Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Στα «χαρακώματα» κυβέρνηση και αντιπολίτευση για το Πολυτεχνείο και την απαγόρευση συναθροίσεων

Σφοδρή είναι η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, που έχει ξεσπάσει με αφορμή την απόφαση της ΕΛ.ΑΣ. για απαγόρευση όλων των συναθροίσεων σε όλη την Ελλάδα, ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου

Μητσοτάκης για Πολυτεχνείο: Αδιανόητο κάποιοι να στήνουν σκηνικό σύγκρουσηςΟ πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταστήσει σαφές ότι η μνήμη του Πολυτεχνείου φέτος θα πρέπει να τιμηθεί με μια λιτή τελετή, ενώ κάλεσε τα κόμματα να μη συμμετάσχουν σε πορείες και συγκεντρώσεις, ούτε και να ενθαρρύνουν πολίτες να βγουν στους δρόμους.

Στην τοποθέτηση που έκανε προσφάτως επανήλθε σήμερα, λέγοντας πως «Είναι αδιανόητο κάποιοι να στήνουν σκηνικό σύγκρουσης την ώρα που απαιτείται ενότητα και προσήλωση στις οδηγίες των ειδικών”.«Το πραγματικό μήνυμα των αγώνων του λαού μας για ελευθερία και δημοκρατία απαιτεί, ειδικά σε συνθήκες πανδημίας, να τιμήσουμε την ιστορία μας και την επέτειο του Πολυτεχνείου με διαφορετικό τρόπο», αναφέρει σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Σε αυστηρό τόνο ήταν και το μήνυμα που έστειλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος εδώ και μέρες προειδοποιεί ότι δεν πρόκειται να γίνει πορεία για το Πολυτεχνείο. Ο κ. Χρυσοχοΐδης, επικοινώνησε μάλιστα τηλεφωνικά με αρχηγούς των κομμάτων εξηγώντας ότι δεν θα επιτραπούν πορείες και συγκεντρώσεις, αλλά πως θα δοθεί η δυνατότητα σε ολιγομελείς αντιπροσωπείες των κομμάτων να καταθέσουν στεφάνια το μεσημέρι της Τρίτης έπειτα από συνεννόηση με την Αστυνομία.

Συνάντηση Σακελλαροπούλου με αντιπροσωπεία από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 που αντιδρούν στην απαγόρευση

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου δέχτηκε σήμερα, στις 12:00, ύστερα από αίτημά τους, αντιπροσωπεία από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, του ΚΚΕ, του ΜέΡΑ25 και εκπρόσωπο του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ).

Τα τρία κόμματα, πραγματοποίησαν νωρίτερα διάβημα διαμαρτυρίας στην Βουλή, και ανάλογα θα πράξουν και κατά την συνάντησή τους με την ΠτΔ, επιδίδοντας, το κοινό κείμενό τους, κάτω από το οποίο έχουν συλλεγεί εκατοντάδες υπογραφές και με το οποίο καταδικάζουν την κυβερνητική απόφαση, υπογραμμίζοντας ότι «είναι μια απόφαση βαθιά αντιδημοκρατική αλλά και αντισυνταγματική, όπως επισημαίνει και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, αφού πλήττει τον πυρήνα του συνταγματικού δικαιώματος της συνάθροισης (άρθρο 11), επιβάλλοντας συνολική ανεπίτρεπτη αναστολή της ελευθερίας συνάθροισης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κείμενο αυτό ήταν πρωτοβουλία του ΚΚΕ το οποίο μετά από συνεννοήσεις των αρχηγών των κομμάτων υιοθετήθηκε.

Άλλωστε σχετική πρωτοβουλία για επικοινωνία μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που βλέπουν αυταρχισμό στην απόφαση της κυβέρνησης, είχαν προαναγγείλει ο Αλέξης Τσίπρας του ΣΥΡΙΖΑ και ο Γιάνης Βαρουφάκης του ΜέΡΑ25.

Εναντίον όλων βάλει το ΚΙΝΑΛ

Εναντίον όλων βάλει το ΚΙΝΑΛ για την κατάσταση όπως διαμορφώνεται μετά την τετραήμερη απαγόρευση των συναθροίσων ενόψει Πολυτεχνείου. Η Χαριλάου Τρικούπη επιτίθεται τόσο κατά της κυβέρνησης όσο και κατά των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Υιοθετούν την επιλογή ΚΚΕ και ΜέΡΑ25

«Το εκ των υστέρων «κάλεσμα» του κ. Μητσοτάκη για κοινή παρουσία των πολιτικών αρχηγών στο μνημείο του Πολυτεχνείου είναι προσχηματικό, αφού ο ίδιος έσυρε πρώτος το χορό του αυταρχισμού, της πόλωσης και του διχασμού για μικρομματικό όφελος» σχολίασε η Χαριλάου Τρικούπη.

Εμμένει ωστόσο το ΚΙΝΑΛ στην άρνησή του να υπογράψει το κείμενο κατά της απαγόρευσης που υπέγραψαν οι βουλευτές των κομμάτων της Αριστεράς και εκατοντάδες άλλοι παράγοντες καθώς όπως τονίζει «υιοθετούν την επιλογή κομμάτων (ΚΚΕ, Μερα25) για την πραγματοποίηση πορείας εν μέσω πανδημίας σε αντίθεση με την δική μας θέση».

Σε αυτό το πλαίσιο το ΚΙΝΑΛ επιτίθεται και στον ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τότι καλύπτει με τη στάση του ΜέΡΑ25 και ΚΚΕ για την πορεία. «Η στάση δε του ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύει για μια ακόμα φορά τον οπορτουνισμό του, αφού ενώ υποτίθεται δεν συμφωνεί με την πορεία συνυπογράφει στην ουσία για την πραγματοποίηση της για να σιγοντάρει την πόλωση» υποστηρίζει το ΚΙΝΑΛ.

Τσίπρας: Βλακώδης, αχρείαστη και προβοκατόρικη η απαγόρευση των συναθροίσεων

Βλακώδη, αχρείαστη και προβοκατόρικη χαρακτήρισε την τετραήμερη απαγόρευση των συναθροίσεων λόγω Πολυτεχνείου ο Αλέξης Τσίπρας σε δήλωσή του πριν από λίγο στο περιστύλιο της Βουλής, μετά την ολοκλήρωση των επαφών του με τους υπόλοιπους αρχηγούς της αντιπολίτευσης.

Ανησυχία

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την ανησυχία του για την πόλωση που προκαλεί η κυβέρνηση με αυτή την απαγόρευση, σημειώνοντας ότι «και οι τέσσερις (αρχηγοί των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης) συμμερίζονται αυτή την ανησυχία».

«Η κυβέρνηση αποφάσισε χωρίς κανένα λόγο, ενώ γνωρίζει ότι όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης οχτώ μήνες έχουν δείξει τη μέγιστη υπευθυνότητα απέναντι στην προστασία της ανθρώπινης ζωής, αποφάσισε όχι το δρόμο του διαλόγου, όχι να συνεννοηθεί μαζί τους, αλλά το «αποφασίζουμε και διατάζουμε»» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:

«Μία αντισυνταγματική διάταξη για την απαγόρευση συναθροίσεων άνω των τεσσάρων σε όλη τη χώρα για τέσσερις μέρες. Ενώ ήταν δεδομένο ότι κανείς δεν είχε πρόθεση να θέσει σε δεύτερη μοίρα την προστασία της δημόσιας υγείας, αυτή η απόφαση ήταν βλακώδης, ήταν αχρείαστη, ήταν προβοκατόρικη» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Πολυτεχνείο – ΚΚΕ : Να αποσυρθεί η κατάπτυστη απαγόρευση των συναθροίσεων

«Ύπουλη προσπάθεια να προκαλέσει συνειρμούς στα θύματα της πανδημίας και τον ερτασμό του Πολυτεχνείου» χρεώνει τον πρωθυπουργό το ΚΚΕ και απαντώντας στο κάλεσμα Μητσοτάκη προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ζητάει την απόσυρση της απαγόρευσης των συναθροίσεων για τον γιορτασμό και την πορεία του Πολυτεχνείου.

ΜεΡΑ25: Προσφεύγει στο ΣτΕ κατά της κυβερνητικής απόφασης

Το ΜέΡΑ25 ανακοίνωσε ότι προχωρά σε κατάθεση αίτησης ακύρωσης και αίτησης αναστολής («ασφαλιστικά μέτρα») κατά της απόφασης απαγόρευσης της πορείας του Πολυτεχνείου.

Οι σχετικές αιτήσεις, προσθέτει, κατατίθενται νωρίς το πρωί της Δευτέρας στο Συμβούλιο της Επικρατείας από τους δικηγόρους του κόμματος και υπογράφονται από τον Γραμματέα του ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη, και το κόμμα.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι «οι λόγοι ακύρωσης της σχετικής κατάπτυστης απόφασης του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. αφορούν την παραβίαση της αρχής της αναλογικότητας (βασιζόμενοι και στο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, αλλά και την σχετική απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου του Αμβούργου τον Απρίλιο) και την έλλειψη ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας του περιορισμού του δικαιώματος του συνέρχεσθαι».

Δρακόντεια μέτρα της ΕΛ.ΑΣ. – Τι λένε οι αστυνομικοί

«Εφόσον απαγορεύονται οι συναθροίσεις, η Αστυνομία θα προσαγάγει. Είναι τί οδηγίες θα δοθούν στην ελληνική Αστυνομία», ανέφερε μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA»ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, Γρηγόρης Γερακαράκος.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι ανάλογη απαγόρευση υπήρχε και τον Μάρτιο. «Η απαγόρευση των συναθροίσεων γίνεται για τη δημόσια υγεία. Δεν γίνεται για κάποιο λόγο. Όταν τίθενται ζητήματα υγείας, δηλαδή ανθρώπινης ζωής, δεν υπάρχει ζυγαριά» υποστήριξε.

Σχολιάζοντας τα περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας σε Θεσσαλονίκη και Καρδίτσα, ανέφερε ότι «οτιδήποτε είναι πέρα της αστυνομικής πρακτικής, είναι κατακριτέο. Θα γίνει έρευνα. Αν ο αστυνομικός έσφαλε, να οδηγηθεί εκεί που πρέπει να οδηγηθεί. Κάθε εικόνα βίας είναι άσχημη. Δεν είναι ωραία εικόνα. Ο συνάδελφός μου που μπορεί να έφταιξε και να μην λειτούργησε όπως θα έπρεπε, να οδηγηθεί στα όργανα που πρέπει», είπε.

Στο «στρατηγείο» της ΕΛ.ΑΣ λαμβάνονται δρακόντεια μέτρα για την ημέρα του Πολυτεχνείου. Το αρχικό «κρας τεστ» έγινε στο ΕΜΠ και στου Ζωγράφου, όπου η αστυνομία προέβη σε εφόδους και συλλήψεις.

Σε ό,τι αφορά την Τρίτη, 17 Νοεμβρίου, σημειώνεται ότι στα σχέδια της ΕΛ.ΑΣ ήταν να αποκλειστεί ο χώρος του Πολυτεχνείου από το βράδυ της Πέμπτης, ενώ σε σύσκεψη αποφασίστηκε να αναπτυχθούν περίπου 5.000 αστυνομικοί σε όλη την Αττική, ώστε να εμποδιστούν οι συγκεντρώσεις.

Επίσης, θα επιτηρούνται τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, θα είναι παντού περιπολίες, ενώ θα υπάρξει συγκεκριμένο πρωτόκολλο για την κατάθεση στεφάνων με την τήρηση κανόνων για την προστασία από τον κοροναϊό.

Πέτσας: Η αστυνομία θα παρεμποδίσει τις συγκεντρώσεις

Ξεκάθαρος ήταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφορικά με το φετινό εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, o κ. Πέτσας επεσήμανε πως φέτος ο εορτασμός του Πολυτεχνείου θα γίνει με διαφορετικό τρόπο, όπως συνέβη το Πάσχα, την 25η Μαρτίου και την 28η Οκτωβρίου.

«Όπως την 25η Μαρτίου και την 28η Οκτωβρίου βρήκαμε τον τρόπο να εορτάσουμε, αυτό θα συμβεί και για την επέτειο του Πολυτεχνείου», τόνισε ο κ. Πέτσας, σημειώνοντας παράλληλα όπως όσοι επιχειρούν να δημιουργήσουν ένταση, θα απομονωθούν από τους ίδιους τους πολίτες.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, η ελληνική κυβέρνηση δεν θα κάνει βήμα πίσω σε ότι έχει αποφασιστεί για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου, με την αστυνομία να εφαρμόζει το επιχειρησιακό της σχέδιο και να παρεμποδίζει τις πορείες και τις συγκεντρώσεις.

Και πρόσθεσε πως η επέτειος του Πολυτεχνείου αποτελεί μια μεγάλη γιορτή της Δημοκρατίας, που όμως φέτος λόγω της πανδημίας δεν μπορεί να εορταστεί όπως είθισται.

Φαρμακερά πρόστιμα

Για τους παραβάτες, υπό την επιφύλαξη της εφαρμογής άλλων κυρώσεων που προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία, προβλέπονται οι ακόλουθες κυρώσεις:

• Διοικητικό πρόστιμο (5.000) ευρώ στα νομικά πρόσωπα και (3.000) ευρώ στα φυσικά πρόσωπα, που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις

• Διοικητικό πρόστιμο (300) ευρώ στα πρόσωπα που παραβιάζουν την απαγόρευση συμμετέχοντας σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.

Για την ιστορία, καθολική απαγόρευση όλων των συναθροίσεων σε όλη την επικράτεια, δηλαδή καθολική αναστολή του άρθρου 11 του Συντάγματος, έχει γίνει και στο παρελθόν: στις 21/04/1967 και στις 17/11/1973.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ