Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Καθηγητής Βασιλακόπουλος στα Παραπολιτικά 90,1: Η χώρα βρίσκεται στο χειρότερο σημείο – Εάν χαλαρώσουν τα μέτρα η κατάσταση θα αναζωπυρωθεί

«Η χώρα βρίσκεται στο χειρότερο σημείο του δεύτερου κύματος της πανδημίας»,δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Ζούμε αληθινά» με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Γιαγτζόγλου, ο καθηγητής πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος σημειώνοντας ότι «η σημερινή εικόνα είναι δύο με τρεις εβδομάδες πίσω».

Ο κ. Βασιλακόπουλος σημείωσε πως «πρέπει να μειωθεί ο αριθμός των κρουσμάτων ώστε να μην υπάρχουν περισσότεροι διασωληνωμένοι στο σύστημα υγείας», ενώ εκτίμησε πως «εάν χαλαρώσουν τα μέτρα η κατάσταση θα αναζωπυρωθει».

Για την Θεσσαλονίκη δήλωσε πως «θα πρέπει να παραταθούν οι περιορισμοί».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Θεόδωρου Βασιλακόπουλου στα Παραπολιτικά 90,1:
 

«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε ίσως στο χειρότερο σημείο του δευτέρου επιδημικού κύματος διότι έχουν αθροιστεί οι διασωληνωμένοι όλων των προηγούμενων ημερών. Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι η εικόνα της επιδημίας 2 με 3 εβδομάδες πίσω, δεν είναι η σημερινή κατάσταση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βασιλακόπουλος.

«Ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίσεις την επιδημία μέχρις ότου να βρεθεί το εμβόλιο δεν είναι να δημιουργήσεις άπειρες κλίνες στα νοσοκομεία, όχι ότι δεν πρέπει, ούτε να δημιουργήσεις άπειρες κλίνες ΜΕΘ, είναι να μην αφήσεις τον αριθμό των κρουσμάτων να φτάσει σε αυτά τα νούμερα διότι για κάθε 100 ανθρώπους που νοσηλεύονται στην ΜΕΘ με κορονοϊό οι 60 θα σωθούν αλλά οι άλλοι 40 θα χάσουν τη ζωή τους. Πρέπει να μειώσουμε σαν κοινωνία τη μετάδοση των κρουσμάτων στην κοινωνία, το πόσα νέα κρούσματα έχουμε», διευκρίνισε ο ίδιος.

«Ναι μεν δεν πέφτουν τα κρούσματα και αυτό δεν συμβαίνει σε όλη την Ελλάδα αλλά δεν αυξάνονται κιόλας ιδιαίτερα. Αυτόπου βλέπουμε αυτή τη στιγμή είναι η επίπτωση των μέτρων που είχαν ανακοινωθεί περίπου μια εβδομάδα πριν το lockdown. Τα μέτρα του lockdown θα τα δούμε στο τέλος αυτής της εβδομάδας, αρχές της επόμενης και πάλι δεν θα είναι ενιαίο το αποτέλεσμα», επισήμανε ο καθηγητής.

«Με το που θα αφήσουμε τα πράγματα χαλαρά, το πήραμε το μάθημά μας από τη Βόρεια Ελλάδα, η επιδημία θα αναζωπυρωθεί και σε μεγάλο ποσοστό. Άρα πρέπει να συνεχίσουμε τα μέτρα, προφανώς στη Βόρεια Ελλάδα τα μέτρα θα πρέπει να παραταθούν πολύ περισσότερο από ότι στην υπόλοιπη Ελλάδα. Δυστυχώς υπάρχουν αρκετοί Θεσσαλονικείς οι οποίοι δεν έχουν πάρει, ακόμα και τώρα, πολύ σοβαρά την κατάσταση. Η αυστηροποίηση των μέτρων δεν θα ήταν απαραίτητη αν εφαρμόζαμε τα μέτρα. Πρέπει και εμείς σαν πολίτες να συμπεριφερθούμε υπεύθυνα ώστε να μην υπάρχει λόγος να πάρουνε αυστηρότερα μέτρα», τόνισε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Αναφορικά με την επίταξη των ιδιωτικών κλινών στην Θεσσαλονίκη, σημείωσε: «Η άποψη ότι ”δεν έχουμε εκπαίδευση για να νοσηλεύσουμε ασθενείς με κοροναϊό” ούτε οι γιατροί του ΕΣΥ είχαν κάποια εκπαίδευση, εκπαιδεύτηκαν μέσα σε 2-3 μέρες το ίδιο θα μπορούσε να γίνει και στις ιδιωτικές κλινικές. Δεν είναι δυνατόν να λέμε ότι στα ιδιωτικά νοσοκομεία πρέπει να νοσηλεύονται μόνο ασφαλή περιστατικά που δεν έχουν κοροναϊό και όποιος έχει κοροναϊό είναι για το δημόσιο. Είναι σαν να λέμε ότι το δημόσιο είναι για τα επικίνδυνα και το ιδιωτικό για τα μη επικίνδυνα».

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ