Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Βαρβιτσιώτης στα Παραπολιτικά 90,1: Ο Ερντογάν συνεχίζει να προκαλεί και δεν δείχνει να αλλάζει στάση

«Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει να προκαλεί και δεν δείχνει να αλλάζει στάση», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» μς τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε πως «πληθαίνουν οι φωνές στην ΕΕ που λένε πως δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η συμπεριφορά του Τούρκου προέδρου».

Ακόμη υπογράμμισε πως «στην Ευρώπη έχει γεννηθεί ένα κύμα που θέλει να βάλει ένα τέλος στην τουρκική προκλητικότητα». 

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με την προκλητικότητα του Ερντογάν, ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε: «Η προκλητικότητα του Ερντογάν και αυτή που έχει ασκηθεί από την Ευρώπη της χαλαρής προσέγγισης απέναντι στον τούρκο πρόεδρο είναι μια προσέγγιση η οποία φαίνεται ότι έχει αποτύχει. Δεν έχει γυρίσει ο κ. Ερντογάν, σε καμία κατεύθυνση, στο να δείξει ότι σέβεται την οποιαδήποτε διαδικασία εξομάλυνσης. Συνεχίζει στο ίδιο προκλητικό μοτίβο. Προβληματίζει γεγονός ότι κατέληξε με τον τρόπο με τον κατέληξε η ιστορία στο Ναγκόρνο Καραμπάχ δηλαδή είδαμε ότι από τη ρωσική πλευρά έγινε αποδεκτό το αποτέλεσμα των συγκρούσεων και θεωρήθηκε νίκη των Αζέρων και κατ΄επέκταση της Τουρκίας η οποία στήριξε όλη αυτή τη διαδικασία. Φαίνεται ότι μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας υπάρχει μια ακόμα μεγαλύτερη συμφωνία κατανόησης».

Ερωτηθείς αν η τουρκορωσική προσέγγιση λειτουργήσει θετικά προς την Ελλάδα σε σχέση με την αμερικανική πολιτική, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών απάντησε: «Έχει ήδη λειτουργήσει θετικά και με τη στάση του Στειτ Ντιπάρτμεντ και επί προέδρου Τράμπ. Η επίσκεψη του κ. Πομπέο στην Κωνσταντινούπολη, η πρώτη επίσκεψη που γίνεται αμερικάνου αξιωματούχου στην Τουρκία χωρίς να συναντήσει κανέναν επιτελή της τουρκικής κυβέρνησης είναι σαφέστατα ένα σημάδι. Το γεγονός ότι πλέον έχουν υψωθεί ολοένα και περισσότερες φωνές οι οποίες λένε ότι η Τουρκία με τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται πρέπει πλέον να γίνει σαφές από την Ευρώπη ότι δεν θα γίνει αποδεκτή αυτή η συμπεριφορά είναι και αυτό ένα γεγονός».

Ερωτηθείς αν είναι κρίσιμο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις το διάστημα μέχρι την ορκωμοσία του νέου Αμερικανού προέδρου, ανέφερε: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι κρίσιμο το διάστημα. Όλο αυτό το διάστημα είναι ένα κρίσιμο διάστημα και μάλιστα ο τρόπος με τον οποίο επικρατεί η πολιτική αναταραχή στις ΗΠΑ δεν είναι κάτι το οποίο σε κάνει και αισθάνεσαι πολύ ασφαλής για την ομαλότητα των εξελίξεων. Αυτό δημιουργεί περαιτέρω νευρικότητα, αφήνει παρασυστήματα πιο χαλαρά, ενδεχομένως μια στάση την οποία σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να μην την βλέπαμε μπορεί να τη δούμε αυτή τη στιγμή λόγω ακριβώς της πολιτικής χαλαρότητας η οποία υπάρχει. Το απεύχομαι, δεν νομίζω ότι είναι το πρώτο σενάριο το οποίο πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας αλλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα. Αυτό το οποίο έχει κατ’ εμέ πολύ μεγάλη σημασία είναι αυτό το κύμα που έχει γεννηθεί στην Ευρώπη. Και στην Ευρώπη έχει γεννηθεί ένα πολύ ισχυρό κύμα το οποίο λεει στοπ επιτέλους σε αυτή την τουρκική προκλητικότητα, ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι αποδεκτό από την ευρωπαϊκή ηγεσία, ότι δείχνουμε απίστευτη αδυναμία απέναντι στην Τουρκία αν συνεχίσουμε να πολιτευόμαστε με αυτό τον τρόπο».

Ερωτηθείς αν η αλλαγή ηγεσίας στον Λευκό Οίκο θα έχει θετικές συνέπειες για την Ελλάδα και αρνητικές για την Τουρκία σε σχέση με το τι επικρατούσε το προηγούμενο διάστημα, απάντησε: «Δεν θα πρέπει να βλέπουμε ποτέ τις αμερικανικές εκλογές με αυτό το πρίσμα. Ο κάθε ένοικος του Λευκού Οίκου κοιτάζει τα δικά του συμφέροντα και τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Αυτό που υπάρχει θέμα είναι κατά πόσο ταυτίζονται ή προσεγγίζονται τα στρατηγικά σου συμφέροντα με τις ΗΠΑ. Αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι βρισκόμαστε πιο κοντά με τις ΗΠΑ παρά από οποιαδήποτε άλλη στιγμή στο παρελθόν».

Ερωτηθείς αν θα επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία, ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε: «Και εμείς το παλεύουμε. Ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Εξωτερικών, εγώ όλοι το παλεύουμε σε όλα τα επίπεδα προσπαθώντας να διαμορφώσουμε τη μεγαλύτερη δυνατή συμμαχία. Όποιος πιστεύει ότι αυτή η απόφαση λαμβάνεται τόσο εύκολα τον προκαλώ και τον προσκαλώ να κάνει αυτός τη διαπραγμάτευση. Εμείς είμαστε σε μια διαρκή διαπραγμάτευση για αυτό το πράγμα».

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ