Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Βαρβιτσιώτης: Να δείξουμε εμπιστοσύνη στα επιστημονικά δεδομένα και τους δημοκρατικούς θεσμούς για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία

«Για πρώτη φορά στην παγκόσμια Ιστορία κάναμε το τεράστιο άλμα να θέσουμε την προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής πάνω από την οικονομική δραστηριότητα. Τώρα, την τελευταία λέξη την έχει επιστήμη». Το μήνυμα αυτό έστειλε ο αναπληρωτής υπ.Εξωτερικών και πρόεδρος της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μιλώντας σήμερα στη διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε το Μητροπολιτικό Κολλέγιο και η ελληνική προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης, με θέμα «Διαχείριση Υγειονομικών Κρίσεων και Ανθρώπινα Δικαιώματα».

Στο επίκεντρο η «δημοκρατική λειτουργία εν μέσω πανδημίας»

Ο κ. Βαρβιτσιώτης, μετά από μια ιστορική αναδρομή στις συνθήκες ανάληψης της ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, ανέλυσε τις προκλήσεις που έθεσε ο κορονοϊός για την ελληνική προεδρία, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή του. Ειδικότερα, επισημαίνεται ότι η ελληνική προεδρία, αφού προσάρμοσε την κεντρική της θεματική, κλήθηκε να διοργανώσει μια προεδρία ψηφιακά και όχι με φυσική παρουσία. «Μέσα από χιλιάδες ώρες – έχουμε κάνει πάνω από 150 διαδικτυακά events- εμπλέξαμε εκατοντάδες χιλιάδες πολιτών σε όλη την Ευρώπη. Συνομιλήσαμε με ανθρώπους από όλο τον πλανήτη, ανθρώπους της επιστήμης, που κατέθεσαν τις απόψεις τους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός.

Μάλιστα, όπως σημειώνεται, με την ολοκλήρωση της προεδρίας, όλοι οι προβληματισμοί αποτυπώθηκαν σε ένα ενιαίο κείμενο αρχών και αξιών, τη Διακήρυξη των Αθηνών, «που περιγράφει ακριβώς τις προκλήσεις και το τι πρέπει να γίνει με τη δημοκρατική λειτουργία στην περίοδο της πανδημίας». Περαιτέρω, επισημαίνεται πως ο κ. Βαρβιτσιώτης, αφού ανέφερε ότι στην Ελλάδα καταφέραμε να λειτουργήσει το πολιτικό σύστημα ομαλά και αδιαλείπτως, τόνισε ότι και η Ευρώπη από την πλευρά της φέτος έκανε κάτι το πρωτοφανές, μέσα από την αμοιβαιοποίηση του χρέους που συντελέστηκε μέσω του Next Generation Fund.

Ακόμη, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο κ. Βαρβιτσιώτης επισήμανε ότι σε ορισμένες χώρες διαπιστώθηκαν αστοχίες κατά την εφαρμογή των μέτρων, όπως ενδεικτικά στην Ουγγαρία, που ελέγχεται για την αναλογικότητα των μέτρων, αλλά και στην Τουρκία, όπου, σύμφωνα με την καταγγελία του Προέδρου του Κογκρέσου των αρχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθαιρέθηκαν 70 δήμαρχοι μη αρεστοί στο καθεστώς Ερντογάν επ’ αφορμής της πανδημίας. Στο ίδιο πλαίσιο, έθεσε το ζήτημα της διενέργειας των εκλογών σε καιρό πανδημίας αλλά και της επιστολικής ψήφου ειδικότερα, «μια συζήτηση που θα πρέπει να ανοίξει και στην Ελλάδα», όπως ανέφερε.

Πέρα από την πολιτική σκοπιά του θέματος, ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέδειξε επίσης και την κοινωνική, επισημαίνοντας ότι ο στιγματισμός και η κοινωνική περιθωριοποίηση όσων έχουν νοσήσει με covid είναι ένα φαινόμενο, στο οποίο συνολικά οφείλουμε να απαντήσουμε. Επίσης, τόνισε με έμφαση ότι «η πρόσβαση στην υγεία δεν είναι πλέον προνόμιο αλλά είναι ανθρώπινο δικαίωμα, όπως ακριβώς έδειξε και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τις σημερινές του δηλώσεις για την παροχή του εμβολίου κατά του Covid19 δωρεάν σε όλους».

Στη συζήτηση συμμετείχαν επίσης η Μαρία Γαβουνέλη, αναπληρώτρια καθηγήτρια στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ, ο Γκ. Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και ο Β. Αποστολόπουλος, διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΟΠΙΚΑ