Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Ισχυρό ρεύμα επενδύσεων στην Ελλάδα: Οι προσδοκίες της κυβέρνησης και το μπαράζ κινήσεων σημαντικών επιχειρηματικών «παικτών» μετά την πανδημία

Με τη μεγάλη συμφωνία για την κατασκευή του πρώτου εργοστασίου στην Ελλάδα που θα παράγει ηλεκτρικά αυτοκίνητα κλείνει επενδυτικά το 2020 για τη χώρα μας, με την κυβέρνηση να διατηρεί υψηλές προσδοκίες ότι η επόμενη ημέρα της πανδημίας θα φέρει και ισχυρό κύμα άμεσων ξένων επενδύσεων. Την τελευταία εβδομάδα, τόσο στο Μαξίμου όσο και στο υπουργείο Ανάπτυξης είδαν με μεγάλη ικανοποίηση δύο εξελίξεις που εκτιμούν ότι είναι τροχιοδεικτικές μιας σειράς σημαντικών επενδύσεων.

Η μία ήταν η επένδυση 105 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία ερευνητικού κέντρου με 200 νέες θέσεις εργασίας στην Αθήνα από τη Sunlight του ομίλου Olympia, με στόχο την ανάπτυξη καινοτομιών στον τομέα των μπαταριών λιθίου για τον κλάδο της αποθήκευσης ενέργειας. Η άλλη ήταν η απόφαση της Vodafone να επιλέξει την Ελλάδα για ένα από τα παγκόσμια κέντρα έρευνας και ανάπτυξης του ομίλου, που θα εστιάζει στο Internet of Things, και συγκεκριμένα σε εφαρμογές ηλεκτρονικής Υγείας.

1

2

Το εργοστάσιο που θα δημιουργήσει η Next.e.GO στην Ελλάδα σε πρώτη φάση θα έχει τη δυνατότητα να παράγει έως 30.000 ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα ανά έτος, ενώ παράλληλα η γερμανική εταιρεία θα ιδρύσει κέντρο τεχνολογίας και καινοτομίας για ερευνητικούς σκοπούς. Στη φάση της εκκίνησης, η επένδυση εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 100 εκατ. ευρώ. Προβλέπεται πως θα δημιουργηθούν 1.000 άμεσες θέσεις εργασίας στο εργοστάσιο και επιπλέον 5.000 έμμεσες θέσεις στο ευρύτερο οικοσύστημα τροφοδοσίας και παροχής υπηρεσιών, το οποίο θα υποστηρίζει τη βιομηχανική μονάδα.

ΕΦΑΡΜΟΓΗ

Στο κομμάτι της βιομηχανίας, όπως τονίζουν αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, αυτή δεν είναι η μόνη ευχάριστη είδηση της τελευταίας περιόδου. Εχει ξεκινήσει η εφαρμογή του σχεδίου εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας, σύμφωνα με τις προτάσεις της ΟΝΕX και του κρατικού χρηματοδοτικού οργανισμού των ΗΠΑ International Development Finance Corporation (DFC), με εκτιμώμενο ύψος επενδύσεων 400 εκατ. ευρώ και υπολογιζόμενες θέσεις εργασίας έως 3.000 σε βάθος χρόνου. Επίσης, το καλοκαίρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρέστη στην τελετή παρουσίασης του νέου τετραπλού ελάστρου Tandem της ΕΛΒΑΛ στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στα Οινόφυτα, μια επένδυση που αναμένεται να φτάσει τα 150 εκατ. ευρώ.

Λίγο αργότερα πραγματοποιήθηκε η πρώτη έγκριση στρατηγικής επένδυσης στον τομέα της βιομηχανίας, στην οποία παρέχονται φορολογικά κίνητρα και το κίνητρο της ταχείας αδειοδότησης. Πρόκειται για τη νέα μονάδα παραγωγής χαρτιού tissue της Intertrade Hellas, στα Οινόφυτα, μια επένδυση 46 εκατ. ευρώ, που θα δημιουργήσει 50 θέσεις εργασίας. Η ισραηλινή Tikun θα επενδύσει 40 εκατ. ευρώ σε μονάδα στην Κόρινθο για την καλλιέργεια θερμοκηπίων και τη βιομηχανική επεξεργασία ανθών κάνναβης για την παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων, ενώ επίσης στην Κόρινθο η ελβετική Landis+Gyr δημιουργεί 170 νέες θέσεις εργασίας με την επένδυση για νέα μονάδα παραγωγής μετρητών φυσικού αερίου. Στο κομμάτι των τεχνολογιών πληροφορικής εμβληματική είναι η επένδυση 400 εκατ. ευρώ της αμερικανικής Microsoft για τη δημιουργία τριών data centers στην Αττική, που θα απασχολούν σε πρώτη φάση 200 εργαζομένους. Η Pfizer φέρνει 200 νέες θέσεις εργασίας με το κέντρο καινοτομίας (digital hub) στη Θεσσαλονίκη και επιπλέον 350 με το κέντρο υπηρεσιών, που θα ενώνει τα κέντρα καινοτομίας της Pfizer ανά τον κόσμο.

Στη Θεσσαλονίκη δημιουργεί κέντρο επιτάχυνσης ψηφιακού μετασχηματισμού η Cisco, δαπανώντας περί τα 12 εκατ. ευρώ, ενώ 300 νέες θέσεις εργασίας θα φέρει το πρότυπο κέντρο τεχνογνωσίας, εκπαίδευσης και καινοτομίας στις νέες τεχνολογίες της Deloitte. Πολύ σημαντική θεωρείται η εξαγορά από την Digital Realty (αμερικανική εταιρεία, που διαχειρίζεται κεφάλαια 10 δισ. δολαρίων) της Lamda Hellix, η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα σε πρώτη φάση δύο μεγάλα data centers, που θα καλύπτουν Νοτιοανατολική Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική, σε μια επένδυση που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 400 εκατ. ευρώ.

Σημαντική είναι και η επένδυση συνολικά 1 δισ. ευρώ από την κοινοπραξία Mohegan Gaming & Entertainment – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η οποία προσφέροντας 150 εκατ. ευρώ κέρδισε τον διαγωνισμό για την παραχώρηση άδειας καζίνο στο Ελληνικό, που αναμένεται να οδηγήσει στη δημιουργία 7.000 θέσεων εργασίας.

«ΠΡΑΣΙΝΗ» ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Στον τομέα της «πράσινης» ενέργειας, ξεχωρίζει, φυσικά, η επιλογή της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen να επενδύσει συνολικά 10 εκατ. ευρώ για να γίνει μέσα σε μόλις λίγα χρόνια το νησί της Αστυπάλαιας πρότυπο «έξυπνης» και «πράσινης» διαβίωσης, στο οποίο θα κυκλοφορούν ηλεκτροκίνητα οχήματα, σκούτερ, ποδήλατα και μέσα μεταφοράς κατά παραγγελία.

Σημαντικές στον χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι δύο μεγάλες επενδύσεις που έχουν πάρει το «πράσινο φως» από την αρμόδια διυπουργική επιτροπή. Πρόκειται για το έργο «Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της ανάπτυξης φωτοβολταϊκών και αιολικών σταθμών, συνολικής ισχύος 177 MW» της κοινοπραξίας Notias – East PV και ΣΙΑ, με κόστος επένδυσης 214 εκατ. ευρώ, και το έργο της εταιρείας Consortium Solar Power «Ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία συστάδας φωτοβολταϊκών σταθμών με συνολική δυναμικότητα ηλεκτρικής ισχύος 284 MW», με κόστος επένδυσης 172 εκατ. ευρώ.

Το έργο της Consortium Solar Power, μάλιστα, ήταν ένα από τα δύο που είχε εγκρίνει πριν από έναν χρόνο, σε μια από τις πρώτες του συνεδριάσεις υπό τη νέα τότε σύνθεση, το Δ.Σ. της Enterprise Greece. Το δεύτερο, προϋπολογισμού 117 εκατ. ευρώ, αφορά την ανάπλαση του παλιού βιομηχανικού κέντρου της Βιοχάλκο επί της οδού Πειραιώς, το οποίο θα αναδημιουργηθεί για να αποτελέσει σύνθετο πολιτιστικό, τουριστικό, συνεδριακό, ιατρικό και εμπορικό πόλο.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ