Το Παρατηρητήριο για τον ΦΟΔΣΑ και τις εξελίξεις στα σκουπίδια

Share:

Σχετικά με τη διαμάχη που φαίνεται να έχει ξεσπάσει μεταξύ των εμπλεκομένων στη λειτουργία του διαδημοτικού και διαβαθμιδικού ΦΟΔΣΑ, με εκ πρώτης όψεως μήλον της έριδος αφενός τα περιουσιακά στοιχεία του νυν ΣΥΔΙΣΑ και αφετέρου το φορέα του θα προχωρήσει εργοστασίου διαχείρισης απορριμμάτων, θα θέλαμε να παρατηρήσουμε τα εξής:

• Πέραν από τις προδιαγραφές του εργοστασίου (υπενθυμίζουμε ότι ο φάκελος του αντίστοιχων προδιαγραφών εργοστασίου Πελοποννήσου αποσύρθηκε), προβληματισμό προκαλούν οι καθυστερήσεις και παλινωδίες τόσο στη μελέτη όσο και στη σύνταξη τευχών δημοπράτησης

• Ως παρατηρητήριο, δεν επιθυμούμε να πάρουμε θέση σχετικά με το φορέα χρηματοδότησης, καθώς πρόκειται για μια πολιτική απόφαση. Αυτό όμως που προκαλεί εντύπωση, είναι ότι έχει ξεσπάσει διαμάχη σχετικά με το φορέα κατασκευής ενός αναποτελεσματικού εργοστασίου. Όπως πολλές φορές έχουμε καταδείξει, η Διαλογή στην Πηγή και η Κομποστοποίση, καθιστά τη λειτουργία ενός τόσο μεγάλου εργοστασίου περιττή και ανταγωνιστική.

• Αν και υπάρχει διαμάχη σχετικά με το εργοστάσιο, εξακολουθεί να τηρείται σιγή ιχθύος σχετικά με το βασικό πρόβλημα που δημιουργεί η κατασκευή του, που είναι η χωροθέτηση και λειτουργία ΧΥΤΥ για την ταφή του εξαιρετικά μεγάλου υπολείμματος.

• Παρά τον προβληματισμό μας για το γεγονός ότι τα περιουσιακά στοιχεία του συνδέσμου σε μια ΑΕ, εντύπωση προκαλεί η τόσο επίμονη αναφορά σε αυτά. Αναρωτιόμαστε αν πέραν των μολυσμένων στρεμμάτων της χωματερής, ο φορέας κατέχει κάποια αξιόλογη περιουσία που αγνοεί ο Κερκυραϊκός λαός. Εντύπωση επίσης προκαλεί και η αντίφαση με την ευκολία με την οποία ξεπούλησαν το «άχρηστο» κατά τα λόγια της δημάρχου οικόπεδο του club Med.

• Για μια ακόμη φορά αναρωτιόμαστε για ποιο λόγο δεν έχει γίνει τίποτα στο επίπεδο της πρόληψης, της επαναχρησιμοποίησης, της Διαλογής στην Πηγή και της ανακύκλωσης καθώς ήταν το βασικό προεκλογικό πρόταγμα σχεδόν όλων των δημοτικών παρατάξεων, όλων των δήμων. Η διαδικασία της κομποστοποίησης παρά το ότι προβλέπεται από τη σύμβαση λειτουργίας του δεματοποιητή συνεχίζει να μην πραγματοποιείται και τα νέα αυτοκίνητο του δήμου για τα βιοαπόβλητα παραμένουν ακινητοποιημένα. Ο μπλε κάδος έχε πλήρως απαξιωθεί και στις περισσότερες περιοχές συλλέγεται μαζί με τον πράσινο. Και η μόνη ανακύκλωση που πραγματοποιείται είναι από τις πράσινες γωνιές.

Previous Article

Φωτιά σε κατοικία στην Αλκινόου. Ένας τραυματίας

Next Article

Κορωνοϊός: Πώς κατανέμονται τα 1.044 κρούσματα στη χώρα. 6 κρούσματα στη Κέρκυρα

Σχετικά Άρθρα