Βρούτσης: Το 8ωρο και το 40ωρο εργασίας παραμένουν ακρογωνιαίοι λίθοι του εργατικού Δικαίου

Share:
Τη διαβεβαίωση ότι το οκτάωρο και το 40ωρο εργασίας παραμένουν πυλώνες του Εργατικού Δικαίου στην Ελλάδα και ότι οι υπερωρίες θα συνεχίσουν να πληρώνονται,
έδωσε απόψε, μιλώντας για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιάννης Βρούτσης, από το βήμα της 2ης Εθνικής Συνδιάσκεψης των Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών. Αναφερόμενος δε στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας είπε πως «είναι κάτι που συμβαίνει εδώ και 30 χρόνια στη χώρα, με την υφιστάμενη εργατική νομοθεσία».

Ευθυγραμμισμένο με τα ευρωπαϊκά πρότυπα το νέο νομοσχέδιο

Σημείωσε πως το νέο νομοσχέδιο θα είναι «απόλυτα ισορροπημένο και ευθυγραμμισμένο με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές» και θα εφαρμόζει τις οδηγίες και κατευθυντήριες γραμμές του ILO (Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας). Χαρακτήρισε δε ως άκαιρες τις φωνές διαμαρτυρίας που ακούγονται, επισημαίνοντας πως ουδείς έχει ακόμα δει τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο.

Τη Δευτέρα το νομοσχέδιο του «μικρού ασφαλιστικού»

Πρόσθεσε πως με το νομοσχέδιο του «μικρού ασφαλιστικού» που εισάγεται τη Δευτέρα στη Βουλή υλοποιείται η κυβερνητική υπόσχεση για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3%. «Αν συνυπολογιστεί και το 0,90%, που ήταν σε ισχύ από το καλοκαίρι του 2020, θα έχουμε σωρευτικά μείωση κατά 3,9%. Από το 46,4% (που ήταν οι εισφορές) το 2012, φτάσαμε στο 36,6%, κάτι που θα ωφελήσει συνολικά την οικονομία και τις επιχειρήσεις και θα κάνει πιο ελκυστικές τις προσλήψεις» υπογράμμισε.

Σχολιάζοντας την ασφαλιστική μεταρρύθμιση επισήμανε ότι ο νόμος 4670 του 2020 διαμόρφωσε, στη βάση πλήρους αναλογιστικής μελέτης, ένα νέο περιβάλλον και μετέτρεψε το ασφαλιστικό «σε ανταποδοτικό σύστημα, το οποίο επιβραβεύει τον συνεπή ασφαλισμένο, αντί για ένα σύστημα που κινείτο στη λογική της ήσσονος προσπάθειας» και δεν έδινε κανένα κίνητρο.

Τι γίνεται με τις ασφαλιστικές εισφορές

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ.Βρούτσης στην απελευθέρωση των ασφαλιστικών εισφορών από το εισόδημα, επισημαίνοντας: «για πρώτη φορά υπάρχουν ελεύθερες ασφαλιστικές κατηγορίες,που δεν είναι ούτε κλάσεις που προσδιορίζονται με τα χρόνια της επαγγελματικής πορείας, ούτε συνδεδεμένες με το εισόδημα, ώστε ο καθένας να μπορεί να επιλέξει μόνο την ασφαλιστική κατηγορία που θέλει. Επιπλέον, δώσαμε κίνητρα στους νέους, για περίοδο μέχρι πέντε χρόνων, να έχουν πολύ χαμηλό ασφάλιστρο».

Ο κ.Βρούτσης επισήμανε, τέλος, ότι μετά την υποχώρηση της πανδημίας «κι όταν ισορροπήσουμε δημοσιονομικά» θα μπορεί να συζητηθεί και το πάγιο αίτημα του ασφαλιστικού κλάδου για τη φορολόγηση των ασφαλιστικών εταιρειών.

Previous Article

Σακελλαροπούλου: Αυτό που προσδίδει στις σχέσεις Ελλάδος-Αιγύπτου ιδιαίτερη σημασία είναι το ιστορικό τους βάθος

Next Article

Πλακιωτάκης: Το τρίπτυχο «Νησιωτικότητα, Θαλάσσια οικονομία, Γαλάζια Ανάπτυξη» συνιστά δομικό στοιχείο της στρατηγικής μας για τα νησιά

Σχετικά Άρθρα