Κέρκυρα 180˚ – “Η στιγμιαία Δημοκρατία και τα προσχήματα”

Share:

Στο Δημοτικό Συμβούλιο στρέφεται η Δημοτική Αρχή -μετά την αποτυχία της να δημοπρατήσει το εργοστάσιο διαχείρισης απορριμμάτων και αφού έχασε πολύτιμο χρόνο- για ψήφο εμπιστοσύνης και υποστήριξη.

Μιλάμε για ένα εργοστάσιο η κατασκευή του οποίου είναι ήδη εκτός τόπου και χρόνου αφού στο αντίστοιχο εργοστάσιο επεξεργασίας και διαχείρισης απορριμμάτων της Πελοποννήσου αποσύρθηκε ο φάκελος από το πρόγραμμα ευρωπαϊκών πόρων επειδή δεν πληρούσε τις προδιαγραφές.

Η Δήμαρχος, κλείνοντας τα μάτια στην άβολη πραγματικότητα, ασχολείται με το ποιός φορέας θα το δημοπρατήσει, και δεν κάνει λόγο για το σχεδιασμό που έχει κρίσιμα ζητήματα και δεν ανταποκρίνεται στις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προωθούν την ανακύκλωση και την διαλογή στην πηγή αντί για την ταφή απορριμμάτων.

Πέρα από αυτό το παράδοξο, έχουμε μέχρι σήμερα δει την Δημοτική Αρχή και την κ. Υδραίου να χρησιμοποιεί τον ΦΟΔΣΑ σαν τάχα αποκλειστικό αρμόδιο για τα ζητήματα αυτά, “ξεχνώντας” έτσι το Δημοτικό Συμβούλιο και βολικά παρερμηνεύοντας το ρόλο του στη λήψη αποφάσεων.

Ενδεικτικά, έχουν ήδη ληφθεί, μέσω του -πλήρως ελεγχόμενου από την Δημοτική Αρχή- ΦΟΔΣΑ αποφάσεις για το έργο της μεταφοράς απορριμμάτων -όχι μόνο υπερκοστολογημένο αφού είχε οριστεί η τιμή από έρευνα αγοράς του Υπουργείου σε 58€/τόνο και τελικά ανατέθηκε στην τιμή των 76€/τόνο, μειώνοντας τους τόνους από 23.700 που είχαμε έγκριση να μεταφέρουμε, σε 18.086, αλλά και με καθυστέρηση 9 μηνών- μέσω κατεπείγουσας (!) ανάθεσης. Η Δήμαρχος βιάστηκε χωρίς λόγο, για λογαριασμό του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και μάλιστα χωρίς απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, να δημοπρατήσει μέσω ΣΥΔΙΣΑ και την μεταφορά για τα επόμενα δύο (+1) χρόνια με €84/τόνο, σύνολο €7.270.000 σε αντίθεση με τους Δήμους Βορρά και Νότου που θα κάνουν την αντίστοιχη διαδικασία μέσω του Δήμου και κατ’ επέκταση των δημοτικών τους συμβουλίων.

Όλα αυτά από μια Δημοτική Αρχή που ενώ είχε δεσμευτεί να περνάει τα ζητήματα από το Δημοτικό Συμβούλιο κάνει κατα κόρον χρήση κάθε ευνοϊκής διάταξης που υπάρχει ώστε να παρακάμπτει το Δημοτικό Συμβούλιο και να εγκρίνονται σοβαρά ζητήματα αποκλειστικά μέσω άλλων καταχρηστικά ελεγχόμενων δημοτικών οργάνων.

Σχετικά με τον εν λόγω ζήτημα, η Δήμαρχος, αγνοώντας την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου σύμφωνα με την οποία έπρεπε να ζητήσει αναβολή της ιδρυτικής καταστατικής συνέλευσης του Διαβαθμιδικού ΦΟΔΣΑ και σε περίπτωση μη αναβολής να αποχωρήσει και να μην υπογράψει το καταστατικό ώστε να μην συσταθεί ο φορέας, αποφάσισε να συμμετέχει και να νομιμοποιήσει με την παρουσία και την συναίνεση της το φορέα.

Γι αυτό το λόγο δεν καταλαβαίνουμε την κίνηση της Δημάρχου να στραφεί τώρα στο Δημοτικό Συμβούλιο για στήριξη, όταν ήδη έχει αγνοήσει επιδεικτικά τις αποφάσεις και το ρόλο του στο πρόσφατο παρελθόν.

Για όλα τα παραπάνω αποφασίσαμε συνειδητά να απέχουμε από την τελευταία ψηφοφορία που ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο μη θέλοντας να γίνουμε συνένοχοι σε παιχνίδια εξουσίας και συμφερόντων χωρίς ουσία, κοροϊδεύοντας τους συνδημότες μας.

ΥΓ. Θα απέχουμε εκ νέου από την αυριανή ψηφοφορία για το ζήτημα της εισφοράς €100.000 εκ μέρους του Δήμου προς τον ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων, που θα πραγματοποιηθεί για μια ακόμα φορά δια περιφοράς, βιαστικά, χωρίς χώρο για ερωτήσεις και διευκρινήσεις, χωρίς ξεκάθαρη εισήγηση και φυσικά χωρίς ίχνος χώρου για δημόσιο διάλογο.

Κέρκυρα 180°
Υπέρ-κομματική και αδέσμευτη κίνηση πολιτών

Previous Article

Ραγδαία επιδείνωση του καιρού τις επόμενες ώρες -Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία

Next Article

Συλλυπητήριο μήνυμα Δημάρχου Βόρειας Κέρκυρας Γιώργου Μαχειμάρη στην οικογένεια του μικρού Σπύρου

Σχετικά Άρθρα