Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Ώρα ευθύνης για όλους…

Πρωτοφανείς ήταν οι εικόνες που ήρθαν τις τελευταίες ημέρες από την γειτονική Ιταλία και μάλιστα αυτή τη φορά από την νότια περιοχή.

Ένας ασθενής από Covid 19 βρισκόταν διασωληνωμένος σε αυτοκίνητο έξω από νοσοκομείο, ενώ άλλος ασθενής βρέθηκε νεκρός σε τουαλέτα νοσοκομείου.
Πριν από λίγες ημέρες στην περιοχή καταγράφηκαν επεισόδια μεταξύ αστυνομίας και «εξαγριωμένων»νέων που αντιτίθεντο στην λήψη μέτρων. Σκληρές εικόνες με ομαδικούς τάφους είχαμε στην πρώτη φάση της πανδημίας όχι μόνο από την βόρεια Ιταλία αλλά και από διάφορα μέρη του κόσμου.

Η ώρα πλέον είναι κρίσιμη και για την χώρα μας, ειδικά τώρα που τα κρούσματα αλλά και οι θάνατοι αυξάνονται ραγδαία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περιοχή της Θεσσαλονίκης, όπου τα νοσηλευτικά ιδρύματα εκεί βρίσκονται σε οριακές καταστάσεις.

Αν καταφέραμε να βγούμε νικητές από την πρώτη φάση της πανδημίας είναι και γιατί εγκαίρως ελήφθησαν μέτρα σύμφωνα με τις προτάσεις των ειδικών και γιατί ενεργοποιήθηκε η ατομική και συλλογική ευθύνη.

Οι ειδικοί έχουν και πάλι τον πρώτο λόγο, μέτρα ελήφθησαν, λαμβάνονται και θα ληφθούν ξανά αν χρειαστεί, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας. Πρέπει να παραδεχτούμε όμως ότι η κατάσταση μετά την επιτυχία στην αντιμετώπιση του πρώτου κύματος είναι διαφορετική και ιδιαίτερα ανησυχητική. Και τώρα απαιτείται υπευθυνότητα και σοβαρότητα από όλους.

Είδαμε με το άνοιγμα των σχολείων να εμφανίζονται διαδηλωτές κατά της μάσκας την οποία προτείνει η συντριπτική πλειοψηφία των γιατρών σε όλον το κόσμο. Είδαμε και ακούσαμε καλλιτέχνες να παριστάνουν τους ειδικούς και να αμφισβητούν την ύπαρξη της ασθένειας παραθέτοντας μάλιστα και επιστημονικά και στατιστικά στοιχεία.

Δημοσιογράφοι και πολιτικοί, γνωστοί και για τους αντιμνημονιακές και συνωμοσιολογικές τους θεωρίες, αρχίζουν να «αποκαλύπτουν» μια διεθνή «συνομωσία» στην οποία πρωταγωνιστής εδώ δεν είναι η Κίνα όπως υποστηρίζει ο Τράμπ στην Αμερική αλλά η Γερμανία και μεγάλα διεθνή οικονομικά συμφέροντα έτσι ώστε να θυμίζει λίγο και την αντιμνημονιακή περίοδο.

Και έτσι πλημμυρίζει πάλι το διαδίκτυο από απόψεις αγανακτισμένων που παρομοιάζουν τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας για την αντιμετώπιση του Covid 19 με τα μέτρα της ναζιστικής Γερμανίας παραγνωρίζοντας ότι εφαρμόζονται σε πολλές χώρες του κόσμου, ακόμα και στο Ισραήλ. Μια νέα αόριστη, ασαφής και χωρίς σχέδιο αμφισβήτηση και αγανάκτηση αρχίζει να εμφανίζεται και θυμίζει την αντιμνημονιακή ρητορική.

Η αξιωματική αντιπολίτευση αντί να αντιληφθεί την κρισιμότητα των στιγμών και να επιδείξει την απαιτούμενη υπευθυνότητα, προσπαθεί να αποκτήσει πολιτικά οφέλη.

Δεν κάνει καμία σοβαρή πρόταση. Δεν πρότεινε ποτέ την λήψη συγκεκριμένων μέτρων παρά μόνο αμφισβητεί κάθε φορά τα μέτρα που αποφασίζει η κυβέρνηση.

Αμφισβήτησε το άνοιγμα των σχολείων στην πρώτη φάση ενώ στην συνέχεια υποστήριζε το άνοιγμα των σχολείων αλλά ζητούσε μικρότερο αριθμό μαθητών στην τάξη γνωρίζοντας ότι δεν υπήρχαν τάξεις. Αρνιόταν την τηλεκπαίδευση στην πρώτη φάση, προβάλλοντας ακόμα και λόγους που αφορούσαν την παραβίαση προσωπικών δεδομένων, αλλά στην δεύτερη φάση ενδιαφέρεται και ασκεί κριτική για την ποιότητά της.

Ζητούσαν το άνοιγμα της εστίασης και του τουρισμού νωρίτερα στην πρώτη φάση αλλά στην συνέχεια απέδιδαν την εξάπλωση της ασθένειας σε αυτό το άνοιγμα. Τώρα μιλούν για μη έγκαιρη λήψη μέτρων αλλά ουδέποτε πρότειναν τη λήψη τους σε προγενέστερο χρόνο για να μην δυσαρεστήσουν τους πραγματικά πληττόμενους επιχειρηματίες.

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης παραβιάζει πρώτος τα μέτρα συντρώγοντας με μεγάλη παρέα, δείχνοντας με την δήλωσή του να αψηφά τον κίνδυνο μετάδοσης, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να τον δικαιολογεί. Οι ίδιοι καταδικάζουν παρόμοιες πρακτικές από τον Τράμπ στην Αμερική. Διαδήλωναν έξω από το Εφετείο ενώ υπήρχε απαγόρευση και την ίδια ώρα διαμαρτύρονταν για τον συνωστισμό στα μέσα μαζικής μεταφοράς που είχαν φροντίσει να αφήσουν χωρίς νέα οχήματα κατά την διακυβέρνησή τους.

Ο πρώην συνεργάτης τους και αρχηγός του ΜΕΡΑ 25, γνωστός για τις αντιμνημονιακές του θεωρίες, ετοιμάζεται να διαδηλώσει την 17η Νοέμβρη μαζί με το ΚΚΕ δηλώνοντας στην Βουλή ότι δεν θα συμμορφωθούν με τα μέτρα. Δεν έδειξαν όμως την ίδια απειθαρχία ούτε την 28η Οκτωβρίου, ούτε την 25η Μαρτίου , ούτε το Πάσχα. Τώρα, βιάζονται να αμφισβητήσουν το εθνικό σύστημα υγείας το οποίο έχει αρχίσει να δίνει σκληρή μάχη και το οποίο οι ίδιοι απαξίωσαν. Επενδύουν πολιτικά στην καταστροφή του.

Τον λαϊκισμό, την αντισυστημική και την αντιμνημονιακή ρητορική την έχουμε πληρώσει πολύ ακριβά στο πρόσφατο παρελθόν. Η διαφορά είναι ότι τώρα κινδυνεύουν και ανθρώπινες ζωές, οι ζωές των ανθρώπων που αγαπάμε , οι ζωές των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας.
Είναι πραγματικά ευτυχές ότι οι απόψεις αυτές αποτελούν μειοψηφία. Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών δεν πείθεται. Δεν υπάρχει όμως αμφιβολία ότι συμβάλλουν στην χαλάρωση και στον εφησυχασμό.

Αυτή η ώρα λοιπόν, είναι ώρα ευθύνης για όλους.

Οι στιγμές είναι κρίσιμες. Η συγκυρία είναι ιστορική. Η νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός δίνουν μια δύσκολη μάχη και λαμβάνουν τις κρίσιμες αποφάσεις. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να ομονοήσουν στα βασικά τουλάχιστον και να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Και όλοι οι πολίτες πρέπει να αντιληφθούν την κρισιμότητα της κατάστασης. Πρέπει να ενεργοποιήσουμε ξανά την ατομική και συλλογική ευθύνη. Έτσι θα βγούμε ξανά νικητές.

*Ο Ανδρέας Νικολακόπουλος είναι βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Ηλεία

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ