Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Η αντίδραση των εμπόρων στη ρύθμιση Γεωργιάδη για τα σούπερ μάρκετ

Tην μεγάλη ικανοποίηση του εμπορικού κόσμου για την απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων να θέσει περιορισμούς στην πώληση βιομηχανικών ειδών που δεν είναι πρώτης ανάγκης στα καταστήματα και τα σούπερ μάρκετ κατά την διάρκεια των περιοριστικών, εκφράζει σε δήλωσή του ο πρέδρος της ΕΣΕΕ, Γιώργος Καρανίκας.

«Η βούληση της ελληνικής κυβέρνησης και του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη σε αυτή την ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία, μέσα από διάλογο, να ανταποκρίνεται έγκαιρα στα δίκαια αιτήματα της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, αφήνει ανοιχτό το παράθυρο της ελπίδας για το μέλλον», αναφέρει.

Ο δρόμος προς την κανονικότητα της οικονομίας

«Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για την επαναφορά της οικονομίας σε μία – σχετική έστω – κανονικότητα, με τις μικρότερες δυνατές απώλειες για τον παραγωγικό ιστό της χώρας. Υπ’ αυτή την έννοια ο εμπορικός κόσμος της χώρας εκφράζει την ικανοποίησή του για την γρήγορη αντίδραση του υπουργείου Ανάπτυξης και προσωπικά του υπουργού κ. Άδωνη Γεωργιάδη που αποφάσισε, σύμφωνα με τις εισηγήσεις της ΕΣΕΕ και άλλων φορέων της αγοράς, την αναστολή πώλησης συγκεκριμένων διαρκών προϊόντων από τα σουπερμάρκετ και τις υπεραγορές τροφίμων, για όλη τη διάρκεια του lockdown», συνεχίζει.

«Δικαίωση»

«Πρόκειται για μία ηθική αλλά και ουσιαστική δικαίωση των χιλιάδων μικρομεσαίων εμπόρων που «βάζουν πλάτη» και σε αυτή τη φάση του πολέμου ενάντια στην πανδημία. Στη διάρκεια αυτής της επώδυνης διαδρομής έχουμε κρατήσει ανοικτό το δίαυλο επικοινωνίας με τα συναρμόδια Υπουργεία και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε, συμβάλλοντας με υπευθυνότητα στην άμβλυνση των επιπτώσεων της πανδημίας στην κοινωνία και την επιχειρηματικότητα», καταλήγει.

Ενστάσεις από Κορκίδη

Ενστάσεις όμως εξέφρασε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Βασίλης Κορκίδης για την Κοινή Υπουργική Απόφαση με τη λίστα των διαρκών αγαθών που απαγορεύεται να πωλούν τα σούπερ μάρκετ από αύριο, 11 Νοεμβρίου, έως τις 30 του μήνα.

Όπως δήλωσε ο κ. Κορκίδης: «Κατά τη διάρκεια της καραντίνας με την προσωρινή απουσία φυσικών καταστημάτων, την απώλεια πελατών, τη μείωση πωλήσεων και τη μείωση τζίρου, οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί, ώστε η αδυναμία εξυπηρέτησης του καταναλωτή σήμερα να μην μετατραπεί σε δυσαρέσκεια του πελάτη αύριο. Δεν έχουμε τη πολυτέλεια του κοινωνικού αυτοματισμού σε μια προσωρινή έκτακτη κατάσταση καραντίνας.

Πάρτι από κολοσσούς του e-commerce

Ας μην ξεχνάμε όμως, πως πίσω από μία βιτρίνα καταστήματος, υπάρχει μια εφοδιαστική εμπορική αλυσίδα αξίας, με χονδρικό εμπόριο, μεταπώληση, εισαγωγή, αλλά και την εγχώρια παραγωγή προϊόντων που περιορίζονται. Προσωπικά δεν βλέπω ως απειλή τα σούπερ μάρκετ που κάνουν το 2% του τζίρου της αγοράς σε διαρκή αγαθά, ούτε τις λαϊκές αγορές, αλλά τη μικρή δυνατότητα των ΜμΕ του εμπορίου με μόνο το 17% των επιχειρήσεων να διαθέτει e-shop για διαδικτυακές πωλήσεις. Αυτό είναι το σημαντικό για μένα, αφού τα χρήματα στα ελληνικά σούπερ μάρκετ μένουν εδώ και πληρώνουν θέσεις εργασίας, ενώ αντιθέτως οι γνωστοί κολοσσοί του e-commerce κάνουν πάρτι στην ελληνική αγορά και τα χρήματα δεν μένουν στη χώρα μας. Ας προβληματιστούμε».

Ποια ήταν η απόφαση Γεωργιάδη 

Μόνο είδη πρώτης ανάγκης θα πωλούν πλέον τα σούπερ μάρκετ, για όσο διαρκεί η καραντίνα και είναι κλειστά τα εμπορικά καταστήματα. Προκειμένου να μη δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, η κυβέρνηση προχωρά στην απαγόρευση πώλησης διαρκών αγαθών, όπως ρούχα, παπούτσια, ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη, παιχνίδια και βιβλία, από τα σούπερ μάρκετ. Η σχετική απόφαση υπεγράφη, το πρωί της Τρίτης, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

Σύσκεψη με Μητσοτάκη

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι το Σάββατο πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό παρουσία του προέδρου της ΕΣΕΕ Γιώργου Καρανίκα που έθεσε το σχετικό αίτημα για την απαγόρευση πώλησης από τα σούπερ μάρκετ προϊόντων που δεν είναι πρώτης ανάγκης.

Ο υπουργός έκανε γνωστό ότι ο πρωθυπουργός εξετάζει το αίτημα να ανοίξουν τα βιβλιοπωλεία, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα βρει τρόπο να στηρίξει το βιβλίο. Μιλώντας στον Σκάι, ανέφερε ακόμη ότι στο σχέδιο νόμου που θα συζητηθεί την Τρίτη στις αρμόδιες επιτροπής της Βουλής θα υπάρχει διάταξη που δίνει το δικαίωμα στους φορείς των λαϊκών αγορών να επιλεγούν ποιες 6 μέρες της εβδομάδας θέλουν να δουλέψουν δηλαδή αν θέλουν να έχουν ρεπό Σάββατο η Κυριακή.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ