Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Πολυτεχνείο: Ποια είναι η στάση των πολιτικών κομμάτων – Σε δύο στρατόπεδα χωρίστηκε το ελληνικό κοινοβούλιο

Μεγάλη πολιτική κόντρα
έχει εξελιχθεί μεταξύ κυβέρνησης κι αντιπολίτευσης εν όψη της 47ης επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, με την πανδημία να καλπάζει σε όλη τη χώρα.

Τα καλπάζοντα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας δεν επιτρέπουν καμία μαζική συνάθροιση, γεγονός που οδήγησε την κυβέρνηση στο να απαγορεύσει τις συναθροίσεις σε όλη την επικράτεια. Η προσπάθεια αυτή είχε ως κεντρικό της στόχο να μην πραγματοποιηθεί η πορεία στην αμερικανική πρεσβεία.

Παρόλαυτα, τα κόμματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης

άρπαξαν την ευκαιρία να εκφράσουν έντονα τη διαφωνία τους στη συγκεκριμένη απόφαση, προειδοποιώντας ότι δε θα δεχθούν κανένα περιορισμό και θα παραστούν κανονικά στην πορεία του Πολυτεχνείου. Αγνοώντας μάλιστα την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, καλούν τον κόσμο να συμμετέχει κανονικά, με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας στους εορτασμούς.

Η κοινή γραμμή και το κείμενο που προσυπογράφουν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25

Ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 που για χρόνια τώρα δεν είχαν απολύτως κανένα κοινό μέτωπο στήριξης συμφώνησαν στην υπογραφή ενός κειμένου το οποίο «καταδικάζει την αντιδημοκρατική απόφασης της κυβέρνησης για καθολική απαγόρευση των δημόσιων συγκεντρώσεων».

Μάλιστα, σύμφωνα με ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ 25 καλεί τα μέλη του να υπογράψουν το κείμενο «για να προστεθούν στη βροντερή καταδίκη». Στο κείμενο επικρίνεται έντονα η απόφαση του αρχηγού της ΕΛΑΣ για την απαγόρευση των συγκεντρώσεων και ζητείται η άμεση ανάκλησή της.

Το κείμενο αναφέρει τα εξής:

«Καταδικάζουμε την αυταρχική απόφαση της κυβέρνησης για την απαγόρευση του αγωνιστικού γιορτασμού της 17ης Νοέμβρη. Η απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, με την οποία απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις άνω των τριών ατόμων σε όλη την χώρα και για τέσσερεις ημέρες, υπό την απειλή υψηλών χρηματικών προστίμων, μας οδηγεί σε άλλες εποχές.

Πρόκειται για μιαν απόφαση βαθιά αντιδημοκρατική αλλά και αντισυνταγματική, όπως επισημαίνει και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, αφού πλήττει τον πυρήνα του συνταγματικού δικαιώματος της συνάθροισης (άρθρο 11), επιβάλλοντας συνολική ανεπίτρεπτη αναστολή της ελευθερίας συνάθροισης και όχι απλά έναν ορισμένο τοπικό περιορισμό.

Όμως, τέτοιου είδους γενική απαγόρευση επιβάλλεται μόνο σε συνθήκες κατάστασης πολιορκίας (άρθρο 48 του Συντάγματος), και υπό αυστηρά περιορισμένες και οριοθετημένες προϋποθέσεις. Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δικαιολογηθεί από λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Άλλωστε, οι φορείς του εργατικού και λαϊκού κινήματος έχουν αποδείξει στην πράξη ότι κινητοποιούνται λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας.

Δεν καλύπτεται ούτε καν από τον αντιδραστικό νόμο για τις διαδηλώσεις, ο οποίος ρητά εξαιρεί τις συγκεντρώσεις για τις επετείους της Πρωτομαγιάς και της 17ης Νοέμβρη από τη γνωστοποίηση, την απαγόρευση ή τον περιορισμό τους. Τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι λαϊκές ελευθερίες αποτελούν κατάκτηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Η κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη γι’ αυτήν την εξέλιξη. Ακόμα και τώρα, πρέπει να αποσύρει την απαράδεκτη απόφαση».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την κοινή πρωτοβουλία από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 κατά της απαγόρευσης, απηύθυνε πρόσκληση προς τους πολιτικούς αρχηγούς να καταθέσουν από κοινού με την πρόεδρο της Δημοκρατίας ένα λουλούδι στο Πολυτεχνείο.

Συγκεκριμένα στη χθεσινή του δήλωση, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτήρισε αδιανόητο το γεγονός τα κόμματα να στήνουν σκηνικό σύγκρουσης για το Πολυτεχνείο, καλώντας τα κόμματα σε αυτοσυγκράτηση. Ενώ κάλεσε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς σε μία από κοινού πρωτοβουλία τιμής στο Πολυτεχνείο.

«Το πραγματικό μήνυμα των αγώνων του λαού μας για ελευθερία και δημοκρατία απαιτεί, ειδικά σε συνθήκες πανδημίας, να τιμήσουμε την ιστορία μας και την επέτειο του Πολυτεχνείου με διαφορετικό τρόπο», αναφέρει σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και τονίζει: «Φέτος δεν γιορτάσαμε ούτε την 25η Μαρτίου ούτε την 28η Οκτωβρίου. Αλλά αυτό δεν μείωσε τη σημασία τους. Ελεύθερα επιλέγουμε οι ίδιοι να περιορίσουμε κάποια δικαιώματά μας για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας, αυτούς που αγαπάμε αλλά και το κοινό καλό. Γιατί ελευθερία δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς υπευθυνότητα. Απέναντι στον κίνδυνο της χούντας, οι πρωτοπόροι του Πολυτεχνείου στάθηκαν άοπλοι. Απέναντι στον κίνδυνο του θανάτου, εμείς οπλιζόμαστε με τη συνείδησή μας. Γιατί κυρίως αυτή μας επιβάλλει, φέτος, να τιμήσουμε τη μεγάλη επέτειο όπως θα ήθελαν και οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές της: Προφυλάσσοντας την υγεία όλων».

Στη δήλωσή του για τον φετινό εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρει επίσης: «Ειλικρινά πιστεύω ότι η συντριπτική πλειονότητα της κοινωνίας δυσκολεύεται να παρακολουθήσει τη μεγάλη συζήτηση που γίνεται για τον φετινό εορτασμό σε συνθήκες πανδημίας. Η απόφαση να μην γίνουν μαζικές εκδηλώσεις και πορεία επιβάλλεται για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας και μόνο. Μόλις χθες θρηνήσαμε την απώλεια 71 συμπολιτών μας.

Είναι αδιανόητο, λοιπόν, κάποιοι να στήνουν σκηνικό σύγκρουσης την ώρα που απαιτείται ενότητα και προσήλωση στις οδηγίες των ειδικών. Αυτή την κρίσιμη στιγμή, δεν μπορεί η ιστορική επέτειος να γίνεται αιτία διχασμού και οι ανθρώπινες ζωές πεδίο κομματικών πειραματισμών».

Από πλευράς του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανέφερε ότι η αστυνομία θα κάνει κανονικά τη δουλειά της.

Το κυβερνητικό κάλεσμα για αποδοχή της απαγόρευσης της πορείας επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας λέγοντας ότι κανένας δεν έχει το δικαίωμα να καλεί σε απείθεια κατά των μέτρων και σημείωσε ότι αν πραγματοποιηθεί η πορεία για το Πολυτεχνείο ο μόνος που θα γιορτάσει είναι ο κοροναϊός.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Στέλιος Πέτσας ερωτηθείς για το τι απαντάει η κυβέρνηση στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων τόνισε:

«Είναι συνδικαλιστικό όργανο των δικαστών και εισαγγελέων. Δεν έχει κανένα λόγο για να δίνει γνωμοδοτήσεις» είπε ο κ. Πέτσας λέγοντας ότι ξεφεύγει από τη νομιμότητα κάτι τέτοιο και στο πλαίσιο αυτό επικαλέστηκε τις παρεμβάσεις των κ.κ. Βενιζέλος, Μανιτάκης, Μποτόπουλος κ.α. λέγοντας ότι πολλοί συνταγματολόγοι κρίνουν ως συνταγματική την απαγόρευση.

Ο κ. Πέτσας επέμεινε ότι «είναι συνταγματική η απαγόρευση». «Τα θέματα αυτά κρίνονται από το φυσικό δικαστή. Είναι Αδιανόητο να κρίνει κανείς πριν από το φυσικό δικαστή. Η διάταξη που προβλέπει την απαγόρευση έχει ψηφιστεί από τη βουλή και κανένα κόμμα όταν ψηφίστηκε ο μόνος δεν έθεσε θέμα αντισυνταγματικότητας».

Ερωτηθείς ο κ. Πέτσας για τι θα κάνει η κυβέρνηση αν τα κόμματα εμείνουν στις αντιδράσεις τους τόνισε ότι «όσοι επιχειρούν να δημιουργήσουν ένταση να ξέρουν ότι απομονώνονται από τους πολίτες. Η ΕΛΑΣ θα εφαρμόσει το επιχειρησιακό της σχέδιο και δεν θα επιτραπούν πορείες. Υπάρχει και η πρόταση του πρωθυπουργού στο τραπέζι.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε τις επόμενες ημέρες ως τις πιο κρίσιμες για την ανάσχεση της διασποράς του κοροναϊού, κάνοντας στη συνέχεια λόγο για δύο επίπεδα στα οποία κινείται η κυβέρνηση και αφορούν α) την ενίσχυση του συστήματος υγείας και β) τον περιορισμό της διασποράς του ιού στην κοινότητα.

Απέχει το ΚΙΝΑΛ από την πολιτικό πόλεμο που έχει προκληθεί

Tο μήνυμα ότι το Κίνημα Αλλαγής δεν πρόκειται να εμπλακεί στην τεχνητή αντιπαράθεση και πόλωση για τον φετινό γιορτασμό του Πολυτεχνείου, μετέφεραν ηγετικά στελέχη του κόμματος , κατά τη διάρκεια ενημερωτικής τηλεδιάσκεψης, που ολοκληρώθηκε, λίγο μετά το μεσημέρι.

Οι στενοί συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά, Χρήστος Πρωτόπαπας, Μανώλης Όθωνας και ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Παύλος Χρηστίδης, υπογράμμισαν ότι το Κίνημα Αλλαγής δεν παίζει αυτή την ώρα με τη φωτιά. Καταδίκασαν ως ακραία, απαράδεκτη και αυταρχική την απόφαση του αρχηγού της ΕΛΑΣ να απαγορεύσει τις συναθροίσεις, ενώ εξήγησαν ότι το Κίνημα Αλλαγής δεν συμμετέχει σε πολιτικά μέτωπα που ενισχύουν την πόλωση την οποία επιδιώκει η κυβέρνηση. Σχετικά με τα όσα υποστήριξε ο βουλευτής του κόμματος Χάρης Καστανίδης για τη νομιμότητα της συγκεκριμένης απόφασης σημείωσαν ότι νομικά εξέφρασε την άποψή του αλλά πολιτικά συμμερίζεται τη θέση του ΚΙΝΑΛ για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου.

Ανέφεραν πως η κυβέρνηση στήνει σκηνικό σύγκρουσης και μετωπικής αντιπαράθεσης για να δείξει κομματική ισχύ και επικαλέστηκαν γι’ αυτό τις αναφορές του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή. Κατηγόρησαν την κυβέρνηση της ΝΔ πως θέλει να μη γίνεται συζήτηση για την πανδημία, τα λάθη και τις παραλείψεις της -όπως ότι δεν λειτουργούν ακόμη οι 25 κλίνες ΜΕΘ που δώρισε η Βουλή στο “Σωτηρία “λόγω έλλειψης προσωπικού- ούτε για τις επιπτώσεις στην οικονομία.

Εξαπέλυσαν ταυτόχρονα πυρά ενάντια στα τρία κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25} επειδή “δίνουν πάτημα γι’ αυτό” καθώς δηλώνουν ότι είναι κατά της πορείας για το Πολυτεχνείο αλλά υπογράφουν κείμενα υπέρ της. “Είναι οπορτουνισμός και δεν εμπλεκόμαστε”, δήλωσαν τα στελέχη του Κινήματος Αλλαγής.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ