Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Κοροναϊός: Τα μειωμένα κρούσματα «δεν φέρνουν την άνοιξη» – Ισχυρή η πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε σήμερα 1.388 κρούσματα της νόσου covid-19. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 549 ασθενείς και έχουμε 84 νέους θανάτους το τελευταίο 24ωρο. Παράλληλα, οι διασωληνωμένοι έφτασαν τους 549, με το σύστημα υγείας της χώρας να έχει φτάσει στα όριά του.

Β. Παπαευαγγέλου: «Η πίεση του συστήματος υγείας είναι κρίσιμη»

«Η πίεση του συστήματος υγείας είναι κρίσιμη», επισήμανε η καθηγήτρια ΕΚΠΑ Παιδιατρικής Λοιμωξιλογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, ξεκινώντας την ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας του κοροναϊού. Στην επικράτεια οι ασθενείς που νοσηλεύονται με κοροναϊό ξεπερνούν τις 4.000, ενώ η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ για covid-19 στην επικράτεια αγγίζει το 86%. Στην Αττική το ποσοστό αυτό είναι 81% και στην Βόρειο Ελλάδα το ποσοστό φτάνει το 99%, διευκρίνισε η κ. Παπαευαγγέλου, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Στην Βόρεια Ελλάδα διαπιστώνεται μια σταθεροποίηση, ίσως και πτώση στα κρούσματα, ανέφερε η κ. Παπαευαγγέλου, «αλλά όχι με τον ρυθμό που θα περιμέναμε», υπογραμμίζοντας ότι «είναι σαφές ότι τα μέτρα δεν τηρούνται από όλους».

Προτεραιότητα όλων μας η ανθρώπινη ζωή

Έκκληση σε όλους για τήρηση των μέτρων απηύθυνε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κοροναϊό. Αναφερόμενος στο ζήτημα της άρσης του lockdown, χωρίς να δώσει κάποια σαφή απάντηση αν θα πάρει παράταση η καραντίνα, ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε πως «η απόφαση της κυβέρνησης θα βασιστεί στις εισηγήσεις των ειδικών και την επιδημιολογική εικόνα».

«Αντιλαμβανόμαστε την προσδοκία των πολιτών για τις γιορτές που πλησιάζουν αλλά και την αγωνία των ανθρώπων της αγοράς. Για την κυβέρνηση, μοναδική προτεραιότητα αποτελεί η ανθρώπινη ζωή» συμπλήρωσε. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το διακύβευμα είναι η διαφύλαξη της ζωής και της υγείας. Η ύπουλη αυτή απειλή δεν διαχωρίζει ηλικίες. Η εφαρμογή των μέτρων αποτελεί το απόλυτο καθημερινό στοίχημα ζωής» εξήγησε.

«Στη Βόρεια Ελλάδα δεν έχουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε»

«Η εικόνα παρουσιάζει μία σχετικά σταθεροποίηση. Κάποιες περιοχές ίσως σημεία βελτίωσης. Στη Βόρεια Ελλάδα, ωστόσο, δεν έχουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε. Η πιστή εφαρμογή των μέτρων επηρεάζει τη λειτουργία του συστήματος και την αποτελεσματικότητα των μέτρων» συμπλήρωσε. «Δεν είναι στιγμή για τις όποιες εκπτώσεις των μέτρων. Πρέπει να τηρούμε απαρέγκλητα τα μέτρα. Να ευχαριστήσουμε τους πολίτες που τηρούν τα μέτρα, μένουν σπίτι και βγαίνουν μόνο για τα απαραίτητα» τόνισε.

Μαγιορκίνης: Σημάδια υποχώρησης της πανδημίας στην Ευρώπη

«Η πανδημία covid-19 ξεπερνάει πλέον τις 59 εκατομμύρια διαγνώσεις ενώ ο ρυθμός διαγνώσεων σταθεροποιήθηκε περίπου στις 650 χιλιάδες ανά ημέρα, σε παγκόσμια κλίμακα» σημείωσε ο καθηγητής Iατρικής και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης κατά την ενημέρωση για την εξάπλωση του κορονοϊού στη χώρα μας.

«Ο αριθμός των ατόμων που καταλήγουν από Sars-cov2 βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο από την αρχή της πανδημίας, με περισσότερους από 11 χιλιάδες θανάτους ανά ημέρα» προσέθεσε.

«Στην Ευρώπη η επιδημία έχοντας φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα από την αρχή της πανδημίας με 15,5 εκατομμύρια διαγνώσεις, πλέον δείχνει κάποια σημάδια υποχώρησης με τον ρυθμό των νέων διαγνώσεων να φαίνεται ότι υποχωρεί σταδιακά» επισήμανε ο κ. Μαγιορκίνης αναφέροντας ενδεικτικά τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιταλία, ως χώρες στις οποίες οι νέες διαγνώσεις έχουν υποχωρήσει ή σταθεροποιηθεί.

«Σε όλες τις χώρες ο αριθμός των θανάτων παραμένει υψηλός. Σε επίπεδα 3-4 χιλιάδες ανά ημέρα συνολικά στην Ευρώπη και λογικά θα ακολουθήσει την τάση της πτώσης των διαγνώσεων σε 10-14 ημέρες» τόνισε το μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ