Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Υπουργοί σε θέση μάχης: Τα πρόσωπα-κλειδιά της κυβέρνησης που βγαίνουν μπροστά για να δώσουν λύσεις κατά τη διάρκεια και μετά το lockdown

Τα πεπραγμένα του πρώτου lockdown τον περασμένο Μάρτιο θα αποτελέσουν βασικό κριτήριο για την κατανομή των αρμοδιοτήτων μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών τα χαρτοφυλάκια των οποίων εμπλέκονται άμεσα στη διαχείριση αυτής της νέας κρίσης. Bλέπετε, στην πρώτη εκδοχή της καραντίνας κάποιοι ικανοποίησαν στο έπακρο το Μέγαρο Μαξίμου με αποτέλεσμα να αναβαθμιστούν και ουσιαστικά, αλλά και θεσμικά, ενώ εκείνοι που έδειξαν να αισθάνονται άβολα όταν η πραγματικότητα τους έβγαλε από τα… κουτάκια με τα οποία είχαν συνηθίσει να δραστηριοποιούνται θα βρεθούν μοιραία σε δεύτερο πλάνο το επόμενο διάστημα. Μετά τον πρωθυπουργό, την μπαγκέτα του συντονισμού των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας θα κρατά ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης. Πέραν της επίβλεψης των νομοθετικών και κάθε είδους άλλων ενεργειών που θα «τρέξουν» σε επίπεδο θεσμών, ο Πειραιώτης συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη θα είναι και πάλι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ των συναρμόδιων υπουργών και υφυπουργών. Και μάλιστα αυτή τη φορά με ξεκάθαρα διευρυμένο ρόλο, καθώς θα επαναλάβει την υψηλή εποπτεία κάθε σημαντικής παραμέτρου όσον αφορά την προώθηση του κυβερνητικού έργου και τη διατήρηση των ισορροπιών στις τάξεις της κυβέρνησης. Κομβικοί βεβαίως παίκτες εξυπακούεται ότι θα είναι ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, οι οποίοι θα κληθούν να προχωρήσουν σε… χειρουργικές παρεμβάσεις στους τομείς τους.

Ο μεν πρώτος έχει ως κεντρικό του διακύβευμα την ομαλοποίηση της κατάστασης στις ΜΕΘ, που βρίσκονται κυριολεκτικά στο σημείο 0, ενώ ο δεύτερος την επίδειξη άμεσων αποτελεσμάτων στις περιοχές όπου θα εντοπίζονται τα μεγαλύτερα προβλήματα. Για τον λόγο αυτόν, θα πρέπει να ξεπεραστούν άμεσα και κάποιες δυσλειτουργίες που παρατηρήθηκαν το τελευταίο διάστημα στο μέτωπο της συνεργασίας τους και κινητοποίησαν ακόμη και την ηγεσία της κυβέρνησης.

Οι επόμενες ημέρες και πιθανόν μήνες συνιστούν σταθμό και για την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ενόψει μάλιστα και της κριτικής που δέχθηκε από τον Σεπτέμβριο και μετά για τα τεκταινόμενα στον χώρο της Εκπαίδευσης. Το πρώτο της μέλημα θα είναι η απόλυτη τήρηση των μέτρων προστασίας στις σχολικές μονάδες που θα είναι σε λειτουργία για τη διατήρηση της υγείας παιδιών και εκπαιδευτικών και στη συνέχεια φυσικά η επιτυχία του εγχειρήματος της τηλεκπαίδευσης. Ο αποτελεσματικός δίαυλος επικοινωνίας με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την ομαλή εξυπηρέτηση των κατά τόπους αναγκών είναι το ζητούμενο για τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδ ρικάκο, ο οποίος επίσης βρέθηκε πριν από λίγο καιρό στο επίκεντρο της κυβερνητικής κρίσης που προκλήθηκε με φόντο την ασυνεννοησία και τις ακατάλληλες μάσκες που προμηθεύτηκαν οι μαθητές. Δίπλα του, με περισσότερο γήπεδο αυτή τη φορά, θα είναι ο υφυπουργός Θεόδωρος Λιβάνιος, ο οποίος κατόπιν πρωτοβουλίας του Μαξίμου ανέλαβε εσχάτως σημαντικούς τομείς του χαρτοφυλακίου.

Σε ό,τι αφορά το υπουργείο Ανάπτυξης, ο Αδωνις Γεωργιάδης θα προσπαθήσει -σε πολύ καλύτερες συνθήκες- να επιτύχει την αδιατάρακτη λειτουργία της αγοράς και την ομαλή προετοιμασία της ολικής επαναφοράς των επιχειρήσεων. Σε αυτό θα έχει τη συνδρομή του αναπληρωτή πλέον υπουργού Νίκου Παπαθανάση, ο οποίος, αφήνοντας άκρως ικανοποιητικά δείγματα γραφής με την παρουσία του στην καραντίνα του Μαρτίου και του Απριλίου, ανέλαβε από τον Αύγουστο το κομμάτι των ιδιωτικών επενδύσεων και των Συμπράξεων μεταξύ Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.

ΕΝΙΣΧΥΣΗ

Στη μάχη της διεκδίκησης όσο το δυνατόν πιο γρήγορης και πιο άμεσης οικονομικής βοήθειας από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς την Ελλάδα θα ριχτεί ο έτερος αναβαθμισμένος του Αυγούστου (από υφυπουργός σε αναπληρωτή υπουργό), Θοδωρής Σκυλακάκης, ο οποίος πήρε στα χέρια του σημαντικές αρμοδιότητες σχετικά με τη διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης. Οσο για τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, θα κληθεί να φέρεις εις πέρας τη δύσκολη εξίσωση της ενίσχυσης των κοινωνικών ομάδων που πλήττονται περισσότερο, προκειμένου να αποδείξει στην πράξη τη φράση του πως «η χώρα αντέχει ένα δεύτερο lockdown», η οποία είχε προκαλέσει έντονες κυβερνητικές τριβές πριν από λίγους μήνες.

Τις δικές του εξετάσεις θα δώσει και ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος κατά την προηγούμενη καραντίνα είχε βρεθεί στη δίνη της υπόθεσης με τα προγράμματα τηλεκατάρτισης που είχε κάνει λάβαρο η αξιωματική αντιπολίτευση και εξαιτίας της οποίας το όνομά του έπαιζε έκτοτε σε κάθε σενάριο ανασχηματισμού. Η ανακούφιση όσο το δυνατόν περισσότερων ανέργων και η δημιουργία ασφαλούς εργασιακού περιβάλλοντος στη διάρκεια και μετά το τέλος του lockdown είναι αναμφσβήτητα τα στοιχεία που θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό το κατά πόσο αντιμετωπίσιμες θα είναι για την κοινωνία και την κυβέρνηση κατ’ επέκταση οι συνέπειες αυτής της νέας περιπέτειας που ξεκινά από σήμερα.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 07 Νοεμβρίου

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ