Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Μήνυμα Δημάρχου Μερόπης Υδραίου για την ημέρα κατά της βίας των γυναικών

“Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, μας βρίσκει όλες και όλους σε μία ιδιαίτερα δύσκολη συνθήκη λόγω της πανδημίας του Covid-19. Η καραντίνα, ο υποχρεωτικός εγκλεισμός και η κοινωνική αποστασιοποίηση δύνανται να εντείνουν ακόμα περισσότερο τα περιστατικά έμφυλης βίας και δη, ενδοοικογενειακής, καθώς οι γυναίκες θύματα αναγκάζονται να παραμένουν σε ένα τοξικό περιβάλλον με το δράστη, ο οποίος έχει μεγαλύτερο έλεγχο των κινήσεων τους, συχνά αποκομμένες από την εργασία και αποκλεισμένες από το συγγενικό και φιλικό περιβάλλον που θα μπορούσε να λειτουργήσει υποστηρικτικά για τις ίδιες.

Την πρώτη περίοδο της πανδημίας του Covid-19, η βία κατά των γυναικών χαρακτηρίστηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης ως η “σκιώδης πανδημία”. Η βία κατά των γυναικών συνιστά επαίσχυντη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων: Δεν κάνει διαχωρισμό μεταξύ συνόρων, πολιτισμών ή πλούτου. Όσο συνεχίζεται, δεν μπορούμε να ισχυριζόμαστε ότι κάνουμε ουσιαστική πρόοδο προς την ισότητα, την ανάπτυξη και την ειρήνη.

Αποτελεί επίσης έναν από τους ζωτικής σημασίας κοινωνικούς μηχανισμούς μέσω των οποίων οι γυναίκες εξαναγκάζονται σε υποδεέστερη θέση σε σύγκριση με τους άνδρες.

Η 25η Νοεμβρίου αποτελεί ημέρα-ορόσημο και αγώνα, καθώς τα ποσοστά της βίας κατά των γυναικών παραμένουν διεθνώς υψηλά, περιλαμβάνοντας ενδοοικογενειακή βία, σεξουαλική παρενόχληση, βιασμούς, καταναγκαστικούς γάμους, γυναικοκτονίες.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, μία στις 3 γυναίκες παγκοσμίως έχει πέσει θύμα έμφυλης βίας. Η έμφυλη βία ως έκφραση της ιστορικά διαπιστωμένης έμφυλης ανισότητας που οδηγεί σε διακρίσεις σε βάρος των γυναικών είναι ένα ζήτημα που μας αφορά όλες και όλους. Κάθε γυναίκα μπορεί να είναι θύμα ανεξαρτήτως τάξης, εθνότητας, θρησκείας, ηλικίας, μορφωτικού και οικονομικού επιπέδου, σεξουαλικού προσανατολισμού.

Η ενδοοικογενειακή βία αφήνει πολλά και σοβαρά σημάδια στις παιδικές ψυχές και παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι ευθύνη όλων μας να πούμε ΟΧΙ στη σωματική βία, ΟΧΙ στην κακοποίηση των γυναικών, ΟΧΙ σε κάθε πράξη εξευτελισμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Οφείλουμε να προστατεύουμε τον εαυτό μας και τους αγαπημένους μας από κάθε μορφή βίας, οφείλουμε σεβασμό στο βασικό δικαίωμα κάθε ανθρώπου να αισθάνεται και να είναι σωματικά και ψυχολογικά ασφαλής. Ας ενώσουμε τις φωνές μας κατά της σωματικής βίας των γυναικών, γιατί στην περίπτωση αυτή η σιωπή είναι συνενοχή.

Ο Δήμος μας μέσα από τις δομές Κοινωνικής Αλληλεγγύης και με το κατάλληλο προσωπικό, προσπαθεί να αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα το πρόβλημα. Σήμερα, λόγω των περιοριστικών μέτρων, ο Δήμος μας σε συνεργασία με τον Σοροπτιμιστικό Όμιλο Κέρκυρας προβαίνει σε μια συμβολική κίνηση με την φωταγώγηση του Ιστορικού Δημαρχείου San Giacomo.

Σήμερα είναι σημαντικό να στείλουμε τη μήνυμα ότι κανείς δεν θα πρέπει να ανεχτεί και να σιωπήσει σε φαινόμενα βίας γιατί η σιωπή και η ανοχή τρέφουν τη βία.”

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ