Γιάννης Τρεπεκλής: «Να μην κλείσει ο ξενώνας κακοποιημένων γυναικών»

Share:

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ανακήρυξε το 1999 την 25η Νοεμβρίου ως διεθνή ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών με στόχο να αναδείξει ένα παγκόσμιο πρόβλημα το οποίο εξελισσόταν σε «επιδημία», ακόμα και στις σύγχρονες κοινωνίες και να ευαισθητοποιήσει, όσους βρίσκονται στα κέντρα των αποφάσεων, να αναλάβουν πρωτοβουλίες για τον περιορισμό του και την εξάλειψη του.
Η οικογένεια προφανώς, όπως σε όλα τα κοινωνικά φαινόμενα, διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο για την απάλειψη συμπεριφορών και στερεοτύπων που αναπαράγουν αντιλήψεις οι οποίες «εκτρέφουν» το φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών. Όμως σύμφωνα με έρευνες, οι οποίες αφορούν και την χώρα μας το φαινόμενο της βίας σε βάρος των γυναικών συναντάται σε όλα τις εκφάνσεις της δημόσιας ζωής.
Κατά την διάρκεια της θητείας μου ως Δήμαρχος, το 2011-2014, στον ενιαίο Δήμο Κέρκυρας μαζί με τους συνεργάτες μου, συναισθανόμενοι την ανάγκη περιορισμού του φαινομένου αλλά και την ευθύνη μας να προστατέψουμε τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, αναλάβαμε με ευαισθησία, προσήλωση στις αρχές της ισότητας και με εχεμύθεια να δημιουργήσουμε μια δομή στην οποία θα βρίσκουν «καταφύγιο» στέγη και φροντίδα, όσες γυναίκες μαζί με τα παιδιά τους αντιμετωπίζουν το συγκεκριμένο πρόβλημα.
Έτσι δημιουργήθηκε ο ξενώνας κακοποιημένων γυναικών του Δήμου μας, αξιοποιώντας τις ευκαιρίες που μας παρείχαν τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ε.Ε.
Δυστυχώς εσχάτως πληροφορούμαι ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος, λόγω άστοχων ενεργειών και ολιγωρίας που έχει επιδειχθεί από όσους διαχειρίστηκαν στη συνέχεια τη συγκεκριμένη δομή, ο ξενώνας κακοποιημένων γυναικών να κλείσει. Θεωρώ ότι εάν αυτό συμβεί θα είναι ένα αδικαιολόγητο πισωγύρισμα και ένα έλλειμμα το οποίο θα επιφέρει δεινά σε όσες γυναίκες δοκιμάζονται από το συγκεκριμένο πρόβλημα και αναζητούν την στήριξη της οργανωμένης κοινωνίας και των θεσμών της.
Έστω και την ύστατη στιγμή, διατυπώνω έκκληση να αναληφθούν, κατά προτεραιότητα, όλες εκείνες οι πρωτοβουλίες που θα αποτρέψουν τη δυσάρεστη εξέλιξη του κλεισίματος της δομής του ξενώνα κακοποιημένων γυναικών του Δήμου μας και θα επισφραγίσουν με επιτυχία την συνέχεια της λειτουργίας του.

Previous Article

Νομαρχιακή Επιτροπή ΚΙΝΑΛ: Άνοιγμα με ασφάλεια μέχρι να έρθει το εμβόλιο

Next Article

Μήνυμα Δημάρχου Μερόπης Υδραίου για την ημέρα κατά της βίας των γυναικών

Σχετικά Άρθρα