Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων: Ο Προϋπολογισμός του 2021 σε βάση διαφάνειας, λειτουργικότητας και προγραμματισμού σε όλους τους τομείς προς ψήφιση στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων: Ο Προϋπολογισμός του 2021 σε βάση διαφάνειας, λειτουργικότητας και προγραμματισμού σε όλους τους τομείς προς ψήφιση στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Αναπτυξιακός, εξωστρεφής, διάφανος και ρεαλιστικός ως προς την βελτίωση της καθημερινότητας, των υποδομών και της αντιμετώπισης των σύγχρονων προκλήσεων σε κάθε επίπεδο είναι ο προϋπολογισμός και το σχέδιο δράσης της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων για το 2021 που εισάγεται προς ψήφιση κατά την ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων. Εστιάζει στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας, στις προοπτικές και τις νέες δυνατότητες που δημιουργούνται από τις Δημόσιες επενδύσεις και τα χρηματοδοτικά εργαλεία συνδυάζοντας τα μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Περιφέρειας, αλλά και τις διαρθρωτικές αδυναμίες.

Έχουν προβλεφθεί νέες χρηματοδοτήσεις έργων, προστασίας και αποκατάστασης περιβάλλοντος, σύγχρονων υποδομών, ενεργειακών αναβαθμίσεων, πολιτισμού, τουρισμού, αθλητισμού, βιώσιμες αστικές αναπλάσεις, προγράμματα εκπαίδευσης, καταπολέμησης της φτώχειας και των διακρίσεων, ενίσχυσης των γυναικών, κοινωνικών δομών, έργα για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας και στήριξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Το συνολικό ύψος του προϋπολογισμού και του σχεδίου δράσης ανέρχεται στο ποσό 3.920.000 ευρω από Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) για επενδυτικές ανάγκες τα οποία κατανέμονται στις Περιφερειακές Ενότητες βάση πληθυσμιακών και άλλων κριτηρίων που ορίζει ο νόμος και η πραγματικότητα.

Για πρώτη φορά μπαίνει τάξη, ουσιαστικά και συμβολικά, στα οικονομικά της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

Τα λειτουργικά έξοδα και οι δράσεις της Περιφέρειας, ως Περιφερειακή Αρχή και Συλλογικά Όργανα, αποτυπώνονται αναλυτικά και διακριτά, κάτι που εως τώρα ήταν ενταγμένα σε διάφορους κωδικούς στον προϋπολογισμό της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας.

Επίσης, περιλαμβάνονται δράσεις ύψους 176.088.374,61 ευρω αναφορικά με τους στόχους που έχουν τεθεί για το 2021 και για τους οποίους θα αναζητηθεί η εξασφάλιση της σχετικής χρηματοδότησης, γεγονός που καταδεικνύει την σοβαρή συνεργασία προγραμματισμού της Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Ρόδης Κράτσα – Τσαγκαροπούλου με τους χωρικούς και θεματικούς Αντιπεριφερειάρχες.

Το 20% του ετήσιου προϋπολογισμού και σχεδίου δράσης για το 2021 αφορά σε δράσεις εκτάκτων αναγκών για τον covid-19, κοινωνικής μέριμνας, ειδικής ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και καινοτομίας, αντιπλημμυρικών έργων, αποκατάστασης – συντήρησης οδικού δικτύου, κ.α. Με σημαντικά ποσά ενισχύεται η πολιτική προστασία, οι καθαρισμοί ρεμάτων και ο οδοφωτισμός, η ανάπλαση χώρων αναψυχής και η οδοσήμανση.

Οι αθλητικές εγκαταστάσεις στα Ιόνια Νησιά έχουν περιέλθει σε κατάσταση εγκατάλειψης και αδιαφορίας επι σειρά ετών. Σήμερα, το 10% του προϋπολογισμού και σχεδίου δράσης διατίθεται για να αναβαθμιστούν οι υπάρχουσες και να δημιουργηθούν καινούργιες συμπεριλαμβανομένων των Πανιόνιων τουρνουά ποδοσφαίρου και μπάσκετ, των επιχορηγήσεων Αθλητικών Σωματείων για συμμετοχή σε αγώνες εκτός έδρας αλλά και την μέριμνα για τις αθλητικές υποδομές σε μικρά και μεγάλα νησιά.

Το 5% του ετήσιου προϋπολογισμού και σχεδίου δράσης για το 2021 αφορά σε δράσεις ανάδειξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, της ιστορίας των νησιών αλλά τις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 οι οποίες εστιάζουν στον ιστορικό ρόλο των Επτανήσων, όπως και δράσεις για την Ναυτική ιστορία των Ιονίων Νήσων, διεθνές συνέδριο για τα Ιόνια Νησιά 200 χρόνια μετά το 21, φεστιβάλ παιδικών χορωδιών, την αναβίωση του θεατρικού φεστιβάλ της Ιθάκης μεταξύ άλλων.

Βαρύτητα δίνεται και στον τουρισμό, τομέας για τον οποίο έχει προβλεφθεί η εκπόνηση του σχεδίου δράσης για την έναρξη της τουριστικής περιόδου με τα νέα δεδομένα της υγειονομικής κρίσης για επιχειρήσεις και εργαζόμενους, καθώς και δράσεις τουριστικής προβολής.

Μέσα σε κρίσιμη περίοδο, μέσα σε πρωτόγνωρες συνθήκες, καταφέρνουμε να ξεπεράσουμε εμπόδια, να ολοκληρώσουμε έργα που κάνουμε για βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας, να συνεργαστούμε με Δήμους και κοινωνικούς εταίρους, να προγραμματίσουμε έργα με μεγάλο θετικό αναπτυξιακό αποτύπωμα και να καθιερωθούμε στη συνείδηση όλων, ως Περιφερειακή Αρχή σταθερότητας, αποτελεσματικότητας και πρόβλεψης” δηλώνει η Περιφερειάρχης.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ