη και τον πρόεδρο του ΤΕΕ, Γιώργο Στασινό, σε ετοιμόρροπο κι επικίνδυνο ακίνητο στην Αθήνα.

Ο υπουργός σημείωσε ότι για το θέμα των ετοιμόρροπων κτηρίων στόχος είναι να ξεκινήσει άμεσα η συντονισμένη καταγραφή τους σε όλη τη χώρα, καθώς και να θεσπισθεί εκείνο το νομοθετικό πλαίσιο που «θα λύνει» τα χέρια των δήμων ώστε γρήγορα και ευέλικτα να μπορούν να διαχειρισθούν τα εν λόγω ακίνητα – το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο χωροταξικό-πολεοδομικό νομοσχέδιο θα φέρει τη σχετική ρύθμιση. Ο κ. Χατζηδάκης επισήμανε ότι διερευνάται από το υπουργείο η εξεύρεση πόρων από διάφορες πηγές ώστε να αντιμετωπισθεί το ζήτημα αποτελεσματικά σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με τον υπουργό, το ΥΠΕΝ είναι σε επαφή με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος και το ΤΕΕ ώστε να ξεκινήσει αμέσως μια συντονισμένη επιχείρηση καταγραφής των ετοιμόρροπων κτηρίων σε όλη τη χώρα.

Όπως είπε, ένα άλλο ζήτημα είναι τα νομικά προβλήματα, που πρέπει να ξεπεραστούν προκειμένου να μπορέσει η Αυτοδιοίκηση να κάνει τη δουλειά της. «Στην παρέμβαση που θα κάνουμε σύντομα με το χωροταξικό νομοσχέδιο, θα φέρουμε στη Βουλή διατάξεις που θα επιτρέπουν στους δήμους να κινούνται γρήγορα και ευέλικτα για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος» ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης. Ως προς αυτό το θέμα, ιδιαίτερο ρόλο έχει, όπως σημείωσε, ο δήμος Αθηναίων, όχι μόνο γιατί είναι ο μεγαλύτερος δήμος της χώρας, αλλά γιατί έχει εκατοντάδες ετοιμόρροπα κτήρια. «Είμαστε σε επαφή με τον δήμαρχο, Κώστα Μπακογιάννη, και θα στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια» δήλωσε ο υπουργός.

Όπως συμπλήρωσε, μια τρίτη σημαντική πτυχή του θέματος είνα αυτή της χρηματοδότησης του όλου εγχειρήματος. «Μελετούμε πώς θα αξιοποιήσουμε πόρους από διάφορες πηγές, έτσι ώστε να στηρίξουμε και χρηματοδοτικά την προσπάθεια της αυτοδιοίκησης σε όλη τη χώρα» εξήγησε.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, μίλησε για «μια ανοιχτή πληγή πολλών δεκαετιών» και τόνισε πως το θέμα των ετοιμόρροπων κτηρίων «είναι αδιανόητο να το θυμόμαστε μόνο μετά από έναν σεισμό ή γενικά μια φυσική καταστροφή».

Όπως υπογράμμισε, ο δήμος Αθηναίων ήδη προχωράει με ένα πρόγραμμα κατεδαφίσεων των επικίνδυνων κτηρίων. «Όμως αυτό το οποίο έχουμε ανάγκη είναι να σπάσουμε επιτέλους τα δεσμά της γραφειοκρατίας. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον υπουργό, τον κ. Χατζηδάκη, διότι επιτέλους φαίνεται να υπάρχει πολιτική βούληση. Έχει συσταθεί μια ομάδα εργασίας, ώστε να προχωρήσουμε στις απαιτούμενες νομοθετικές παρεμβάσεις. Να συμφωνήσουμε ότι δεν έχουμε πλέον χρόνο για χάσιμο και πλέον πρέπει να ενεργούμε προληπτικά και όχι πυροσβεστικά» είπε ο κ. Μπακογιάννης.

Για τον πρόεδρο του ΤΕΕ, Γιώργο Στασινό, τα ετοιμόρροπα κι επικίνδυνα κτίρια είναι ένα πρόβλημα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει άμεσα η Πολιτεία, «όχι μόνο στις στιγμές που παρουσιάζονται μετά από κάποιες φυσικές καταστροφές.

Υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αυτή τη στιγμή και από το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και από τα συναρμόδια υπουργεία και από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος και από τον δήμο Αθηναίων, να συνεργαστούμε ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο έχει ζητήσει από εθελοντές μηχανικούς να συνδράμουν. Έχουμε έτοιμη μια πλατφόρμα και μια φόρμα όπου θα καταγράφονται συγκεκριμένα προβλήματα, ώστε να αξιολογείται αν ένα κτήριο είναι επικίνδυνο κι ετοιμόρροπο και να προχωρά η διαδικασία. Χρειάζεται νομοθετική πρωτοβουλία ώστε να είναι πιο ευέλικτη η διαδικασία και έχει αναλάβει το ΥΠΕΝ να την προχωρήσει» είπε.

Ο κ. Στασινίς επισήμανε πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν, εκτός από τα επικίνδυνα κι ετοιμόρροπα κτήρια, ακόμη 10.000 διατηρητέα και μνημεία στην Αθήνα τα οποία θα πρέπει να συντηρηθούν και άλλα τόσα στην υπόλοιπη Ελλάδα. «Έχουμε κάνει συγκεκριμένες προτάσεις μέσω της Ψηφιακής Τράπεζας Γης να προχωρήσει η διαδικασία έτσι ώστε να πουλάνε τον συντελεστή που περισσεύει και να μπορεί να τον αγοράσει κάποιος που έχει ανάγκη και να υπάρχει χρηματοδότηση με ιδιωτικούς πόρους. Θα πρέπει να προχωρήσει και μια πρωτοβουλία ώστε ο δήμος, που κατά την άποψή μου έχει υποχρέωση να συντηρεί κάποια κτήρια, να τα παίρνει προς αποκατάσταση εφόσον είναι αγνώστου ιδιοκτήτη ή αν δεν μπορούμε να βρούμε τον ιδιοκτήτη, να τα διαχειρίζεται, να τα εκμεταλλεύεται και μετά από κάποια χρόνια να γυρνάνε πίσω στους ιδιοκτήτες τους και να είναι ασφαλή» ανέφερε.

Η σημερινή αυτοψία γίνεται μία εβδομάδα μετά την έκτακτη τηλε-διάσκεψη που συγκάλεσε ο Κωστής Χατζηδάκης για το πρόβλημα των ετοιμόρροπων κτιρίων, με αφορμή τον σεισμό της Σάμου και την απώλεια ανθρώπινων ζωών. Αυτής της σύσκεψης, ακολούθησε επιστολή του υφυπουργού Δ. Οικονόμου στους δήμους όλης της χώρας να αποστείλουν άμεσα τους καταλόγους τους με τα επικινδύνως ετοιμόρροπα κτήρια.

Previous Article

ΠΑΜΕ: Ανακοίνωση για το Lockdown στην Εστίαση

Next Article

Δείτε live την ενημέρωση Κικίλια – Κοτανίδου για το ΕΣΥ

Σχετικά Άρθρα