Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Παπαθανάσης στα Παραπολιτικά 90,1: Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία

«Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης.

Για το click away, ο κ. Παπαθανάσης σημείωσε πως «δεν άνοιξε το λιανεμπόριο και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές να παραλαμβάνουν προϊόντα έξω από το κατάστημα και πως η λύση αυτή επιλέχθηκε προκειμένου να υπάρξει αποσυμφόρηση των μεταφορικών εταιρειών».

Για τα πολυκαταστήματα, διευκρίνισε πως «οι καταναλωτές κάνουν τις παραγγελίες τους και το προϊόν παραδίδεται στην είσοδο του καταστήματος».

Σε ερώτηση αν έχει γίνει κάποιος σχεδιασμός για την εστίαση, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων απάντησε πως «περιμένουμε να δούμε πως θα είναι τα πράγματα έως τις 7 Ιανουαρίου».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Νίκου Παπαθανάση στα Παραπολιτικά 90,1:
 

«Με αυτές τις αποφάσεις που λαμβάνονται θέλουμε να πάμε ομαλά στην επόμενη μέρα που είναι ο εμβολιασμός», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαθανάσης.

Ερωτηθείς αν αληθεύει το δημοσίευμα των «Νέων» για την επιστρεπτέα προκαταβολή, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων απάντησε: «Εγώ δεν μπορώ να σας πω αυτή τη στιγμή τι θα αποφασιστεί, εκείνο που θέλω να πω είναι ότι δεν θα σταματήσει η κυβέρνηση να στηρίζει τις επιχειρήσεις. Και το έκανε πράξη όταν συζητούσαμε πριν από 5-6 μήνες και μιλούσαμε για την επιστρεπτέα προκαταβολή και τότε είχαν τεθεί τα ζητήματα από τους κλάδους και από τα επιμελητήρια σχετικά να δοθεί ένα κομμάτι 50% μη επιστρεπτέο έγινε πράξη. Η 4η και η 5η έχουν 50% μη επιστρεπτέο, έρχεται η 6η δεν θα πρέπει να προαναγγέλλουμε κάτι, θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε πως θα πάνε τα δημοσιονομικά της χώρας».

Για το click away, σημείωσε: «Δεν άνοιξε το λιανικό εμπόριο, δεν άνοιξαν τα καταστήματα, εκείνο που έγινε είναι ότι δόθηκε μια δυνατότητα αντί να τα παραλαμβάνουμε τα πράγματα στο σπίτι, να πηγαίνουμε να τα παραλαμβάνουμε από το κατάστημα. Αυτό σημαίνει ότι όλο το λιανικό εμπόριο νοείται ως κλειστό με κρατική εντολή, για αυτό λαμβάνουν και όλα τα μέτρα όλα τα καταστήματα. Ανεξαρτήτως δηλαδή του τζίρου που θα κάνουν θα λάβουν τα μέτρα, βεβαίως ο τζίρος θα ρυθμίσει την επιστρεπτέα προκαταβολή. Ανάλογα λοιπόν αν έχουν μεγαλύτερο τζίρο θα πάρουν και μικρότερη επιστρεπτέα προκαταβολή. Έχουμε την παραλαβή έξω από το κατάστημα για να μπορέσει να απόσυμφορηθεί γιατί αυτή τη στιγμή οι συμπολίτες μας πριν ξεκινήσει το click away δεν μπορούσαν να παραγγέλλουν γιατί πολλές ταχυμεταφορικές εταιρείες δεν δέχονταν παραγγελίες».

«Μόνο πάμε και παραλαμβάνουμε το προιόν, πληρώνουμε μόνο με κάρτα ή το έχουμε προπληρωμένο και δεν μπορούμε να πληρώσουμε με χρήματα για πολλούς λόγους. Πρώτον δεν μπορούμε να κάνουμε συναλλαγές με χρήματα έξω στο δρόμο, δεύτερον είναι υγειονομικοί λόγοι και τρίτον θέλουμε να φανεί ξεκάθαρα το τι κάνουμε. Παραδίδουμε και παραλαμβάνουμε το προϊόν», υπογράμμισε ο ίδιος.

Για τα πολυκαταστήματα, ο κ. Παπαθανάσης δήλωσε: «Είναι shop in the shop, παίρνετε το προϊόν σας και πηγαίνετε σε ένα ταμείο και πληρώνετε, είναι δηλαδή κεντρικά διαχειριζόμενο αυτό το κέντρο έτσι λοιπόν κεντρικά θα παραδίδονται και τα πράγματα. Δηλαδή μπορούμε να παραγγείλουμε σε ένα κατάστημα που βρίσκεται μέσα σε αυτό το συγκεκριμένο κέντρο και στη συνέχεια κεντρικά, θα σας το παραδώσουν στην είσοδο του εμπορικού κέντρου».

«Έχουμε μια εφαρμογή στο e-καταναλωτή που οποιοδήποτε κατάστημα αν του τηλεφωνήσετε να κλείσετε μια παραγγελία μπαίνετε μέσα, σας δίνει ένα κωδικό, το βάζετε σε αυτή την εφαρμογή, το βάζει και το καταστηματάρχης και αυτόματα σας έρχεται το μήνυμα να παραλάβετε το προϊόν χωρίς καμία επιβάρυνση», σημείωσε επιπρόσθετα.

Ερωτηθείς αν περιμένουμε και επιστρεπτέα 7, απάντησε: «Αυτή τη στιγμή η ανακοίνωση είναι για επιστρεπτέα 5 και 6 ας φτάσουμε μέχρι εκεί γιατί προφανώς η 6 θα πάει το Φεβρουάριο».

Ερωτηθείς για το άνοιγμα της εστίασης, επισήμανε: «Δεν μπορούμε να πούμε αυτή τη στιγμή γιατί πρέπει να δούμε πως θα βρισκόμαστε στις 7 Ιανουαρίου».

 

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ