Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Άσβεστη εθνική μας μνήμη το μεγαλείο της Αντίστασης

Σε μια πανηγυρική συνεδρίαση της Βουλής, η ελληνική πολιτεία αποφάσισε το 1982, να καθιερώσει την ημέρα που ανατινάχτηκε η Γέφυρα του Γοργοποτάμου από τις ενωμένες αντιστασιακές δυνάμεις σε συνεργασία με Βρετανούς σαμποτέρ, την 25η Νοέμβρη, ως ημέρα τιμής και μνήμης της Ελληνικής Αντίστασης κατά των Γερμανών κατακτητών. Η χώρα μας γύρισε με ευγνωμοσύνη τη σελίδα της ιστορίας σ’ όλους αυτούς που αγωνίστηκαν.
Στο Γοργοπόταμο συνέβη κάτι που διατρέχει την ελληνική ιστορία ως διαχρονική διαπίστωση, αλλά που μόνο όταν τα πράγματα φτάνουν στην πιο κρίσιμη φάση τους εφαρμόζεται: όποτε υπήρξαμε ενωμένοι, αποφασισμένοι με κατάλληλη ηγεσία και συμμαχίες, βγήκαμε κερδισμένοι. Οι ήττες μας είναι σημαδεμένες από εσωτερικό διχασμό και απομόνωση. Η νίκη στον Γοργοπόταμο, ήταν ξεχωριστής σημασίας, όχι μόνο για το σημαντικό πλήγμα που υπέστη ο φασισμός με τις τεράστιες στρατιωτικές επιπτώσεις για την έκβαση του παγκόσμιου πολέμου, αλλά γιατί αποτέλεσε προϊόν ένωσης ψυχών και ιδεών, Οι άνισες εκείνες μάχες, οι ηρωικές νίκες, οι σθεναρές λαϊκές αντιστάσεις, οι ανεξάντλητες πηγές δύναμης, οι συνεχείς αυταπαρνήσεις απέναντι στους κατακτητές, αποδεικνύουν περίτρανα ότι οι Έλληνες, όλοι μαζί, ενωμένοι, «μπορούμε». Η ικανότητα των ανταρτών της Εθνικής Αντίστασης δεν ήταν μια φωτοβολίδα στην Ελληνική Ιστορία. Ήταν η συνέχεια και η πίστη του Λαού ότι ακόμα και η πιο σκληρή βία μπορεί να καμφθεί, όταν ο σκοπός του αγώνα είναι Ιερός. Και οι Λαοί που πιστεύουν σ’ αυτές τις αναλλοίωτες αξίες νικούν, έστω και αν προσωρινά υποφέρουν.
Οι ηρωικοί αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης μάς δίδαξαν πως να πορευόμαστε και να αγωνιζόμαστε. Στην Εθνική Αντίσταση πρωτοστάτησαν τα νιάτα, που “δεν κράταγαν μεζούρα και διαβήτη”, έτσι όπως τα υμνεί ο Μανόλης Αναγνωστάκης, γιατί πρυτάνευε η δύναμη των πολλών για την απελευθέρωση της Πατρίδας,. Με υψηλές αξίες και ιδανικά σε μία χώρα που δεν λυγίζει εύκολα στις δυσκολίες αυτά τα αγεωμέτρητα νιάτα αναζητούμε και σήμερα.
Σε μια δύσκολη ιστορική συγκυρία, το μήνυμα της Εθνικής Αντίστασης αποτελεί ένα από τα πιο φωτεινά σύμβολά μας και μας καλεί, με ομοψυχία να πορευτούμε ενάντια στις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής. Άνοδος του φασισμού σε ολόκληρη την Ευρώπη, μεταναστευτικό, ανεργία, φτώχεια, κοινωνικοί αποκλεισμοί αποτελούν τα σημερινά «δεινά» που μας αφορούν όλους τους Έλληνες και όλοι μαζί καλούμαστε σήμερα να αντισταθούμε και να αναπτύξουμε «ηχηρή φωνή», «σθεναρή αντίσταση»προκειμένου να αποτρέψουμε αρχικά την επέκταση αυτών των φαινομένων και στη συνέχεια να δώσουμε στη χώρα και στους πολίτες μας τη θέση που πραγματικά τους αξίζει.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ