Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Αντιπαραθέσεις στη Φιλαρμονική “Καποδίστριας”

«Με έκπληξη, το Διοικητικό Συμβούλιο της Φιλαρμονικής Ένωσης Κέρκυρας «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ», διαβάσαμε το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Η ΚΕΡΚΥΡΑ ΣΗΜΕΡΑ» που αναφέρεται στη Φιλαρμονική «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ» και συγκεκριμένα στο άρθρο της δημοσιογράφου κ. Χονδρογιάννη.
Χωρίς να υπονοούμε σε καμία περίπτωση, ότι αποτελεί ευθύνη της καλής δημοσιογράφου κ. Χονδρογιάννη, η οποία ευσυνείδητα κάνει τη δουλειά της, θα θέλαμε απερίφραστα, κατηγορηματικά και κάθετα να δηλώσουμε πως τα στοιχεία που παρατίθενται στο εν λόγω άρθρο, , είναι ανυπόστατα και ψευδή, βλάπτουν την εικόνα της Φιλαρμονικής και θίγουν την τιμή και την υπόληψη των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, που κατά το νόμο και το καταστατικό του Σωματείου είναι υπεύθυνα για αυτό.

Συγκεκριμένα:

  1. Γράφεται ότι η Φιλαρμονική αντιμετωπίζει σωρεία προβλημάτων από το καλοκαίρι. Αυτό δεν είναι αληθές διότι όποια προβλήματα, τα οποία δημιούργησαν κάποιοι εσκεμμένα κατά την καλοκαιρινή περίοδο, δεν υφίστανται τώρα που έχουμε Νοέμβριο 2020.
  2. Κανένα μέλος του Δ.Σ δεν έχει παραιτηθεί. Ο πρώην γραμματέας κ. Ατσοπάρδης Σπυρίδων, παραιτήθηκε οικειοθελώς αφού κατέλαβε τη θέση του Αρχιμουσικού της Φιλαρμονικής. Τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ είναι παρόντα, εν ενεργεία και μάλιστα προσήλθαν εν απαρτία σε όλα τα συμβούλια που έχουν γίνει μέχρι σήμερα και ιδιαίτερα στο τελευταίο το οποίο έγινε στις 5 Νοεμβρίου 2020 στα γραφεία της Φιλαρμονικής, τηρούμενων των υγειονομικών μέτρων. Άρα, είναι ψευδές ότι έπρεπε να αντικατασταθούν κάποια μέλη του συμβουλίου, αφού δεν έχει παραιτηθεί κανείς. Οι δε έξι που απέμειναν μετά την ανάληψη καθηκόντων του Αρχιμουσικού, διαθέτουν την απαιτούμενη πλειοψηφία.
  3. Είναι όντως αληθές ότι το καλοκαίρι παραιτήθηκαν για προσωπικούς λόγους (οι επιστολές παραίτησης είναι διαθέσιμες) τα μέλη της διμελούς ελεγκτικής επιτροπής. Σύμφωνα με το καταστατικό και τον αστικό κώδικα και κατόπιν ερωτήματος στο νομικό σύμβουλο της Φιλαρμονικής, δεν είναι απαραίτητη η διενέργεια αρχαιρεσιών, κατόπιν έκτακτης γενικής συνέλευσης, ώστε να αντικατασταθούν τα παραιτηθέντα μέλη της ελεγκτικής επιτροπής, διότι έχει περάσει το δεύτερο εξάμηνο του έτους και επίκεινται οι αρχαιρεσίες στην τακτική γενική συνέλευση. Ο δε έλεγχος που πρέπει να γίνει στις πράξεις του Δ.Σ καθώς και ο αντίστοιχος οικονομικός έλεγχος, μπορούν να πραγματοποιηθούν νόμιμα από την μέλλουσα να εκλεγεί στην τακτική γενική συνέλευση, νέα ελεγκτική επιτροπή.
  4. «Ακυβέρνητο καράβι» δεν είναι η ιστορική Φιλαρμονική «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ», αφού διαθέτει εν ενεργεία εκλεγμένο νόμιμα Διοικητικό Συμβούλιο, που διοικεί σύμφωνα με το καταστατικό και επιλαμβάνεται άμεσα επί παντός ανακύπτοντος θέματος. Το Διοικητικό Συμβούλιο, θα λογοδοτήσει κανονικά και κατά νόμο στην μέλλουσα Γενική Συνέλευση, όταν οι υγειονομικές συνθήκες και η Ελληνική Πολιτεία το επιτρέψουν. Σύμφωνα με το καταστατικό, το Δ.Σ λογοδοτεί επί παντός θέματος στη Γενική Συνέλευση των «ταμειακώς εντάξει» μελών του Σωματείου, που έχουν ποικιλοτρόπως αποδείξει την αγάπη και στήριξή τους στο σωματείο. Υπάρχουν μέλη τα οποία, για καθαρά αντιπολιτευτικούς λόγους, υποκινούν τα δημοσιεύματα και το πρόσφατο και αυτό του Μαΐου 2020, τα οποία όχι μόνο «ταμειακώς εντάξει» δεν είναι, αλλά χρωστούν συνδρομές πολλών ετών. Σύμφωνα με το καταστατικό τα μέλη αυτά έπρεπε να διαγραφούν αυτομάτως. Το Δ.Σ όμως, έχει επιδείξει μεγάλη ανεκτικότητα και υπομονή απέναντί τους για το κοινό καλό της Φιλαρμονικής.
  5. Η Φιλαρμονική στηρίζεται οικονομικά στις μουσικές υπηρεσίες που προσφέρει, στις χορηγίες και τις εισφορές και δεν έχει άλλους πόρους. Η πανδημία προκάλεσε, όπως ήταν φυσικό, τεράστια οικονομικά προβλήματα, αφού ακυρώθηκαν όλες οι εκδηλώσεις του 2020, από όλα τα σωματεία και κατέρρευσαν όλες οι πηγές εσόδων της Φιλαρμονικής. Παρ’ όλα αυτά προ της πανδημίας και η συναυλία του Δεκεμβρίου 2019 έγινε και η συναυλία της μπαντίνας το Φεβρουάριο 2020 πραγματοποιήθηκαν. Σεμινάρια, μαθήματα πρόβες όλα κανονικά, μέχρι το πρώτο lockdown. Και μέσα στην πανδημία τον Αύγουστο, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά η συναυλία για τον τριήμερο εορτασμό του Αγίου Σπυρίδωνος. Αυτή τη στιγμή, εν μέσω απόλυτης ένδειας και χωρίς κανένα έσοδο, η Φιλαρμονική έχει ρυθμίσει τις οικονομικές της οφειλές. Τακτοποιήθηκαν οι ΔΕΚΟ, καθώς και άλλες οικονομικές εκκρεμότητες. Το προσωπικό είναι απολύτως οικονομικά τακτοποιημένο στα έξοδα κίνησης τους. Υπενθυμίζουμε ότι άλλες «εμβληματικές» (sic) -κατά το δημοσίευμα – διοικήσεις, έκαναν ακόμα και έξι μήνες να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις της Φιλαρμονικής προς το διδακτικό προσωπικό και τις ΔΕΚΟ, ακόμα και σε εποχές «παχιών αγελάδων», με την οικονομική στήριξη ιδρυμάτων και μεγάλων χορηγών. Άραγε, εκείνες οι «εμβληματικές» διοικήσεις, έβαλαν χρήματα από την τσέπη τους όπως το νυν Διοικητικό Συμβούλιο;
  6. Ο πρώην Αρχιμουσικός κ. Παπικινός παραιτήθηκε οικειοθελώς και δεν τον «παραίτησε» το Διοικητικό Συμβούλιο, όπως και ο προηγούμενος κ. Μιχαλόπουλος επίσης παραιτήθηκε οικειοθελώς. Ήταν υποχρέωση του Δ.Σ να φροντίσει άμεσα τη Φιλαρμονική διορίζοντας νέο Αρχιμουσικό, που είναι ο κ. Σπυρίδων Ατσοπάρδης, του οποίου το βιογραφικό είναι τρανταχτό, πλούσιο, πλήρες και επίσης διαθέσιμο στον οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο.
  7. Σχετικά με τους επίσης «εμβληματικούς» μουσικούς, πάντα σε κάθε αλλαγή τεχνικής ηγεσίας συμβαίνουν αποχωρήσεις, αλλά και νέες εισδοχές. Οφείλουμε όμως να σημειώσουμε ότι αυτοί οι «εμβληματικοί» μουσικοί που αποχώρησαν τόσο επί παραιτήσεως Αρχιμουσικού κ. Μιχαλόπουλου, όπως και επί παραιτήσεως Αρχιμουσικού κ. Παπικινού, ήταν μουσικοί που εμφανίζονταν μόνο το Πάσχα. Μουσικοί «αλεξιπτωτιστές» και «αλά κάρτ» κατά την έκφραση του πρώην μαέστρου κ. Μιχαλόπουλου. Επίσης, κάποιοι από τους εσχάτως αποχωρήσαντες «εμβληματικούς» μουσικούς έχουν οδηγήσει τη Φιλαρμονική της «καρδιάς τους», στα δικαστήρια, χωρίς ουσιαστικό και αληθινό λόγο, αλλά και άφησαν οικονομική οφειλή στη Φιλαρμονική είτε από συνδρομή μέλους, είτε από συνδρομή συμμετοχής σε ταξίδι. Πολλαπλώς ευεργετηθέντες κατά τη μετάβαση στην Αθήνα για τη συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τον Μάρτιο του 2019, τώρα αποχωρώντας «κουνούν το δάκτυλο» στη Φιλαρμονική και το Δ.Σ, που και απέναντί τους, για άλλη μία φορά, υπήρξε ανεκτικό και δεν ανέφερε στα έγγραφα της διαγραφής τους, τον χαρακτήρα που επέδειξαν προς τη Φιλαρμονική.
  8. Περί της αποχωρήσεως του εισπράκτορα: εξεδιώχθη από τη Φιλαρμονική, διότι οικειοποιήθηκε χρήματα που ανήκαν στη Φιλαρμονική και μόλις αυτό έγινε αντιληπτό κατά τον έλεγχο από το Δ.Σ και τον Ταμία, αμέσως απολύθηκε. Ήδη το Δ.Σ έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη για το θέμα του εισπράκτορα.
  9. Ψευδέστατο το ότι δεν υπάρχει επικοινωνία με τα μέλη, τους μουσικούς, τους μαθητές της Φιλαρμονικής. Το Σεπτέμβριο 2020, παρά τα ψευδή δημοσιεύματα και τον πόλεμο που δέχεται η Φιλαρμονική, εγράφησαν στη Φιλαρμονική 40 νέοι μαθητές, τους οποίους ο ίδιος ο Αρχιμουσικός κ. Ατσοπάρδης, υποδεχόταν με τους γονείς τους στο γραφείο του και τους καλωσόριζε. Για το έτος 2019 υπήρξε ρεκόρ νέων εγγραφών 70 μαθητές, ρεκόρ απέναντι σε όλες τις προηγούμενες «εμβληματικές» διοικήσεις.
  10. Αυτή τη στιγμή, εν μέσω γενικού καθολικού lockdown, τα μαθήματα συνεχίζονται διαδικτυακά, ενώ πριν από την γενική απαγόρευση, γίνονταν κανονικά οι πρόβες του Μουσικού Σώματος και της Νεανικής μπάντας, όπως και της Μαθητικής μπάντας στο Δημοτικό Θέατρο, προκειμένου να πραγματοποιούνταν μεγάλη επετειακή συναυλία για τα 40 χρόνια από την ίδρυση της Φιλαρμονικής το Δεκέμβριο 2020, αποκλειστικά με χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα. Πρόβες, μαθήματα, τακτοποίηση υποχρεώσεων, εγγραφές, αγιασμός για την νέα σχολική χρονιά και λοιπές δραστηριότητες, μόνο εικόνα «διοικητικής και καλλιτεχνικής διάλυσης» δεν συνιστούν.
  11. Όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, έχει κλειστεί μεγάλο ταξίδι της Φιλαρμονικής στην Αγία Πετρούπολη για μεγάλη συναυλία, παρέλαση και κατάθεση στεφάνου στο άγαλμα του Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια που βρίσκεται εκεί, στα πλαίσια της πολιτιστικής συνεργασίας Ελλάδας Ρωσίας το 2021, με αντίστοιχο ταξίδι στην Κέρκυρα, της Όπερας της Αγίας Πετρούπολης (περίπου 110 άτομα επαγγελματίες μουσικοί) τον Ιούνιο του 2021. Πρόκειται για συνεργασία της Όπερας της Αγίας Πετρούπολης με τη Φιλαρμονική Καποδίστριας. Επίτευγμα και αυτό του υπάρχοντος Διοικητικού Συμβουλίου, όπως και η προηγηθείσα το 2019, μετάβαση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για πρώτη φορά στην ιστορία της Φιλαρμονικής.
  12. Τα περί «αισιοδοξίας» και «ελπίδας» για τη Φιλαρμονική που αποτελούν οι παλιοί πρόεδροι, τους οποίους εμείς τιμούμε απεριόριστα, οι φίλοι και τα μέλη, δεν μας αγγίζουν. Η Φιλαρμονική έχει καταστατικό. Βάσει αυτού θα διεξαχθεί νόμιμη και κανονική Γενική Συνέλευση των «ταμειακώς εντάξει» μελών, καθώς και νόμιμες αρχαιρεσίες. Όσοι επιθυμούν, παλιά και νεότερα στελέχη, δημοκρατικά μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα και να επιτύχουν την εκλογή τους.

Το υπάρχον Δ.Σ δηλώνει επίσης παρόν στη διαδικασία αυτή.
Ευχόμαστε καλή δύναμη και υπομονή σε όλους».

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ