Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Λιβάνιος: Ρυθμίσεις για ζητήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης για τους δήμους

Την τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τη ηλεκτρονικό εμπόριο, και περιλαμβάνει σειρά ρυθμίσεων αρμοδιότητας του υπουργείου Εσωτερικών, παρουσίασε στην Ολομέλεια ο υφυπουργός Θοδωρής Λιβάνιος.

“Είναι όλα ζητήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης ιδίως για τους ΟΤΑ α΄βαθμού, τους δίνει σημαντική οικονομική ανάσα στη δεύτερη φάση της πανδημίας”, είπε ο υφυπουργός Εσωτερικών και εξήγησε ότι με την τροπολογία:

– ρυθμίζονται θέματα των δανείων που έχουν οι δήμοι στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Τον Απρίλιο είχε αναληφθεί πρωτοβουλία ώστε να ανασταλούν 3 δόσεις των δήμων προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και τώρα επεκτείνεται αυτή η δυνατότητα για άλλες τρεις δόσεις και δίνεται η δυνατότητα να αρχίσει η αποπληρωμή τους το 2022 αντί για το 2021. Ήταν αίτημα και της ΚΕΔΕ το οποίο αποδέχθηκε η κυβέρνηση σε συνεργασία με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, είπε ο Θοδωρής Λιβάνιος.

– δίνεται διέξοδος σε δήμους που, κατά κύριο λόγο δεν έχουν δημοτική αστυνομία, να μπορούν να αναθέτουν σε διοικητικούς υπαλλήλους καθήκοντα ελέγχου για την τήρηση των μέτρων κατά της πανδημίας, κυρίως καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος για σύντομο χρονικό διάστημα ώστε να μειωθεί ο φόρτος στην ΕΛΑΣ.

– δίνεται παράταση για την εκκαθάριση των δηλώσεων των τετραγωνικών μέτρων (σ.σ. πάνω από 60 εκατομμύρια τετραγωνικά έχουν δηλωθεί από την άνοιξη που τέθηκε σε λειτουργία η πλατφόρμα). Η προθεσμία ήταν μέχρι 30.11.2020 και παρατείνεται μέχρι 31.01.2021, δίνεται δηλαδή προθεσμία 2 μηνών προκειμένου να εκκαθαριστούν οι δηλώσεις.

– επανέρχεται η διάταξη που είχε ισχύσει στο πρώτο lockdown ώστε να είναι δυνατό με απόφαση δημάρχου να εξαιρούνται από την 5ήμερη εργασία ορισμένες υπηρεσίες των δήμων. “Η διάταξη εισάγεται υπό το πρίσμα της τήρησης της εργατικής νομοθεσίας όσον αφορά την καταβολή των αργιών”, είπε ο κ. Λιβάνιος και εξήγησε ότι η διάταξη είναι χρήσιμη σε υπηρεσίες όπως το “Βοήθεια στο Σπίτι” που λειτουργεί 7 ημέρες εβδομάδα.

– εξαιρούνται από την καταβολή αντιτίμου δομές των δήμων που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους λόγω των μέτρων κατά του κορονοϊού, όπως είναι τα ωδεία.

– εισάγεται διάταξη για την αποζημίωση των σχολικών τροχονόμων ώστε να συνεχίσει να καταβάλλεται, παρότι τα σχολεία είναι κλειστά, ως ελάχιστο δείγμα για εκείνους που κάνουν μια πολύ σημαντική δουλειά για την ασφάλεια των παιδιών.

– δίνεται παράταση θητείας σε διάφορους φορείς και σωματεία για τη διενέργεια των εκλογών τους. Η διάταξη, όπως είπε ο κ. Λιβάνιος, δεν αφορά μόνο το υπουργείο Εσωτερικών και προσέθεσε ότι υπάρχουν αθλητικά σωματεία ή πολιτιστικοί σύλλογοι ή εξωραϊστικοί σύλλογοι που είχαν ζήτημα νομιμοποίησης ακόμη και για την εκταμίευση των πόρων επειδή είχε τελειώσει η θητεία ΔΣ αλλά λόγω της πανδημίας δεν ήταν δυνατό να προχωρήσουν οι εκλογές.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ