Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Δήλωση Μερόπης Υδραίου σχετικά με την γνωμοδοτική απόφαση του Δ. Σ επί αιτήματος της εταιρείας IKOS

Η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων Μ. Υδραίου προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση σχετικά με την πρόσφατη ληφθείσα γνωμοδοτική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου επί αιτήματος της εταιρείας IKOS:

«Είναι αυτονόητο για μένα και τους συνεργάτες μου ότι ο δημόσιος διάλογος σχετικά με ζητήματα που αφορούν το τόπο μας και τις αποφάσεις του δημοτικού μας συμβουλίου είναι θεμιτός και προάγει τη δημοκρατία.

Ως εκ τούτου, χωρίς καμία πρόθεση να σχολιάσω γνώμες και απόψεις πολιτικών προσώπων και αυτοδιοικητικών, θεωρώ χρέος μου να γνωστοποιήσω έτι περαιτέρω την σχετική απόφαση την οποία λάβαμε, ώστε οι πολίτες που τυχόν δεν παρακολούθησαν τη σχετική συνεδρίαση, να γνωρίζουν επακριβώς το σκεπτικό της απόφασης αλλά και το σύνολο του περιεχομένου της.

Ειδικότερα, η πλειοψηφούσα παράταξη του δημοτικού μας συμβουλίου έκρινε ως ωφέλιμη την προτεινόμενη καταβολή χρημάτων ύψους 2,5 εκ στο Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας για υποδομές στην Ενότητα Φαιάκων. Με δεδομένες τις τεράστιες ανάγκες που υπάρχουν και την συγκυρία της οικονομικής στενότητας που απορρέει καί από την πανδημία, θεωρήσαμε σκόπιμη την ύπαρξη ροής χρηματοδότησης προς το Δήμο μας.

Επίσης, η απόφασή μας αυτή ήταν απόρροια και μιας ακόμη αλήθειας με την οποία ήρθαμε αντιμέτωποι. Κατά τη διάρκεια της μέχρι τώρα θητείας μας, έχουμε προχωρήσει σε εφαρμογή οργανωμένου σχεδίου χαρτογράφησης των δημοτικών οικοπέδων, ώστε αυτά να αξιοποιηθούν προς όφελος της κοινωνίας. Προχωρήσαμε σε καταγραφή δεκάδων οικοπέδων που βρίσκονταν για χρόνια «στα αζήτητα», ακαθάριστα και αχαρτογράφητα με ορατό τον κίνδυνο καταπατήσεων και απώλειάς τους αφού δεν ήταν καν δηλωμένα στη μερίδα του Δήμου. Τοπογραφήσαμε και εξυγιάναμε οικόπεδα που επί δεκαετίες αποτελούσαν εστίες μόλυνσης. Με πολύ δουλειά, προχωράμε στο ξεκαθάρισμα αυτής της θολής κατάστασης σε ό,τι αφορά τη δημοτική περιουσία.

Σε ό,τι αφορά τη γη η οποία προβλεπόταν για παραχώρηση εκ μέρους της εταιρείας IKOS, θα πρέπει να σημειωθεί ότι αποτελούσε το μειονεκτικότερο μέρος της συνολικής εκτάσεως καθώς τη διασχίζει ρέμα περιφερειακό με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε επίπεδο διευθέτησης και καθαρισμών. Επιπλέον, η εν λόγω γη δεν ήταν πρόσφορη για υποδομές κοινής ωφέλειας, αφού δεν έχει δυνατότητα ο Δήμος να οικοδομήσει ούτε ένα τετραγωνικό. Ως εκ τούτου και γνωρίζοντας την οικονομική στενότητα, τις δυσκολίες συντήρησης γης και τις ανάγκες της Ενότητας Φαιάκων, γνωμοδοτήσαμε θετικά για μετατροπή της γης σε χρηματικό ποσό.

Η συγκεκριμένη γνωμοδότηση υπερψηφίστηκε με πλειοψηφία 31 υπέρ έναντι 14 κατά.

Στη συνέχεια, εγώ προσωπικά πρότεινα μαζί με την σχετική γνωμοδότηση μας να τεθούν δεσμευτικά και οι πιο κάτω όροι που θα συμπεριληφθούν στην αποστολή της απόφασης στην Περιφέρεια:

  1. Η χρηματική αποζημίωση να δοθεί άμεσα στο Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, αρχής γενομένης του 2021 και όχι μετά από τριετία.
  2. Ως επιπλέον αντισταθμιστικό όφελος να γίνει από την εν λόγω εταιρεία ένα έργο κοινής ωφέλειας το οποίο να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της περιοχής.
  3. Ο Δήμος, με τη νομική του υπηρεσία να διασφαλίσει στο ακέραιο τα δικαιώματα των πολιτών για την εξασφάλιση των δημοτικών δρόμων και την πρόσβαση στην παραλία.

Οι παραπάνω όροι υπερψηφίστηκαν από τη δημοτική αρχή και την παράταξη του κ. Νεράντζη ενώ θα πρέπει να ενημερώσω ότι η απόφασή έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα και η τελική έγκριση επί του αιτήματος της εταιρείας δίνεται από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Τέλος, σημειώνω είναι σεβαστοί οι ιστορικοί δεσμοί της κοινωνίας μας με την συγκεκριμένη περιοχή, δεσμούς τους οποίους ο Δήμος μας δεν προτίθεται να διακόψει. Αντιθέτως, επιθυμεί να πραγματοποιήσει ποιοτικά έργα υποδομής που έχει ανάγκη η τοπική κοινωνία.»

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ