Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Βαρβιτσιώτης: Οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας δείχνουν ότι οι ΗΠΑ στρέφουν την προσοχή τους στην περιοχή, με δυνατή φωνή

«Μια πιο ενεργή Ουάσινγκτον στην περιοχή σίγουρα θα ήταν μια ισχυρή δήλωση, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες φροντίζουν τους παραδοσιακούς συμμάχους τους», τόνισε σήμερα ο αναπληρωτής υπ.Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, κατά την ομιλία του στο Διεθνές Ψηφιακό Συνέδριο «2nd South East Europe & East Med» σε ειδική ενότητα με θέμα το ρόλο της Ελλάδας στη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής.

Ο αναπληρωτής υπουργός επισήμανε ότι η ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Μεσογείου είναι μια στρατηγική περιοχή για το σύστημα και τη δομή ασφάλειας της Ευρώπης, προσθέτοντας ότι ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ είναι καθοριστικός για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. «Οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας δείχνουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες στρέφουν και πάλι την προσοχή τους στην περιοχή και πραγματικά επέστρεψαν με μια δυνατή φωνή», σχολίασε.

Περαιτέρω, ο κ. Βαρβιτσιώτης επισήμανε ότι είναι σημαντική η εμβάθυνση της σχέσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες και της αξιοποίησης των τριμερών ή πολυμερών σχημάτων συνεργασίας με άλλες χώρες για την προώθηση της σταθερότητας στην περιοχή. «Η Ελλάδα έχει αναπτύξει τις σχέσεις της και τη στρατηγική της συμμαχία με το Ισραήλ και είμαστε πολύ χαρούμενοι που μπορούμε να συμμετάσχουμε σε διαφορετικά σχήματα τόσο με το Ισραήλ όσο και με την Αίγυπτο για την προώθηση της σταθερότητας», σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι στόχος είναι «να αξιοποιήσουμε τους πόρους της περιοχής προς αμοιβαίο όφελος όλων των χωρών που βρέχονται από την Ανατολική Μεσόγειο».

Αναφερόμενος στην επιθετικότητα της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή, ο Αναπληρωτής Υπουργός τόνισε ότι «όποιος παραβιάζει οποιεσδήποτε αποφάσεις του ΟΗΕ και στην πραγματικότητα διαπραγματεύεται κάτω από το τραπέζι παρατάσσοντας δυνάμεις επί του πεδίου και δημιουργώντας αστάθεια, αντί να εξάγει σταθερότητα, δεν είναι πραγματικά αξιόπιστος παίκτης», καταλήγοντας ότι «αυτός είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο ενεργεί η Τουρκία τα τελευταία δύο χρόνια».

Σχετικά με την όποια προοπτική ελληνοτουρκικού διαλόγου, ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε ότι «δεν πρέπει να διεξάγουμε αυτόν τον διάλογο υπό την απειλή της χρήσης όπλων ή υπό όποιο εκβιασμό, καθώς δεν μπορείς να διαπραγματευτείς, δεν μπορείς να κάνεις καμία συμφωνία από τη στιγμή που έχεις ένα πιστόλι στο τραπέζι».

Τέλος, ο κ. Βαρβιτσιώτης υπενθύμισε ότι «πρέπει να τηρήσουμε τι λένε τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για την Κύπρο και σίγουρα πρέπει να κάνουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει περισσότερες δεσμεύσεις στην περιοχή και να μην έχει τη θέση ενός παρατηρητή ή τρίτου μέρους. Η Ευρώπη είναι δεσμευμένη, δεδομένου ότι δύο κράτη μέλη της βρίσκονται στην περιοχή και απειλούνται από τις μονομερείς και προκλητικές πράξεις της Τουρκίας».

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ