Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Βορίδης: Σε ισχύ αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο για την είσοδο εργατών γης στην Ελλάδα

Διαβεβαιώσεις ότι όλες οι προϋποθέσεις για την είσοδο εργατών γης στη χώρα μας τηρούνται στο ακέραιο, παρείχε, μιλώντας σε βραδινό τηλεοπτικό δελτίο ο υπ.Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης.

Ο υπουργός, ερωτηθείς για το εάν η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο για κλείσιμο των χερσαίων συνόρων της χώρας υπό την πίεση της πανδημίας στη Βόρεια Ελλάδα, υπογράμμισε πως τα σύνορα είναι κλειστά και οι είσοδοι πραγματοποιούνται υπό προϋποθέσεις και με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, ενώ στις αιτιάσεις ότι η διασπορά έχει προκληθεί από τους εργάτες γης, επανέλαβε πως το ζήτημα έχει απασχολήσει συνολικά την Ευρώπη και πάντως δεν τεκμαίρεται από τις εισηγήσεις της επιστημονικής επιτροπής.

Παράλληλα, ο κ. Βορίδης, εξειδίκευσε το πλαίσιο των συντονισμένων και εντατικών προσπαθειών που καταβάλλει το υπουργείο στην κατεύθυνση αυτή, υπενθυμίζοντας τα μέτρα που έχουν ληφθεί αλλά και τα κίνητρα που έχουν δοθεί με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας, αναφορικά με τους εργάτες γης. Μάλιστα, ανέφερε ως χαρακτηριστικά παραδείγματα την ασφάλιση των πολιτών τρίτων χωρών με εργόσημο στον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων και την εξαίρεση των συνταξιούχων που ασκούν αγροτική δραστηριότητα υπακτέα στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ από την καταβολή μειωμένης σύνταξης κατά 30%.

Επιπλέον, ο κ. Βορίδης επεσήμανε ότι δόθηκε η δυνατότητα και στους συνταξιούχους άλλων φορέων καθώς και του Δημοσίου να απασχολούνται ως αγρότες, μελισσοκόμοι, κτηνοτρόφοι, πτηνοτρόφοι και αλιείς χωρίς να μειώνεται η σύνταξή τους, εφόσον το εισόδημά τους από αγροτική δραστηριότητα δεν υπερβαίνει το ποσό των 10.000 ευρώ. Επίσης, ο υπουργός υπογράμμισε και το γεγονός ότι βρίσκεται ήδη σε ισχύ πράξη νομοθετικού περιεχομένου με την οποία επιτρέπεται σε ημεδαπούς και αλλοδαπούς εργάτες γης να συνεχίζουν να απασχολούνται σε αγροτικές εργασίες χωρίς να χάνουν το επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Βορίδης παρουσίασε τον διττό στόχο της κυβέρνησης, τονίζοντας πως η προσπάθεια κινείται σε δυο άξονες, αφενός στη διατήρηση του πυρήνα της οικονομικής δραστηριότητας, αφετέρου στη διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Υπό αυτό το πρίσμα, ξεκαθάρισε ο κ. Βορίδης ότι αναλαμβάνονται οι πρωτοβουλίες για την αυστηροποίηση των μέτρων ή την ελαχιστοποίηση τους, καθώς η πορεία της πανδημίας και η απόδοση των μέτρων κρίνουν και τις κυβερνητικές αποφάσεις.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ