Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Απαγόρευση κυκλοφορίας 21:00-5:00 σε όλη τη χώρα από την Παρασκευή -Τι ισχύει

Πιο αυστηρό θα είναι το lockdown σε όλη την Ελλάδα από την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου, καθώς οι μετακινήσεις από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί θα περιοριστούν στις απολύτως αναγκαίες.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι δεν πρόκειται για καινούργια μέτρα, αλλά για σημαντική αυστηροποίηση του πλαισίου που ήδη υπάρχει και γινόταν κατάχρηση (π.χ. σωματική άσκηση τη νύχτα).

Η… σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν το φαινόμενο που παρατηρήθηκε την περασμένη Κυριακή, όταν εστάλησαν 1.000.000 SMS (!) για ατομική άθληση μετά τις 21:00. Γεγονός που έκανε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, να κάνει λόγο για καταστρατήγηση και κατάχρηση.

Ετσι, λίγη ώρα αφότου ανακοινώθηκε το διπλό θλιβερό ρεκόρ με 297 διασωληνωμένους και 43 νεκρούς και 2.752 νέα κρούσματα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε ότι από την Παρασκευή 13/11 οι πολίτες σε όλη τη χώρα, θα μπορούν να μετακινούνται κατά το διάστημα 21:00-05:00 αυστηρά και μόνο για λόγους εργασίας, υγείας και συνοδείας των κατοικίδιων ζώων κάθε νοικοκυριού και σε κοντινή απόσταση από την κατοικία.

Παράλληλα ο κ. Χαρδαλιάς γνωστοποίησε ότι τις πρώτες τέσσερις ημέρες του γενικού lockdown πραγματοποιήθηκαν 301.794 έλεγχοι.

Τι SMS θα πρέπει να στέλνουν οι πολίτες
Κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, εξακολουθεί να απαιτείται η αποστολή SMS προς το 13033 σε περίπτωση μετακίνησης για λόγους υγείας (sms με κωδικό 1) ή συνοδείας κατοικίδιου ζώου (sms με κωδικό 6), καθώς και η βεβαίωση εργαζομένου σε περίπτωση μετακίνησης για λόγους εργασίας.

«Άρα μετά τις 9 το βράδυ και μέχρι τις 5 το πρωί, μετακίνηση μόνο για εργασία, εξαιρετικές περιπτώσεις υγείας (sms με κωδικό 1) και μικρή βόλτα κατοικιδίου πλησίον της οικίας μας με sms με κωδικό 6», συμπλήρωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Διευκρινίσεις για την ατομική άθληση
Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης διευκρινίστηκε ότι η ατομική άθληση δεν αφορά την άθληση/προπόνηση στο πλαίσιο των αθλητικών σωματείων αλλά αυστηρά και μόνο στην ατομική άθληση σε συνθέσεις έως 3 άτομα και με ισχυρή σύσταση αυτή να πραγματοποιείται κατά προτίμηση κοντά στην οικία των πολιτών.

Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε ότι το κυνήγι και το ψάρεμα δεν επιτρέπονται, καθώς η Επιτροπή των Επιδημιολόγων ομόφωνα απέρριψε το σχετικό αίτημα, βασισμένη τόσο σε επιδημιολογικά αλλά κυρίως σε κριτήρια αποφυγής περιττών μετακινήσεων.

Τι ισχύει για την τηλεργασία
Όσον αφορά την τηλεργασία, ανακοινώθηκε ότι κάθε οργανισμός του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα υποχρεούται από την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου να διαθέτει ανά πάσα στιγμή έκθεση που να τεκμηριώνει τη λειτουργία με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό και τους εργαζόμενους που έχουν τεθεί σε καθεστώς τηλεργασίας.

«Οι έλεγχοι για την εφαρμογή της τηλεργασίας και των υπολοίπων μέτρων προστασίας στους χώρους εργασίας ήδη έχουν ενταθεί σημαντικά από μικτά κλιμάκια του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και θα συνεχιστούν με αμείωτους ρυθμούς το επόμενο διάστημα», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Παράλληλα, ανέφερε ότι ενθαρρύνουν και συστήνουν στους τηλεοπτικούς σταθμούς να προσαρμοστούν στα συγκεκριμένα κριτήρια, μειώνοντας στον απολύτως απαραίτητο αριθμό τους παρουσιαστές εκπομπών και τους προσκεκλημένους που βρίσκονται στο στούντιο.

Τι ισχύει με take away και delivery
Σύμφωνα με αρμόδιες κυβερνητικές πηγές με τα νέα πιο αυστηρά μέτρα, το take away θα ισχύει μέχρι τις 9 το βράδυ, ενώ τα delivery θα λειτουργούν κανονικά, ακόμη και μετά τις 21:00. «Ενας εργαζόμενος για παράδειγμα που πηγαίνει στη δουλειά του θα μπορεί να πάρει take away ένα σουβλάκι, δεν θα μπορεί όμως να βγει με αυτό το σκοπό και μόνο» διευκρίνιζαν οι ίδιες πηγές.

«Κρίσιμες οι επόμενες εβδομάδες»
«Οι επόμενες εβδομάδες παραμένουν ιδιαίτερα κρίσιμες. Αναγνωρίζουμε την κόπωση όλων μας. Ωστόσο, είμαστε σε ένα κομβικό σημείο, που χρειάζεται να οπλιστούμε με υπομονή και επιμονή για να μπορέσουμε να προστατεύσουμε ο ένας τον άλλο και να αντιμετωπίσουμε το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Περιορίζοντας την περιττή κινητικότητα σε όλη τη χώρα, περιορίζουμε τη μεταφορά, τη μετάδοση του ιού, περιορίζουμε τις πιθανότητες για νέα clusters, νέες συρροές, νέους επιδημιολογικούς πολλαπλασιαστές», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.

Πηγή: iefimerida.gr

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ