Βουλή: Άρχισε η συζήτηση για τον προϋπολογισμό

Share:
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, στην έναρξη της συζήτησης για τον προϋπολογισμό στη Βουλή, προειδοποίησε πως η χώρα δεν είναι σε θέση να ξοδεύει ανεξέλεγκτα καθώς τα χρήματα θα πρέπει να αναπληρωθούν από μελλοντικούς φόρους.

«Κάθε ευρώ που δαπανούμε είναι μελλοντικοί φόροι! Δεν υπάρχει ένας καλός πατερούλης που ανακάλυψε δισ. και δίνει ευρώ. Υπάρχουν μελλοντικοί φόροι», τόνισε και εξήγησε πως η κυβέρνηση εκπόνησε σχέδιο προκειμένου να αξιοποιήσει τους πόρους του ταμείου ανάκαμψης με ταχύτερους ρυθμούς ανάκαμψης με ελάχιστο αν όχι μηδενικό κοινωνικό κόστος. Ο κ. Σκυλακάκης επιτέθηκε ακόμα στην αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας πως αν η κυβέρνηση είχε ακολουθήσει τις προτάσεις της στο πλαίσιο του προγράμματος «μένουμε όρθιο 1,2» θα «θέταμε τη χώρα σε θανάσιμο κίνδυνο για τη δημοσιονομική σταθερότητα».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, Φραγκίσκος Κουτεντάκης, προειδοποίησε πως η μεγαλύτερη επισφάλεια του προϋπολογισμού είναι τα έσοδα του 2021. Και αυτό γιατί όπως είπε οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν τις σωρευμένες υποχρεώσεις δύο ετών, γεγονός που θέτει εν αμφιβόλω τη φοροδοτική τους ικανότητα.

O γενικός εισηγητής της πλειοψηφίας, Μπάμπης Παπαδημητρίου τόνισε το ρόλο που έπαιξε η πανδημία στην εξέλιξη των δημόσιων οικονομικών, λέγοντας πως οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου επλήγησαν περισσότερο λόγω της εξάρτησής τους από τον τουρισμό. «Η οικονομία δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Προβλέπεται ύφεση 10,5% για φέτος και ανάκαμψη 4,5% για την επόμενη χρονιά. Σε περίπτωση όμως ταχύτερης αντιμετώπισης της πανδημίας μπορεί να περιοριστούν οι επιπτώσεις», είπε.

«Ζούμε σε συνθήκες ανθρωπιστικής κρίση και υγειονομικής τραγωδίας. Ανθρώπινες ζωές χάνοντας καθημερινά που ίσως θα μπορούσαν να είχα σωθεί! Το ΕΣΥ βρίσκεται ίσως σε σημείο κατάρρευσης», είπε από την πλευρά της, η Εφη Αχτσιόγλου του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «H ευθύνη βαραίνει το κ. Μητσοτάκη και τη κυβέρνησή του! Κ. Σταϊκούρα σας δόθηκε χρόνος και τον σπαταλήσατε με το να περιφέρεστε και να κάνετε φιέστες».

Η κ. Αχτσιόγλου σε ιδιαίτερα καυστικό ύφος- αλλά σε τοποθέτηση που δεν θύμιζε συζήτηση προϋπολογισμού- κατηγόρησε τη κυβέρνηση πως ενώ είχε χρόνο να αντιμετωπίσει την πανδημία αλλά έμεινε αδρανής. «Μιλάτε για πόλεμο αλλά δεν χρησιμοποιήσετε τα όπλα για να οχυρώσατε την άμυνα της χώρας ενάντια στον κορωνοϊό. Ακολουθήσατε οικονομική πολιτική φαινομενικά ακατανόητη με μέτρα καθυστερημένα και ανεπαρκή!», είπε.

«Προσπαθώντας να μελετήσω τον προϋπολογισμό, τα νούμερα χορεύουν στο μυαλό μου! Αν δεν τα βάλω σε παράθεση με το προσχέδιο δεν μπορώ να το παρακολουθήσω. Το συμπέρασμα ωστόσο είναι το ίδιο! Ένα σχέδιο ανεφάρμοστο, ατελέσφορο και κυρίως προσωρινό! Δεν θα μας συνοδεύει στη πορεία του χρόνου», είπε ο γενικός εισηγητής του ΚΙΝΑΛ, Κ. Σκανδαλίδης που σημείωσε πως μόλις σε λίγες εβδομάδες όλες οι εκτιμήσεις για την πορεία των δημοσιονομικών τινάχθηκαν στον αέρα. «Η εικόνα της χώρα και οικονομίας είναι αποκαρδιωτική! Ο προϋπολογισμός κρέμεται στον αέρα, εναποθέτει τις ελπίδες του για ανάκαμψη στη θεωρία του ελατηρίου».

Ταξικό και βαθιά αντιλαϊκό χαρακτήρισε τον συζητούμενο προϋπολογισμό για ακόμα μια χρονιά ο εισηγητής του ΚΚΕ, Ν. Καραθανασόπουλος. Όπως είπε, το κόμμα του δεν θα κάνει τυμβωρυχία ούτε πτωματολογία ελέω κοροναϊού ωστόσο στηλίτευσε την αποδιοργάνωση του δημόσιου συστήματος υγείας για χάρη του ιδιωτικού.  

«Είχαμε προβλέψει ύφεση στο 10% με αντίστοιχο έλλειμμα, πριν ανακοινωθεί το δεύτερο lockdown, που οφείλεται στο ανεξέλεγκτο άνοιγμα του τουρισμού λόγω των πιέσεων της γερμανικής κυβέρνησης, την κατασκευή ελάχιστων ΜΕΘ αλλά και το λανθασμένο λογισμικό», είπε ο Β. Βιλιάρδος της Ελ. Λύσης.

Previous Article

Κορωνοϊός: Ρεκόρ με 565 διασωληνωμένους -101 νεκροί, 2.135 νέα κρούσματα

Next Article

Πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ «έφυγε» νικημένος από τον κοροναϊό

Σχετικά Άρθρα