Ο Στέφανος Γκίκας καλεί τους 4 Δημάρχους να στηρίξουν το Έργο του νέου Περιφερειακού ΦΟΔΣΑ

Share:

Mε αφορμή όσα διαδραματίζονται αυτή την περίοδο και σχετίζονται με την λειτουργία του Ειδικού Περιφερειακού Διαβαθμιδικού Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Αταλάντευτη βούληση της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας απετέλεσε η εξεύρεση οριστικής λύσης στο οξύ́ πρόβλημα διαχείρισης των απορριμμάτων, που αντιμετωπίζει το νησί μας.
Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την διακυβέρνηση της χώρας, έθεσα ψηλά στην ατζέντα το θέμα της «ντροπής της Κέρκυρας» δηλαδή της αδυναμίας διαχείρισης των σκουπιδιών την περίοδο 2014-2019 και ζήτησα επανειλημμένως από τον αρμόδιο Υπουργό Κωστή Χατζηδάκη και τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα Μανώλη Γραφάκο, η Κυβέρνηση να «βάλει πλάτη» και να επιλύσει τρία βασικά ζητήματα.
Πρώτον να επιτρέψει την μεταφορά των σκουπιδιών εκτός Κέρκυρας μέχρι να ολοκληρωθεί το νέο εργοστάσιο, βοηθώντας παράλληλα τις διαδικασίες δημοπράτησής του, δεύτερον να κλείσει το συντομότερο η «πληγή» που λέγεται ΧΥΤΑ Λευκίμμης και τρίτο να γίνει η αποκατάσταση της Χωματερής των Παξών. Και στα τρία η κυβέρνηση ανταποκρίθηκε θετικά και ευχαριστώ θερμά τον Υπουργό και τον ΓΓ για αυτό.
Τον περασμένο Μάιο σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, η Κυβέρνηση έκρινε ότι θα πρέπει να αλλάξει το υφιστάμενο καθεστώς διαχείρισης των απορριμμάτων στο επίπεδο ΟΤΑ Ιονίων Νήσων και Νοτίου Αιγαίου.
Στο πλαίσιο αυτό, προστέθηκε το Άρθρο 93 στο νομό Ν. 4685/2020, το οποίο ορίζει πως για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων στις νησιωτικές περιφέρειες του Νοτίου Αιγαίου και των Ιονίων Νήσων, συστήνεται για κάθε μία από αυτές Ειδικός Περιφερειακός Διαβαθμιδικός Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, ως Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ, με έδρα εντός των ορίων της κάθε Περιφέρειας που ουσιαστικά «απορροφά» και ενσωματώνει τους Δημοτικούς και διαδημοτικούς αντίστοιχους φορείς.

Στον Ειδικό Περιφερειακό Διαβαθμιδικό ΦΟΔΣΑ μετέχουν υποχρεωτικά η οικεία Περιφέρεια και όλοι οι Δήμοι της Περιφέρειας αυτής. Από το νησί μας μάλιστα στο ΔΣ του νέου Φορέα συμμετέχει η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, Μερόπη Υδραίου και ο Δήμαρχος Νότιας Κέρκυρας, Κωνσταντίνος Λέσσης.
Ο νόμος αυτός αποτελεί κεντρική επιλογή της Κυβέρνησης και είναι αυτονόητο πως πρέπει να εφαρμοστεί, ταχύτατα και χωρίς παρεκκλίσεις.
Οποιαδήποτε καθυστέρηση παρατηρείται στην εφαρμογή του, είναι δυνητικά επιζήμια και μας απομακρύνει από την διευθέτηση του προβλήματος. Απαιτείται αγαστή συνεργασία Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού και στήριξη από την Κυβέρνηση, ώστε το συντομότερο δυνατό να λειτουργήσει ο νέος Φορέας με διαφάνεια, αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα.
Πρέπει να γίνει απολύτως σαφές ότι, όπως ορίζει ο νόμος, Πρόεδρος του ΔΣ με αποφασιστικές αρμοδιότητες είναι η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα και στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να στηριχθεί από όλους, ώστε ο νέος Φορέας να ξεκινήσει άμεσα την λειτουργία του.
Οίκοθεν νοείται ότι η προσπάθεια που έχει γίνει από τα πρότερα Δημοτικά σχήματα διαχείρισης και ιδιαίτερα η σημαντική δουλειά του τελευταίου χρόνου από την Δήμαρχο Κεντρικής Κέρκυρας, δεν πρόκειται να πάει χαμένη. Αποτελεί πολύτιμη προίκα του νέου Φορέα. Όμως το σύνολο των έργων και των διαδικασιών στην διαχείριση των απορριμμάτων και η λήψη των αποφάσεων αποτελούν αρμοδιότητες του νέου Φορέα.
Ζήτω λοιπόν και από τους 4 Δημάρχους της Π.Ε. Κέρκυρας που έχω την τιμή να εκπροσωπώ στο Κοινοβούλιο, να στηρίξουν τον νέο Φορέα, διότι εν τέλει κανέναν δεν ωφελεί να υπάρχουν νέες καθυστερήσεις και κλίμα απόκλισης αντί σύγκλισης.
Την επόμενη εβδομάδα ζήτησα και θα έχω ενδελεχή ενημέρωση από τον αρμόδιο Υπουργό, Κωστή Χατζηδάκη και τον Γ.Γ., Μανώλη Γραφάκο.»

Previous Article

Ειδικούς όρους και απαιτήσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου για την επένδυση στη Δασιά

Next Article

Το ΠΑΜΕ για την απεργιακή κινητοποίηση της 26ης Νοεμβρίου

Σχετικά Άρθρα