Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Νομοσχέδιο για DMMO και σύσταση σειράς νέων φορέων προωθεί το υπουργείο Τουρισμού

Ο υπουργός Τουρισμού, κ. Χάρης Θεοχάρης, παρουσίασε το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την θέσπιση «Οργανισμών Διαχείρισης και Ανάπτυξης Τουρισμού (DMMO)» και «Οργανισμού για την Αξιοποίηση Ιαματικών Πόρων».

Το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού παρουσίασε τη Δευτέρα, 7 Δεκεμβρίου 2020, ο Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης, κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Στο Νομοσχέδιο περιλαμβάνεται μια σειρά διατάξεων, με τις οποίες επιλύεται πλήθος ζητημάτων του τουριστικού κλάδου με σημαντικές οικονομικές, κοινωνικές, αναπτυξιακές και περιβαλλοντικές προεκτάσεις.

Αναλυτικά, το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού περιλαμβάνει:

1) Τη σύσταση «Οργανισμών Διαχείρισης και Ανάπτυξης Τουρισμού» (DMMO). Έργο των Οργανισμών θα είναι η δημιουργία πλαισίου συνεργασίας και η χορήγηση των κατάλληλων κινήτρων, σε γεωγραφικό ή θεματικό επίπεδο, μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα διασφαλίζεται η στρατηγική συνέχεια στην προώθηση των τουριστικών προϊόντων και η διασφάλιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Επιπλέον, με την καθιέρωση του ελληνικού «Οργανισμού Τουριστικών Προορισμών Παγκόσμιας Εμβέλειας» επιδιώκεται η αναγνώριση των προορισμών εκείνων οι οποίοι έχουν εθνική σημασία, ενώ ταυτοχρόνως θεσμοθετείται πλαίσιο για την προστασία τους μέσω: α) της παρακολούθησης δεικτών επιβάρυνσης της φέρουσας ικανότητας, β) της δημιουργίας αναπτυξιακής στρατηγικής για κάθε προορισμό και γ) του συντονισμού κατασκευής των απαραίτητων υποδομών για τη στήριξη του προορισμού.

Οι Οργανισμοί Διαχείρισης και Ανάπτυξης Τουρισμού, σύμφωνα και με τις οδηγίες της Επιτροπής Πισσαρίδη, θα αποτελέσουν μέσον κομβικής σημασίας για την αλλαγή του τουριστικού μοντέλου στην Ελλάδα και τη θεραπεία στρεβλώσεων, όπως ο υπερτουρισμός σε συγκεκριμένους προορισμούς και η αντίστοιχη υστέρηση άλλων.

2) Τη θέσπιση «Οργανισμού για την Αξιοποίηση Ιαματικών Πόρων», η οποία αποσκοπεί στην Ανάπτυξη του ιαματικού – θερμαλιστικού τουρισμού ή τουρισμού ευεξίας στην Ελλάδα. Στις αρμοδιότητες του Οργανισμού εμπίπτουν η ολιστική και βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, καθώς και η ενεργοποίηση ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων. Σημειώνεται ότι οι μετακινήσεις για λόγους ευεξίας ανήκουν στα ταχύτατα αναπτυσσόμενα είδη τουρισμού τα τελευταία χρόνια. Ο αναμενόμενος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης για την περίοδο 2017-2022 είναι της τάξεως του 7,5% σε ό,τι αφορά στον τουρισμό ευεξίας, 6,4% για τις εγκαταστάσεις spa και 6,5% για τις ιαματικές πηγές. Η δε παγκόσμια αγορά ανέρχεται συνολικά στα 4,2 τρις δολάρια. Είναι σαφές ότι η Ελλάδα χρειάζεται μια εθνική στρατηγική για την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών και των λοιπών φυσικών πόρων, προκειμένου να διεκδικήσει μερίδιο από τη συγκεκριμένη αγορά, στην οποίαν έως σήμερα δραστηριοποιείται υποτυπωδώς.

3) Την ίδρυση «Φορέα Διαχείρισης και Εκμετάλλευσης του Ναυαγίου της Ζακύνθου», ο οποίος θα επιληφθεί ειδικά όλων των ζητημάτων προστασίας και ανάδειξης του συγκεκριμένου αξιοθέατου. Το Ναυάγιο της Ζακύνθου θεωρείται τουριστικός πόρος εθνικής σημασίας, καθώς αποτελεί τον δεύτερο σε επισκεψιμότητα και αναγνωρισιμότητα τουριστικό προορισμό στην Ελλάδα, με 4.000 επισκέπτες καθημερινά και άνω του 1 εκατ. σε ετήσια βάση. Ως εκ τούτου χρήζει άμεσης εξειδικευμένης φροντίδας. Είναι γνωστό ότι τοπικά συμφέροντα συγκρούονται, αποτρέποντας κάθε είδους παρέμβαση για την προστασία του σύγχρονου αυτού «μνημείου» αλλά και των επισκεπτών. Παραλλήλως, εξαιτίας της δημιουργηθείσας κατάστασης, το Ναυάγιο δεν αξιοποιείται επαρκώς. Με το νέο Νομοσχέδιο αντιμετωπίζεται η σημερινή κατάσταση ακινησίας και δίνεται η δέουσα μέριμνα για την ασφάλεια των τουριστών και για την πρόληψη των ατυχημάτων, τα οποία συμβαίνουν κάθε χρόνο. Σε ό,τι αφορά στο ίδιο το Ναυάγιο, ο νέος Φορέας επιφορτίζεται με την προστασία του από τη φθορά και τη διατήρησή του σε επισκέψιμη κατάσταση.

4) Σύσταση «Συμβουλίου Ανάπτυξης Κρουαζιέρας» για τον καλύτερο συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων. Ο ρόλος του Συμβουλίου είναι συμβουλευτικού χαρακτήρα. Προβλέπεται η εκπροσώπηση όλων των συναρμόδιων υπουργείων σε επίπεδο γενικών γραμματέων, καθώς και η συμμετοχή εκπροσώπων των φορέων.

Τέλος, το νέο Νομοσχέδιο εισάγει μια σειρά από μεμονωμένες διατάξεις σχετικά με θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Τουρισμού.

Ενδεικτικά, αναφέρεται:

α) η λειτουργική ενοποίηση κύριων ή μη κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων,

β) ο χρόνος απόσυρσης της κυκλοφορίας των ΔΧΤΛ ανοιχτού τύπου αστικής περιήγησης πόλεων,

γ) οι τροποποιήσεις του ν. 4276/2014 (Α’ 155) και του ν. 4442/2016 (Α’ 230) για την υποχρέωση των καταλυμάτων να καταχωρίζουν τον αριθμό γνωστοποίησης στο ΜΗ.Τ.Ε. και

δ) η υπαγωγή στη διαδικασία γνωστοποίησης των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, των θεάτρων, κινηματογράφων και κολυμβητικών δεξαμενών που λειτουργούν εντός εγκαταστάσεων ειδικής τουριστικής υποδομής.

Η επέκταση της διαδικασίας γνωστοποίησης και η εναρμόνιση κανόνων και προϋποθέσεων για όμοιες κατηγορίες οχημάτων συνάδουν με τη γενικότερη αναπτυξιακή λογική.

Τονίζεται, εξάλλου, ότι η κοινή στρατηγική επιδίωξη όλων των διατάξεων στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού είναι ο περιορισμός της γραφειοκρατίας, στην κατεύθυνση της στήριξης και της διευκόλυνσης των επενδυτικών σχεδίων.

Πηγή: money-tourism.gr

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ