Ερώτηση Αυλωνίτη για τη στήριξη φορτοεκφορτωτών, αχθοφόρων & λεμβούχων των λιμένων της χώρας

Share:

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας και Ανάπτυξης κατέθεσαν 30 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία του βουλευτή Κέρκυρας και Αναπληρωτή  Τομεάρχη  Τουρισμού ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρου Αυλωνίτη, αναφορικά με τη συνέχιση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τον κλάδο των φορτοεκφορτωτών, αχθοφόρων και λεμβούχων των λιμένων της χώρας.

Οι βουλευτές σημειώνουν πως η κατάσταση που διαμορφώνεται με τον κορωνοϊο στη χώρα μας έχει προξένησε τεράστιες συνέπειες, γεγονός που μεταφράζεται σε αντίστοιχα σημαντική μείωση κάθε είδους εμπορικής συναλλαγής και δραστηριότητας σε χερσαίο, θαλάσσιο και αεροπορικό επίπεδο. Ενδεικτική της δύσκολης συγκυρίας είναι η κατάσταση στο Λιμάνι της Κέρκυρας όπου το ποσοστό της μείωσης αγγίζει το 90% με αποτέλεσμα μία μεγάλη σειρά επαγγελματιών όπως οι φορτοεκφορτωτές, οι αχθοφόροι και οι λεμβούχοι που έχουν ως κύριο αντικείμενο τη μεταφορά εμπορευμάτων να έχουν υποστεί συντριπτική μείωση έως και εξαφάνιση του εισοδήματός τους. Ο κλάδος τους έχει πληγεί ανεπανόρθωτα, ο κύκλος εργασιών τους επί της ουσίας έχει μηδενιστεί.

Μέχρι σήμερα όμως, δεν προβλέφθηκε τίποτα για τους εργαζόμενους αυτούς, που συνεχίζουν να δέχονται τις επιπτώσεις και τις πιέσεις των απωλειών της υγειονομικής πανδημία με τη συρρίκνωση των εμπορικών συναλλαγών.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης :

«ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς : Τον κ. Υπουργό Οικονομικών
Τον κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
Τον κ. Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων


Θέμα: «Συνέχιση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τον κλάδο των φορτοεκφορτωτών, αχθοφόρων και λεμβούχων των λιμένων της χώρας»

Η κατάσταση που διαμορφώνεται με τον κορωνοϊο (COVID 19) στη χώρα μας έχει προξένησε τεράστιες συνέπειες, γεγονός που μεταφράζεται σε αντίστοιχα σημαντική μείωση κάθε είδους εμπορικής συναλλαγής και δραστηριότητας σε χερσαίο, θαλάσσιο και αεροπορικό επίπεδο.

Ενδεικτική της δύσκολης συγκυρίας είναι η κατάσταση στο Λιμάνι της Κέρκυρας όπου το ποσοστό της μείωσης αγγίζει το 90% με αποτέλεσμα μία μεγάλη σειρά επαγγελματιών όπως οι φορτοεκφορτωτές, οι αχθοφόροι και οι λεμβούχοι που έχουν ως κύριο αντικείμενο τη μεταφορά εμπορευμάτων να έχουν υποστεί συντριπτική μείωση έως και εξαφάνιση του εισοδήματός τους. Ο κλάδος τους έχει πληγεί ανεπανόρθωτα, ο κύκλος εργασιών τους επί της ουσίας έχει μηδενιστεί.

Τα συναρμόδια Υπουργεία κατά την πρώτη περίοδο γενικευμένης καραντίνας (11/3/2020 -30/4/2020) είχε αναγνωρίσει την οικονομική τους αιμορραγία και συμπεριέλαβε τον κλάδο αυτό στην αποζημίωση ειδικού σκοπού με την ΚΥΑ 16073/287/2-4-2Ο2Ο. Εν συνεχεία και μέχρι σήμερα όμως, δεν προβλέφθηκε τίποτα για τους εργαζόμενους αυτούς, που συνεχίζουν να δέχονται τις επιπτώσεις και τις πιέσεις των απωλειών της υγειονομικής πανδημία με τη συρρίκνωση των εμπορικών συναλλαγών.

Επειδή, αυτή η τραγική περίοδος θα εξακολουθήσει να υπάρχει για άγνωστο ακόμα, χρονικό διάστημα, αφού χάθηκε οριστικά και αμετάκλητα η τουριστική περίοδος του 2020,

Επειδή, κανείς δεν μπορεί να προνοήσει σε απόλυτο βαθμό το μέγεθος των εξελίξεων για τη νέα χρονιά που έρχεται,

Επειδή, η συνέχιση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού αποτελεί για τους επαγγελματίες του κλάδου μια αναγκαία οικονομική ενίσχυση για την επιβίωση έστω, του κλάδου αλλά και των οικογενειών τους, ιδιαίτερα στην Κέρκυρα όπου η δραστηριότητα έχει σχεδόν εξαφανιστεί,

Ερωτάστε κκ. Υπουργοί        
1. Τι προτίθεστε να κάνετε για την οικονομική ενίσχυση του κλάδου των φορτοεκφορτωτών, αχθοφόρων και λεμβούχων στους λιμένες της χώρας μας και ειδικότερα, τη συνέχιση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους σε αυτόν;

2. Γιατί μέχρι σήμερα, δεν έχετε εντοπίσει την εμπορική απραξία στην οποία έχουν πνιγεί οι εργαζόμενοι του κλάδου αυτού και βάσει ποιων υπολογισμών δεν έχετε εντάξει την κατηγορία αυτή εργαζομένων μαζί με τις υπόλοιπες που θα συνεχίσουν να λαμβάνουν την αποζημίωση του ειδικού σκοπού των 800 ευρώ;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αθανασίου Αθανάσιος (Νάσος)
Αυγέρη Θεοδώρα
Βαρδάκης Σωκράτης
Γκιόλας Ιωάννης
Δρίτσας Θεόδωρος
Ελευθεριάδου Σουλτάνα (Τάνια)
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω)
Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)
Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)
Μιχαηλίδης Ανδρέας
Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)
Νοτοπούλου Αικατερίνη (Κατερίνα)
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Ραγκούσης Ιωάννης
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Τζούφη Μερόπη
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Φωτίου Θεανώ
Χαρίτου Δημήτριος
Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης (Μίλτος)
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γεώργιος»

Previous Article

Αλέκος Αυλωνίτης: Για τις αλλαγές στον τρόπο πρόσβασης στην Ανώτατη Εκπαίδευση

Next Article

Αποκάλυψη Παραπολιτικών: Συμφωνία κλειδί της Ελλάδας με τις ΗΠΑ για αμυντική συνεργασία

Σχετικά Άρθρα