Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Βαρβιτσιώτης: H Ελληνική Προεδρία έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα – Το Συμβούλιο της Ευρώπης παραμένει έτοιμο να υπερασπιστεί τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα

«Η Ελλάδα από τις 15 Μαΐου και για 6 μήνες βρισκόταν στο «τιμόνι» της Προεδρίας της Επιτροπής των υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Σήμερα η Ελληνική Προεδρία ολοκληρώνεται όπως ακριβώς ξεκίνησε: διαδικτυακά, αποτελώντας την πρώτη Ψηφιακή Προεδρία στην ιστορία του Συμβουλίου της Ευρώπης», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και Πρόεδρος της Επιτροπής των Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, κατά την ομιλία του στην τελετή παράδοσης – παραλαβής της Προεδρίας στη Γερμανία, που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη, λόγω των περιορισμών της πανδημίας.

Η Ελληνική Προεδρία τίμησε τους θεσμούς του Συμβουλίου της Ευρώπης

«Σε μια περίοδο κοινωνικής αποστασιοποίησης και αποξένωσης, η Ελληνική Προεδρία κατάφερε να φέρει πιο κοντά τους Ευρωπαίους πολίτες στο θεσμό του Συμβουλίου της Ευρώπης, στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα: ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης παραμένει πάντα σε εγρήγορση, έτοιμο να υπερασπιστεί τη δημοκρατία, τα κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα, σε μια κρίσιμη περίοδο όπως η πανδημία που βιώνουμε». Ένα μήνυμα περισσότερο επίκαιρο από ποτέ, όπως πρόσθεσε «καθώς η Ευρώπη σήμερα δοκιμάζεται ξανά, από σοβαρές, ασύμμετρες απειλές, όπως η τρομοκρατία. Δεν υπάρχει χώρος για θρησκευτικό εξτρεμισμό.

Ενωμένοι και αποφασισμένοι θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε αυτές τις αξίες ενάντια σε κάθε απειλή και κάθε πρόκληση». Αυτές τις αρχές και αξίες προέταξε άλλωστε και η Ελληνική Προεδρία εξαρχής, προσαρμόζοντας αναλόγως και το κεντρικό της θέμα ως εξής: «προστασία της ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας υγείας σε συνθήκες πανδημίας – Αποτελεσματική διαχείριση μίας υγειονομικής κρίσης με πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των αρχών της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου».

Σε έναν απολογισμό του έργου της εξάμηνης, ψηφιακής Ελληνικής Προεδρίας, γνωστής πλέον ως Ε- Chairmanship, ο κ. Βαρβιτσιώτης επεσήμανε τη σημασία και τις δυνατότητες που προσέφερε η τεχνολογία για την επιτυχή ολοκλήρωση των εργασιών, με δεδομένο ότι η φυσική παρουσία ήταν αδύνατο να επιτευχθεί λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επέβαλε και επιβάλλει η υγειονομική κρίση.

Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκαν 77 τηλεδιασκέψεις, μεταξύ των οποίων η τριμερής συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα και τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, 4 κοινές τριμερείς δηλώσεις με τους θεσμούς του Συμβουλίου της Ευρώπης, 12 διαδικτυακές συναντήσεις με υπουργούς ή Αναπληρωτές Υπουργούς των κρατών-μελών, προκειμένου να παρουσιάσουν τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας, 4 τηλεδιασκέψεις με τη Διαρκή Επιτροπή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, β6 διεθνή σεμινάρια και εκδηλώσεις, 10 ψηφιακές συζητήσεις στο πλαίσιο της σειράς «Ιn discussion with” και 11 σημαντικές διεθνείς πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Εν συνεχεία, ο αναπληρωτής υπουργός υπενθύμισε τις δύο παρακαταθήκες που αφήνει πίσω της η Ελληνική Προεδρία για τις μελλοντικές γενιές, ήτοι το Παρατηρητήριο για τη Διδασκαλία της Ιστορίας και τη Διακήρυξη των Αθηνών. «Εργαστήκαμε εντατικά για την προετοιμασία και την υιοθέτηση αυτού του ισχυρού νομικού κειμένου, με στόχο να ανανεώσουμε τη δέσμευσή μας στις θεμελιώδεις αξίες και αρχές, όπως αυτές διευκρινίζονται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Γιορτάζοντας τα 70 χρόνια από την υπογραφή της ΕΣΔΑ στην Αθήνα στις 4 Νοεμβρίου, στείλαμε ένα ισχυρό μήνυμα: ότι η ΕΣΔΑ παραμένει επίκαιρη και στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων και των ευρωπαϊκών αξιών μας». Θέλαμε να μεταδώσουμε το μήνυμα ότι η «Ευρώπη δεν είναι απλώς ένας χώρος, από γεωγραφική και οικονομική άποψη, αλλά ένα σύνολο αξιών, ένας τρόπος ζωής, βασισμένος σε διαχρονικές ανθρωπιστικές αρχές και μια μακρά παράδοση προώθησης της Δημοκρατίας και του κράτους δικαίου», σημείωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης, προσθέτοντας ότι η ανθρώπινη ζωή προτάχθηκε της οικονομικής δραστηριότητας.

Η Ελληνική Προεδρία από την πλευρά της ανέλαβε την ηθική ευθύνη να επισημάνει την πραγματική έννοια των αξιών και των αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός. «Η δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν μπορούν να αποτελούν παράπλευρη απώλεια μιας κρίσης. Όσο και αν ο κορωνοϊός επηρέασε τον τρόπο ζωής μας, δεν μπορούμε να τον αφήσουμε να αλλάξει τις θεμελιώδεις μας αξίες», υπογράμμισε ο Υπουργός.

Σχετικά με το Παρατηρητήριο για την Ιστορία, επισήμανε ότι «πρέπει να επενδύσουμε στη δύναμη της ιστορίας που ενώνει».  Κλείνοντας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής των Υπουργών κ. Μ. Βαρβιτσιώτης, ευχαριστώντας μεταξύ άλλων τους επικεφαλής των υπολοίπων οργάνων του Συμβουλίου της Ευρώπης για την αγαστή συνεργασία, υπογράμμισε χαρακτηριστικά: “Όλοι εμείς στο Συμβούλιο της Ευρώπης έχουμε ένα καθήκον: Nα υπερασπιστούμε και να προωθήσουμε τη δημοκρατία μας και το σύνολο των θεμελιωδών αξιών του Οργανισμού. Γιατί τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο και είναι αδήριτη ανάγκη να παρακολουθούμε και να ανανεώνουμε συνεχώς τη δέσμευσή μας στις θεμελιώδεις αυτές αρχές και αξίες».

Κοινές δηλώσεις με τον υπ.Εξωτερικών της Γερμανίας,Χάικο Μάας

Η εξάμηνη προεδρία της Ελλάδας στο Συμβούλιο Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης που ολοκληρώνεται σήμερα «ανέδειξε θέματα που έχουν να κάνουν με τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην περίοδο της πανδημίας», καθώς και «τον ιδιαίτερο πολιτιστικό και πολιτικό ρόλο που έχει η Ελλάδα μέσα στα πλαίσια της Ευρώπης των 820 εκατομμυρίων και 47 κρατών μελών», υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε δηλώσεις του μετά την τελετή παράδοσης- παραλαβής στη γερμανική προεδρία.

«Στείλαμε ένα μήνυμα ότι εμείς είμαστε υπερασπιστές των αξιών της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ακόμα και στην περίοδο του περιορισμού τους. Μέσα δηλαδή στην περίοδο του Covid-19, στην περίοδο που έχει απαγορευτεί σε όλους μας να μετακινούμαστε ελεύθεροι, να έχουμε πρόσβαση στη δουλειά μας, να έχουμε πρόσβαση στη δικαιοσύνη, να βλέπουμε φιλικά πρόσωπα», ανέφερε.

Όπως τόνισε, «σε αυτές τις περιόδους είναι πολύ σημαντικό τα μέτρα που επιβάλλονται να είναι προσωρινά, να είναι αναλογικά και βέβαια να βρίσκονται κάτω από διαρκή επανεξέταση». Ανέφερε δε ότι η Ελλάδα παραδίδει στη γερμανική προεδρία ένα Συμβούλιο της Ευρώπης, το οποίο έγινε ψηφιακό, απέκτησε καινούριες προτεραιότητες και βέβαια ως κληρονομιά αφήνει τόσο τη Διακήρυξη των Αθηνών, όσο και την ίδρυση του Παρατηρητηρίου για τη Διδασκαλία της Ιστορίας.

«Για εμάς το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι το σπίτι των αρχών και των αξιών της Ευρώπης και πιστεύω ότι του συμπεριφερθήκαμε με την περισσή φροντίδα που ένας καλός νοικοκύρης δείχνει στο δικό του σπιτικό», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Κατά την τελετή παράδοσης- παραλαβής στη Γερμανική Προεδρία και στο Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας, ο κ. Βαρβιτσιώτης επεσήμανε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι οι προτεραιότητες που έχουν τεθεί από τη Γερμανία, είναι ανάλογες με αυτές που είχε θέσει και η Ελλάδα κατά τους τελευταίους έξι μήνες και τόνισε ότι η Ελλάδα θα στηρίξει με κάθε δυνατό τρόπο τη γερμανική προεδρία.

Υπογράμμισε τέλος την ευθύνη που αναλαμβάνει η Γερμανία να έχει ταυτόχρονα την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης, αλλά παράλληλα στέλνει ένα μήνυμα, μια από τις μεγαλύτερες δυνάμεις της Ευρώπης να τονίζει τη δέσμευσή της στις αρχές της Ευρώπης και να προωθεί το ευρωπαϊκό πνεύμα σε όλη την ήπειρο και τους 820 εκατομμύρια κατοίκους της.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ