Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Ανασχηματισμός προ των πυλών: Δομικών χαρακτηριστικών οι ανακατατάξεις στο κυβερνητικό σχήμα – Αναμένονται αλλαγές κυρίως σε επίπεδο υφυπουργών

Σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης, και μάλιστα με δομικά χαρακτηριστικά, φέρεται ότι κινείται ο πρωθυπουργός ενόψει της έναρξης της διαδικασίας του εμβολιασμού. Με τον τρόπο αυτό, ο Κ. Μητσοτάκης και οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου επιθυμούν να σφραγίσουν και πολιτικά την απαρχή της εξόδου της χώρας από την περιπέτεια της πανδημίας και να σηματοδοτήσουν την επανεκκίνηση της αναπτυξιακής της πορείας σε όλα τα επίπεδα. Η ανασύνθεση του κυβερνητικού σχήματος, σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, έχει δρομολογηθεί ήδη, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σβήνει και να γράφει συνεχώς ονόματα προκειμένου να καταλήξει σε μια όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική και ισορροπημένη ομάδα στελεχών.

Σύμφωνα με τους γνωρίζοντες τα τεκταινόμενα στο στρατηγείο του πρωθυπουργού, οι ανακοινώσεις είναι θέμα ημερών (ίσως και ωρών), στη λογική που κάποιοι εκ των στενών συνεργατών του επικεφαλής της «γαλάζιας» διακυβέρνησης εισηγούνται την πραγματοποίηση του ανασχηματισμού ακόμα και πριν από τα Χριστούγεννα, προκειμένου ο νέος χρόνος να μπει δυναμικά τόσο στο πεδίο της αντιμετώπισης των κρίσιμων προκλήσεων του 2021, όσο και στο επικοινωνιακό κομμάτι. Οπως πληροφορούνται τα «Π», ο μεγαλύτερος αριθμός των ανακατατάξεων θα αφορά την πλευρά των υφυπουργών, καθώς πρόθεση του πρωθυπουργού και των συνεργατών του είναι να δοθεί στην κυβέρνηση ακόμα πιο ισχυρό πολιτικό πρόσημο.

Ο πρωθυπουργός σκέφτεται σοβαρά δύο με τρεις ηχηρές αντικαταστάσεις, που αναμφίβολα θα προκαλέσουν αίσθηση

Ως εκ τούτου, οι νέοι παράγοντες που θα εμπλακούν στη σχετική εξίσωση θα προέρχονται κατά βάση από την κοινοβουλευτική δεξαμενή του κυβερνώντος κόμματος. Παράλληλα, υφίστανται σοβαρές σκέψεις για δύο με τρεις ηχηρές (και απολύτως «χειρουργικές») αντικαταστάσεις μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, που θα προκαλέσουν αίσθηση, καθώς πρόκειται για ιδιαιτέρως κρίσιμα χαρτοφυλάκια, ειδικά για το εγχείρημα της αποτελεσματικής αντιμετώπισης του κορονοϊού. Στον αντίποδα, αμετακίνητοι θεωρούνται, για λόγους που έχουν να κάνουν τόσο με τα πεπραγμένα τους όσο και με την ανάγκη να μη διαταραχθούν κομβικοί τομείς της διακυβέρνησης σε αυτή την απαιτητική συγκυρία, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος έχει να φέρει εις πέρας την ομαλή και όσο το δυνατόν πιο μαζική διενέργεια του εμβολιασμού στην ελληνική κοινωνία και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, που έχει επιφορτιστεί με την προώθηση των διαδικασιών που θα οδηγήσουν τους πολίτες μπροστά στο πολυαναμενόμενο εμβόλιο. Το ίδιο ισχύει και για τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος είχε βγει αλώβητος από την πρόταση μομφής που είχε καταθέσει εναντίον του ο ΣΥΡΙΖΑ και θα κληθεί να συντονίσει το θεμελιώδες πρόγραμμα για την ανασύνταξη της ελληνικής οικονομίας και τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρηματιών που πλήττονται περισσότερο από το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗ

Κεντρικό ρόλο, βεβαίως, στην αξιολόγηση των κυβερνητικών στελεχών που θα δουν την πόρτα της εξόδου, αλλά και σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα που θα επιλεγούν προς αντικατάστασή τους, διαδραματίζουν ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου, Γρηγόρης Δημητριάδης. Ο μεν πρώτος έχει την απόλυτη εικόνα για το κυβερνητικό έργο και τις λεπτομέρεις για τη μάχη κατά του κορονοϊού, αφού είναι εκείνος που συντονίζει τις πρωτοβουλίες των συναρμόδιων υπουργείων και οικοδομεί το θεσμικό υπόβαθρο των αντίστοιχων ενεργειών, ενώ ο δεύτερος βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους υπουργούς και τους υφυπουργούς, αλλά και με τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ., έχοντας ιδία άποψη για πλεονεκτήματα, αδυναμίες και τυχόν δυσλειτουργίες. Αντίθετα, καμία επιρροή στην καθημερινότητα της άσκησης της εξουσίας δεν έχει πλέον το σύστημα ΜΑΖΙ, το οποίο εμπνεύστηκε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό της κυβέρνησης, Ακης Σκέρτσος, καθώς κάθε άλλο παρά προσέφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Το στοιχείο, όμως, που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει να κάνει με την αίσθηση που έχουν ορισμένοι από τους πλέον τακτικούς συνομιλητές του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, οι οποίοι επιμένουν πως οι επιλογές του επερχόμενου ανασχηματισμού σχετίζονται άμεσα με την προοπτική πρόωρης προσφυγής στις κάλπες μετά την άνοιξη και έως το φθινόπωρο του 2021, αν και εφόσον οι συνθήκες οδηγήσουν σε μια τέτοια εξέλιξη. Πρόκειται, εξάλλου, για έναν σχεδιασμό που κάθε άλλο παρά απορρίπτεται από μερίδα συνεργατών του πρωθυπουργού και δεν αποκλείεται να έρθει στην πρώτη γραμμή με φόντο τη νέα πραγματικότητα, αλλά και τα νέα διλήμματα που θα προκύψουν το αμέσως επόμενο διάστημα.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ