Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Αλέξανδρος Αυλωνίτης για το κλάδο των ιδιοκτητών τουριστικών λεωφορείων

Στις 2 Νοεμβρίου 2020 κατατέθηκε ερώτηση από 43 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηλείας και αναπλ. Τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Διονύση Καλαματιανού, την οποία συνυπέγραφε ο βουλευτής Κέρκυρας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Τουρισμού της Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξανδρος Αυλωνίτης, προς τους κ. κ. Υπουργούς Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μεταφορών και Υποδομών, Τουρισμού με την οποία τόνιζαν την απόγνωση στην οποία βρίσκονται οι ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων.

Ύστερα από την ερώτηση, μας απεστάλη η υπ’αριθμ. 465/16-11-2020 Απάντηση, την οποία υπογράφει ο Υπουργός Τουρισμού. Η απάντηση ήταν εξαιρετικά σύντομη και γενικόλογη, ενώ δεν δόθηκαν συγκεκριμένα στοιχεία ή σκοπούμενες κυβερνητικές πρωτοβουλίες περί του τεθέντος με την ερώτηση θέματος. Ως να αδιαφόρησε πλήρως ο Υπουργός να δώσει μια ολοκληρωμένη απάντηση  για το κλάδο των ιδιοκτητών τουριστικών λεωφορείων. 

Ο τουρισμός της χώρας έχει υποστεί σημαντική οικονομική ζημιά λόγω της πανδημίας, γεγονός που αντανακλά άμεσα και στον κλάδο των ιδιοκτητών τουριστικών λεωφορείων και τα όποια μέτρα ενίσχυσης εκ μέρους της κυβέρνησης για τους κλάδους της οικονομίας δυστυχώς δεν καλύπτουν αποτελεσματικά τις ανάγκες επιχειρήσεων και εργαζομένων.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της απάντησης :

«Θέμα: «Απάντηση σε Ερώτηση Βουλευτών». Σχετ.: Η με Α.Π. 1361/02.11.2020 Ερώτηση.

Σε απάντηση του ανωτέρω σχετικού εγγράφου που κατέθεσαν στη Βουλή των Ελλήνων σαράντα τρείς (43) Βουλευτές της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, σας γνωρίζουμε ότι το Υπουργείο Τουρισμού με τα συναρμόδια υπουργεία, αντιλαμβανόμενα την αναγκαιότητα στήριξης των επιχειρήσεων που διαθέτουν τουριστικά λεωφορεία τα οποία πλήττονται από τις αρνητικές συνέπειες της τρέχουσας πανδημίας, θέσπισαν με το άρθρο 111 του ν.4714/2020 (Α’ 148) έκτακτη επιδότηση στις εταιρείες Κ.Τ.Ε.Λ. Α.Ε., ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε., καθώς και στα τουριστικά γραφεία και στις τουριστικές επιχειρήσεις οδικών μεταφορών που διαθέτουν ειδικά τουριστικά λεωφορεία δημόσιας χρήσης, ως αποζημίωση για την απαγόρευση πλήρωσης του συνόλου των διαθέσιμων θέσεων των επιβατών που διαθέτουν τα μέσα μεταφοράς των ως άνω εταιρειών. Η έκτακτη επιδότηση, η οποία λαμβάνει τη μορφή χρηματικού ποσού, χορηγείται τουλάχιστον για το διάστημα από την έκδοση της υπ’ αριθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ 37992/2020 (Β’ 2401) Κοινής Υπουργικής Απόφασης και μέχρι την πλήρη άρση των περιορισμών που αφορά στην κάλυψη των θέσεων των μεταφερόμενων επιβατών, λαμβάνοντας υπόψη και τα απολογιστικά στοιχεία πληρότητας θέσεων των δρομολογίων του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος της τελευταίας τριετίας. Κατ’ εφαρμογή του ως άνω άρθρου, εκδόθηκε η με αριθμό 87618/3-11-2020 Κοινή Υπουργική Απόφαση (Β’ 4901), σύμφωνα με την οποία για τις επιχειρήσεις τουριστικών γραφείων και ΤΕΟΜ που διαθέτουν τουριστικά λεωφορεία ΔΧ προβλέπεται αποζημίωση για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο 2020, το συνολικό ύψος της οποίας ανέρχεται στο ποσό των 21.007.300 ευρώ. Στην ίδια ΚΥΑ ορίζεται η διαδικασία αποζημίωσης. Τέλος, για ζητήματα φορολογικών ελαφρύνσεων αρμόδιο να απαντήσει είναι το συνερωτώμενο Υπουργείο Οικονομικών, ενώ για θέματα ασφαλιστικών εισφορών αρμόδιο προς απάντηση είναι το συνερωτώμενο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ