Ο Αλέκος Αυλωνίτης για την επένδυση στο πρώην Club Med στη Δασιά

Share:

Τις τελευταίες ημέρες με έχει προβληματίσει το θέμα του ακινήτου του πρώην Club Med στη Δασιά. Εν συντομία το Νοέμβριο το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής ενέκρινε τη τεχνική μελέτη για την ανέγερση νέας ξενοδοχειακής μονάδας 5 αστέρων σε έκταση 245 στρεμμάτων, στη θέση του ιστορικού Club Med της Κέρκυρας. Σύμφωνα με την πολεοδομική νομοθεσία οι ιδιοκτήτες για να προχωρήσουν στην κατασκευή υποχρεούνται να συμμετάσχουν με εισφορά γης προς τον Δήμο στη δημιουργία των απαραίτητων κοινόχρηστων χώρων και γενικά στην ικανοποίηση κοινωφελών χρήσεων και σκοπών, ενώ είναι δυνατόν η υποχρέωση αυτή να μετατραπεί σε υποχρέωση καταβολής χρηματικού ποσού προς τον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας , εφόσον ο ίδιος το ζητήσει. Πρόσφατα το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας (με μικρή πλειοψηφία) αποφάσισε πως αντί για την εισφορά 70 περίπου στρεμμάτων που δικαιούταν, να δεχθεί χρηματική αποζημίωση περίπου 2,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Θεωρώ αυτή την απόφαση ως κατ’ελάχιστον βιαστική, αν όχι λαθεμένη. Η επιλογή αυτή δεν πρόκειται για λίγα στρέμματα γης έναντι ενός μεγάλου χρηματικού ποσού, αλλά για ένα μεγάλο αριθμό στρεμμάτων, σε έναν ιδιαίτερα σημαντικό σημείο του νησιού, που πραγματικά εάν αξιοποιηθεί σωστά θα μπορούσε να μετατραπεί σε μια αξιοθαύμαστη έκταση. Επιπλέον, η τοπική κοινωνία έχει ήδη πολλαπλώς εκφράσει την άποψη της είτε άτυπα, είτε μέσω των θεσμικών της οργάνων, και ζητά «γη για Ανθρώπινη και Βιώσιμη Δασιά», και να παύσουν όλα να γίνονται στο όνομα της δήθεν ανάπτυξης. Ο Δήμος δεν θα πρέπει να αγνοήσει τη στάση των κατοίκων της Κέρκυρας, η οποία ουσιαστικά θέλει να προλάβει και να ανατρέψει ενδεχόμενη τσιμεντοποίηση μιας περιοχής απαράμιλλου φυσικού κάλους.
Συνεπώς, ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, συνυπολογίζοντας την βούληση της τοπικής κοινωνίας της ΔΕ Φαιάκων, θα πρέπει να επαναξιολογήσει τη στάση του και να ζητήσει τη γη που δικαιούται βάση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου αντί για την καταβολή χρηματικού ανταλλάγματος, με σκοπό την δημιουργία κοινωφελών χώρων. Θεωρώ, τέλος, ότι η αξία του ακινήτου που θα παραχωρηθεί υπερέχει ασύγκριτα σε σχέση με το ποσό των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ. Το ακίνητο θα το έχουν πάντα οι πολίτες ενώ τα χρήματα όχι.
Όλα τα παραπάνω ας θεωρηθούν αποκλειστικά ως θέση μου στο όλο θέμα και όχι παρέμβαση στην αυτόνομη και ανεξάρτητη λειτουργία της Τοπικής αυτοδιοίκησης.

Previous Article

Θετική έκθεση της Κομισιόν για την ενεργειακή πολιτική του υπ. Ενέργειας

Next Article

Βουλή: Θυελλώδης συνεδρίαση για την άρση ασυλίας των Ανδρέα Κουτσούμπα και Γιώτας Πούλου

Σχετικά Άρθρα