Οριστικό: Παρατείνεται το lockdown και την επόμενη εβδομάδα – Αρχές Δεκεμβρίου οι ανακοινώσεις

Share:

Οι πληροφορίες λένε ότι το lockdown είναι δεδομένο ότι θα παραταθεί και μετά την 1η Δεκεμβρίου ενώ οι ανακοινώσεις για το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς καθυστερούν
Είναι οριστικό. Το lockdown θα παραταθεί και την επόμενη εβδομάδα χωρίς καμία αμφιβολία, καθώς οι ανακοινώσεις για τα κρούσματα, τους νεκρούς και τις κενές κλίνες ΜΕΘ, δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας για άμεση βελτίωση της καμπύλης των κρουσμάτων του κορονοϊού. Αν και η κατάσταση στην Αθήνα βελτιώνεται- σε αντίθεση με τη Θεσσαλονίκη που συνεχίζει να έχει μεγάλο πρόβλημα- στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν δεδομένο ότι τα στοιχεία δεν επιτρέπουν χαλάρωση και έτσι η απόφαση για παράταση του lockdown είναι ειλημμένη.

Τις τελικές αποφάσεις για τα μέτρα θα τις λάβει προσωπικά ο πρωθυπουργός μετά από τις νέες συσκέψεις με τους λοιμωξιολόγους και είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ ο προγραμματισμός μέχρι πρόσφατα ήταν ότι οι ανακοινώσεις θα γίνουν αυτήν την εβδομάδα, τώρα διαμηνύεται ότι οι όποιες ανακοινώσεις μετατίθενται για την επόμενη εβδομάδα. Ετσι θεωρείται δεδομένο ότι η παράταση του lockdown θα συνεχιστεί και την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, ενώ οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν από τον Νίκο Χαρδαλιά στη γνωστή συνέντευξη μαζί με τον λοιμωξιολόγο Γκίκα Μαγιορκίνη.

Lockdown: Πώς θα ανοίξει η αγορά ενόψει Χριστουγέννων – Πρώτα το λιανεμπόριο – Το σχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης
Αλλά και οι αποφάσεις της άλλης εβδομάδας για την σταδιακή άρση του lockdown μετά την 7η Δεκεμβρίου, δεν είναι καθόλου σαφές ότι θα ακολουθήσουν το χρονοδιάγραμμα και το σχέδιο που είχε ανακοινωθεί αρχικά, καθώς οι λοιμωξιολόγοι προειδοποιούν ότι το 2ο κύμα είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανασχεθεί και το ΕΣΥ βρίσκεται κυριολεκτικά στα όριά του. Ετσι είναι χαρακτηριστικό ότι ο καθηγητής Λαζανάς που ρωτήθηκε σήμερα στον Σκάι αν ισχύει το σχέδιο να ανοίξουν πρώτα τα σχολεία, μετά το λιανεμπόριο και μετά η εστίαση, αρνήθηκε να το επιβεβαιώσει, σημειώνοντας ότι ούτως η άλλως η επιτροπή θα συνεδριάσει στο τέλος της εβδομάδας. Ενα ακόμα στοιχεία που επιβεβαιώνει τις πληροφορίες από πηγές του Μαξίμου, ότι η επέκταση του lockdown είναι δεδομένη.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται- άνευ απροόπτου- να ανακοινώσει τη σταδιακή άρση της καραντίνας την επόμενη εβδομάδα, για την περίοδο μετά τις 7 Δεκεμβρίου, αλλά και τότε η άρση του lockdown θα είναι εξαιρετικά σταδιακή και προσεκτική αφού έχει φανεί και από το παράδειγμα των άλλων ευρωπαϊκών χωρών ότι η βιαστική άρση των αυστηρών μέτρων έχει συνέπειες.

Ετσι αν και η σταδιακή λειτουργία των σχολείων πρέπει να θεωρείται δεδομένη, κανείς δεν ξέρει ακόμα το χρονοδιάγραμμα και με ποια σειρά θα ανοίξουν νηπιαγωγεία, Γυμνάσια και Λύκεια. Θα ανοίξουν με μέτρα αυστηρά και τα καταστήματα- άγνωστο ακόμα πότε αλλά πιθανότατα πριν την κορύφωσης της εορταστικής περιόδου για να περιοριστεί η οικονομική ζημιά- αλλά θα υπάρξουν και εδώ πολύ αυστηρές προϋποθέσεις.

Μεγάλος πονοκέφαλος η εστίαση
Ο μεγάλος πονοκέφαλος είναι η εστίαση. Ολοι συμφωνούν ότι στην εστίαση υπάρχει υπερμετάδοση του ιού και θεωρείται περίπου βέβαιο ότι δεν θα επιτραπεί πχ η μουσική. Αλλά ακόμα το πώς και πότε θα ανοίξει η εστίαση είναι ένα μεγάλο ερώτημα.

Δεν αποκλείεται τέλος να υπάρξουν σοβαρές συστάσεις ενδεχομένως και μέτρα, για τις συνάξεις και τις επαφές εντός των σπιτιών για τις εορτές, όπως συνέβη και σε άλλες χώρες της Ευρώπης πχ στη Μεγάλη Βρετανία. Το αν θα υπάρξουν μόνο συστάσεις η και απαγορεύσεις παραμένει να κριθεί και να αποφασιστεί τις επόμενες ημέρες. Πάντως χαρακτηριστική του προβληματισμού που υπάρχει για τις εορταστικές συναθροίσεις είναι η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου το μεσημέρι της Δευτέρας:

“Τώρα περισσότερο από ποτέ είναι ανάγκη να ελαχιστοποιήσουμε τις επαφές με τους μεγαλύτερους σε ηλικία” είπε, τονίζοντας ότι τα κρούσματα σε ανθρώπους 20 και 30 ετών προκαλούν μετάδοση στους κόλπους των οικογενειών τους. “Τώρα λοιπόν, περισσότερο από ποτέ, είναι ανάγκη να ελαχιστοποιήσουμε τις επαφές με τους μεγαλύτερους των οικογενειών μας και να τους βοηθήσουμε να περάσουν την περίοδο του lockdown με μεγαλύτερη ασφάλεια” πρόσθεσε ο κ. Πέτσας.

Σε κάθε περίπτωση είναι σαφές ότι αυτά τα Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά. Αλλωστε όπως δήλωσε και η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Ματίνα Παγώνη στον Σκάι “το τρίτο κύμα θα έρθει μετά τα Χριστούγεννα και μπορεί να είναι πιο δύσκολο, κι εμείς ακόμα συζητάμε γιατί δεν πρέπει να κάνουμε ρεβεγιόν τα Χριστούγεννα”…

ΠΗΓΗ: thetoc.gr

Previous Article

Τηλε-ημερίδες σε όλο το Ιόνιο για την προστασία του ελαιώνα

Next Article

Κατασκευάστηκε ελληνικό rapid test οικιακής χρήσης για Covid-19

Σχετικά Άρθρα