Ζαριφόπουλος στα Παραπολιτικά 90,1: Οι εμβολιασμοί θα γίνουν με άυλη συνταγογράφηση – Οι πολίτες θα βλέπουν στο κινητό τους την ημέρα και την ώρα που θα εμβολιαστούν

Share:
«Η Ελλάδα θα τα καταφέρει στους εμβολιασμούς
» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή ”Secret” με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Γρηγόρης Ζαριφόπουλος.

Ο κ. Ζαριφόπουλος έκανε λόγο για μια σύνθετη άσκηση, καθώς όπως είπε «δεν έχει να κάνει μόνο με τον προγραμματισμό του εμβολιασμού, αλλά και με την παραλαβή, την αποθήκευση και την τροφοδοσία των Κέντρων Εμβολιασμού, καθώς δεν έχει ξαναγίνει ομαδικός εμβολιασμός».

Είπε μάλιστα πως «οι εμβολιασμοί θα γίνουν με την άϋλη συνταγογράφηση, όπου θα δεχθεί ένα μήνυμα στο κινητό του με το προκαθορισμένο ραντεβού του με ημέρα, ώρα και Κέντρο Εμβολιασμού και μέσω την πλατφόρμας emvolio.gov.gr που θα λειτουργεί όπως των αεροπορικών εταιρειών, που μας προκαθορίζουν μία θέση, αλλά έχουμε τη δυνατότητα να την αλλάξουμε».

«Θα βλέπει, δηλαδή, εκεί ο πολίτης ποιες επιλογές έχει, όσον αφορά στην ημερομηνία και τον τόπο», διευκρίνισε ο ίδιος.

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής ανάφερε ακόμα ότι «εάν ο πολίτης δεν μπορεί να το κάνει ψηφιακά θα μπορεί να μεταβαίνει σε κάποιο φαρμακείο, όπου ο φαρμακοποιός θα μπαίνει στη φόρμα gov.gr και θα κλείνει το ραντεβού, ενώ θα εξυπηρετείται και από τα ΚΕΠ».

Ακόμη σημείωσε πώς «θα ενεργοποιηθεί και τηλεφωνικό κέντρο προκειμένου όλοι οι πολίτες να έχουν τη δυνατότητα να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους» και ανέφερε πως «όταν ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί, θα γίνονται δύο εκατομμύρια εμβόλια στα 1.018 κέντρα εμβολιασμού».

Ο κ. Ζαριφόπουλος σημείωσε ακόμα πως «στόχος είναι να φτάσουμε σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο των εμβολιασμών μέχρι το καλοκαίρι» και τόνισε πως «το εμβόλιο θα δώσει τέλος στην περιπέτεια του κοροναϊού»

Παράλληλα ανέφερε πως «είναι σημαντική η βοήθεια που έρχεται από το Ταμείο Ανάκαμψης», ενώ είπε πως «η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που υπέβαλαν προτάσεις για τον ψηφιακό ανασχηματισμό».

Είπε τέλος πως με την αναβάθμιση και η εξάπλωση του 5G θα αναπτυχθούν εφαρμογές που θα αξιοποιήσουν την τεχνολογία.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Γρηγόρη Ζαριφόπουλου στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με τον τρόπο που θα γίνει ο εμβολιασμός του πληθυσμού, ο κ. Ζαριφόπουλος διευκρίνισε: «Θα τα καταφέρουμε και νομίζω ότι συνολικά η περίοδος της πανδημίας, και βάζω μέσα και το πρώτο κύμα, αν έδειξαν κάτι έδειξαν ότι το κράτος λειτουργεί. Αυτό πρέπει να αναγνωριστεί από όλους ότι το κράτος στάθηκε όρθιο και όσον αφορά το υπουργείο Ψηφιακής διακυβέρνησης, τη δυνατότητα που έδωσε στους πολίτες εξ αποστάσεως να ολοκληρώσουν συναλλαγές με τις δημόσιες υπηρεσίες μέσα από το gov.gr και όσον αφορά και το ΕΣΥ και την τήρηση των μέτρων. Νομίζω πως είναι μια νίκη του κράτους αυτή η περίοδος που βιώνουμε και μάλλον χτίζει μια διαφορετική σχέση εμπιστοσύνης πολίτη με κράτος, αυτό θα συνεχιστεί και στον εμβολιασμό ο οποίος είναι προ των πυλών».

«Θα υπάρξει σχέδιο προγραμματισμού, είναι μια σύνθετη, πρωτόγνωρη άσκηση ο μαζικός εμβολιασμός του συνόλου του πληθυσμού, είναι κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στη χώρα μας ούτε στις υπόλοιπες χώρες. Είναι μια σύνθετη άσκηση και για την ανεφοδιαστική αλυσίδα που θα πρέπει να εφοδιάσει τα 1018 κέντρα εμβολιασμού με τα εμβόλια, είναι μια σύνθετη άσκηση όσον αφορά τη φύλαξη των εμβολίων αυτών και σίγουρα και για εμας είναι μια σύνθετη άσκηση όσον αφορά τον προγραμματισμό για το πώς ο πολίτης θα ενημερώνεται για το προκαθορισμένο ραντεβού. Γιατί η προσπάθεια που γίνεται είναι να προκαθορίσουμε το ραντεβού για όλο τον πληθυσμό με τη σειρά που θα μας υποδείξει η επιτροπή εμβολιασμού και το υπουργείο Υγείας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τη διαδικασία του εμβολιασμού, ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής σημείωσε: «Θα υπάρχουν και ψηφιακοί και μη ψηφιακοί τρόποι. Οι συμπολίτες μας που έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση θα λάβουν απλά ένα μήνυμα στο κινητό τους με το προκαθορισμένο ραντεβού. Μέρα, ώρα και Κέντρο εμβολιασμού. Σε αυτό το μήνυμα θα απαντήσουν, με ένα κωδικό 1 για παράδειγμα και θα επιβεβαιώσουν το ραντεβού, χωρίς χρέωση το μήνυμα αυτό προφανώς και θα το κατοχυρώσουν και δεν χρειάζεται να κάνουν απολύτως τίποτα άλλο. Με το κινητό τους, με την ταυτότητά τους, στη συγκεκριμένη μέρα και ώρα και στο κέντρο εμβολιασμού θα εμφανιστούν για να εμβολιαστούν. Αν δεν τους εξυπηρετεί αυτό το ραντεβού τότε υπάρχει ο δεύτερος ψηφιακός τρόπος μέσα από το gov.gr, η πλατφόρμα εμβόλιο.gov.gr η οποία τώρα δεν βρίσκεται σε λειτουργία αλλά θα βρίσκεται όταν πρέπει να την ενεργοποιήσουμε, εκεί θα μπορούν να αλλάξουν το ραντεβού τους όπως ακριβώς συμβαίνει με τις πλατφόρμες των αεροπορικών εταιρειών που μας προκαθορίζουν μια θέση αλλά εμείς έχουμε τη δυνατότητα στο online check in να μετακινηθούμε σε μια άλλη θέση. Κάπως έτσι θα λειτουργεί και η πλατφόρμα εμβόλιο.gov.gr».

Για την άυλη συνταγογράφηση, ανέφερε: «Μέχρι χθες που είδα τα τελευταία νούμερα είχε ενεργοποιηθεί πάνω 995 χιλιάδες συμπολιτών μας. Είναι υπόθεση δυο λεπτών, στο gov.gr στην πρώτη σελίδα στις επίκαιρες αναζητήσεις υπάρχει σχετικός σύνδεσμος για την άυλη συνταγογράφηση. Αν κλικάρουμε εκεί βρίσκουμε και ένα σχετικό μάθημα, η άυλη συνταγράφηση βήμα-βήμα, εκεί εξηγούμε βήμα-βήμα και για τους συμπολίτες μας που δεν έχουν την εξοικείωση με τα ψηφιακά μέσα πώς να ολοκληρώσουν τη διαδικασία ενεργοποίησης. Χρειάζεται μόνο να έχει ο πολίτης το ΑΜΚΑ και τους κωδικούς taxis. Άπαξ και την ενεργοποιήσουν θα λάβουν στο κινητό με το προκαθορισμένο ραντεβού τους όταν έρθει η ώρα».

«Ο υπόλοιπος πληθυσμός που δεν έχει ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση έχει όμως τις ψηφιακές δεξιότητες θα μπαίνει στο emvolio.gov.gr θα βρίσκει το προκαθορισμένο ραντεβού του, θα το επιβεβαιώνει ή θα το αλλάζει. Όσοι συμπολίτες μας δεν έχουν τις ψηφιακές δεξιότητες και δεν μπορούν να αξιοποιήσουν την πλατφόρμα του gov.gr ή την άυλη συνταγογράφηση θα αποταθούν στα φαρμακεία πρωτίστως και κατά πάσα πιθανότητα και στα ΚΕΠ. Θα πάνε δηλαδή στο φαρμακείο και ο φαρμακοποιός θα μπει στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr, θα ενημερώσει τον πολίτη για το προκαθορισμένο ραντεβού του και σε συνεννόηση με τον πολίτη ή θα το επιβεβαιώσει ή θα το αλλάξει. Εκεί θα βάλουμε κάποιο περιορισμό για το πόσες φορές μπορεί να αλλάξει αυτό το ραντεβού, εκκρεμεί ακόμα και θα ολοκληρωθεί η διαδικασία έτσι. Αυτοί είναι οι βασικοί τρόποι,κοιτάμε και την περίπτωση του τηλεφωνικού κέντρου δεν έχουμε καταλήξει ακόμα κατά πόσο θα το αξιοποιήσουμε το τηλεφωνικό κέντρο ίσως να το αξιοποιήσουμε κυρίως για τις εξερχόμενες κλήσεις», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Όταν ξεκινήσει ο εμβολιασμός ο σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας έχει έναν στόχο μέσα από τα 1018 κέντρα εμβολιασμού για περίπου 2 εκατομμύρια εμβολιασμών το μήνα. Αυτή είναι η δυνατότητα του συστήματος που έχουμε. Μιλάω για 2 εκατομμύρια εμβολιασμούς το μήνα μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις κάποιοι συμπολίτες μας μέσα στον ίδιο μήνα να έχουνε κάνει και τις 2 δόσεις. Υπάρχει μια διαφορά 21 ημερών, 25, 28 ημερών ανάλογα με το εμβόλιο οπότε αν κάποιος εμβολιαστεί μέχρι και την 5η του μήνα αναγκαστικά στις περισσότερες των περιπτώσεων θα πρέπει να ολοκληρώσει και τις δύο δόσεις μέσα σε ένα μήνα. Αν κάποιος κάνει την πρώτη δόση μετά το μέσο του μήνα καταλαβαίνετε ότι η δεύτερη δόση θα πάει στον επόμενο μήνα. Μιλάω συνολικά για 2 εκατομμύρια εμβολιασμούς, αυτή είναι η δυνατότητα του συστήματος. Είναι μεγάλη η δυνατότητα, θα εξαρτηθεί βέβαια και από το τι παρτίδες θα παραλάβουμε αλλά αυτό είναι ένα θέμα το οποίο κοιτάει η επιτροπή εμβολιασμού, το υπουργείο Υγείας και έχει να κάνει με το ποια σειρά, με ποιος αριθμούς θα δεχτούμε τις παρτίδες των εμβολίων», υπογράμμισε ο ίδιος.

Για το 13033, ο κ. Ζαριφόπουός ανέφερε: «Το 13033 θα παραμείνει στη ζωή μας όσο καιρό χρειαστεί και αυτό θα μας το υποδείξουν οι ειδικοί. Με βάση τις υποδείξεις των ειδικών κινείται η κυβέρνηση και στο πρώτο και στο δεύτερο κύμα και στη συνέχεια. Αν πρέπει να υπάρξουν περιορισμοί στη μετακίνηση των πολιτών ναι, το 13033 θα χρησιμοποιείται».

Ερωτηθείς πόσο καιρό υπολογίζουν ότι θα πάρει ώστε να εμβολιαστεί ένα ικανό ποσοστό του πληθυσμού, απάντησε: «Ο στόχος είναι να φτάσουμε σε ένα ικανό ποσοστό του πληθυσμού μέχρι το καλοκαίρι, μέχρι το τέλος της άνοιξης. Εξαρτάται από τον αριθμό των εμβολίων και πως θα τα παραλαμβάνουμε μέσα στη νέα χρονιά».

Ερωτηθείς αν θα δίνεται στους πολίτες πιστοποιητικό εμβολιασμού, ανέφερε: «Είναι στο τραπέζι, θα πρέπει να δούμε και συνολικά στην ΕΕ ποια θα είναι η κατεύθυνση στο θέμα αυτό, δεν θα λειτουργήσουμε μόνοι μας στο θέμα αυτό. Η τεχνική υποδομή υπάρχει, αν δηλαδή χρειάζεται να εκδοθεί ένα τέτοιο πιστοποιητικό δεν θα εκδίδεται επί τόπου στα κέντρα εμβολιασμού, αυτό είναι ακόμα σε τελική φάση σχεδιασμού, το πιο πιθανό είναι μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου να αποστέλλεται. Αυτό θα το δούμε αλλά όσον αφορά την ύπαρξη αυτού του πιστοποιητικού θα πρέπει συνταχθούμε συνολικά με το πώς θα λειτουργήσει η ΕΕ στο κομμάτι αυτό».

Ερωτηθείς πως θα διαχειριστούν το κομμάτι των προσωπικών δεδομένων, ο υφυπουργός απάντησε: «Θα πρέπει να αισθάνονται οι πολίτες απολύτως ασφαλείς, καταλαβαίνω ότι είναι μια δύσκολη περίοδος υπάρχει όμως μια υπερβολή σ’ όλη αυτή τη συζήτηση περί προσωπικών δεδομένων. Υπάρχει καταρχάς ένα πολύ αυστηρό θεσμικό πλαίσιο, ο κανονισμός GDPR είναι ένας πολύ αυστηρός κανονισμός με τον οποίο συντασσόμαστε σαν μέλος της ΕΕ και ακολουθούμε, και αυτό ισχύει και θα ισχύει. Είμαστε υποχρεωμένοι να τηρήσουμε τον κανονισμό αυτό και υπάρχουν ταυτόχρονα και τα τεχνολογικά εργαλεία που μας επιτρέπουν να διασφαλίσουμε τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών οπότε δεν υπάρχει κάποιο θέμα ανησυχίας. Υπάρχει και η τεχνολογική υποδομή και το θεσμικό πλαίσιο. Υπάρχει μια υπερβολή στο θέμα αυτό, δεν υπάρχει μια παγκόσμια συνωμοσία παντού. Εδώ γίνεται μια παγκόσμια προσπάθεια να βγούμε από αυτή την πρωτόγνωρη περιπέτεια και να συνεχίσουμε τη ζωή μας μέσα από αυτή την προσπάθεια προφανώς θα αξιοποιήσουμε τα επιστημονικά δεδομένα και την επιστημονική εξέλιξη. Το εμβόλιο θα δώσει τέλος σε αυτή την πρωτοφανή περιπέτεια όπως το εμβόλιο έδωσε τέλος και σε άλλες ασθένειες που στο παρελθόν είχαν ταλανίσει την ανθρωπότητα και τώρα δεν υπάρχουν».

Αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης, επισήμανε: «Είναι πολύ σημαντική η βοήθεια που έρχεται σε όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ μέσω του ταμείου ανάκαμψης, εμείς ολοκληρώνουμε σήμερα το βράδυ την ανοιχτή δημόσια διαβούλευση της βίβλου ψηφιακού μετασχηματισμού, τον οδικό χάρτη που θα υλοποιήσει την ψηφιακή Ελλάδα. Μέσα σε αυτό το κείμενο στρατηγικής περιγράφεται για πρώτη φορά πάνω από 400 συγκεκριμένα έργα και παρεμβάσεις ψηφιακού μετασχηματισμού. Ξέρουμε δηλαδή τι θέλουμε να κάνουμε για να εκσυγχρονίσουμε το κράτος, ξέρουμε πως θέλουμε να το κάνουμε γιατί περιγράφετε ακριβώς η μεθοδολογία και δοκιμάστηκε μέσα στο 2020 με το gov.gr και άλλα έργα και πλέον έχουμε κα τους χρηματικούς πόρους. Πάνω από 6 δις στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας πρωτίστως από το Ταμείο ανάκαμψης. Είναι πολύ σημαντικό αυτό και ήμασταν από τις πρώτες χώρες που καταθέσαμε τις συγκεκριμένες προτάσεις μας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και συνολικά για το ταμείο ανάκαμψης γιατί είχαμε προετοιμάσει το έδαφος μέσα από τη βίβλο του ψηφιακού μετασχηματισμού».

Αναφορικά με το 5G, δήλωσε: «Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε χθες, το δημόσιο έλαβε 372 εκ. στα ταμεία του από τη δημοπρασία του φάσματος. Θα ξεκινήσει η αναβάθμιση του υπάρχοντος εξοπλισμού πρωτίστως από τους 3 τηλεπικοινωνιακούς παρόχους μέσα στο 2021 και ο στόχος είναι στο τέλος του 2023 να έχουμε κάλυψη 5G στο 60% του πληθυσμού της χώρας αλλά προσωπικά θεωρώ ότι από το τέλος του 2021 θα έχουμε αν όχι 60% ένα πολύ σημαντικό ποσοστό. Ο στόχος μετά είναι στο 94% στην εξαετία. Ταυτόχρονα με την αναβάθμιση και την εξάπλωση του 5G θα αναπτυχθούν και οι κατάλληλες εφαρμογές που θα αξιοποιήσουν αυτή την τεχνολογία. Αυτομαποιημένες γραμμές παραγωγής στα εργοστάσιά μας, έξυπνα ασθενοφόρα, αυτόνομα αυτοκίνητα, λύσεις ρομποτικής χειρουργικής τηλειατρικής. Ποιοι θα αναπτύξουν αυτές τις εφαρμογές; Οι ελληνικές εταιρείες οι οποίες θα χρηματοδοτηθούνε και με ένα μέρος αυτών των 372 εκ. που λάβαμε ως ελληνικό δημόσιο. Το ¼ αυτών των χρημάτων περίπου 90 εκ. μαζί με κάποια ιδιωτικά κεφάλαια θα επενδυθούν από το κράτος σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας με αντικείμενο την ανάπτυξη αυτών των εφαρμογών. Άρα κινούμαστε παράλληλα και πολύ γρήγορα, ήμασταν η μόνη χώρα που δεν πήγε πίσω τον διαγωνισμό 5G λόγω της πανδημίας αντιθέτως ολοκληρώσαμε τον διαγωνισμό για όλο το φάσμα ταυτόχρονα αυτό γίνεται για πρώτη φορά. Στο 5G θα κινηθούμε πολύ γρήγορα, κινούμαστε ήδη».

Previous Article

Πλεύρης για Τσίπρα: Επέλεξε να προτάξει τον έλεγχο μυοκτονίας έναντι του ελέγχου των Τραπεζών

Next Article

Βόζεμπεργκ στα Παραπολιτικά 90,1: Η ΕΕ έχει καθυστερήσει την έγκριση του εμβολίου κατά του κοροναϊού

Σχετικά Άρθρα