Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Χαρδαλιάς στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ: Δεν θα γίνει πλήρης άρση του lockdown τον Ιανουάριο – Ο στόχος είναι να επανεκκινήσει η λειτουργία των σχολείων στις 8 Ιανουαρίου

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και διαχείρισης κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ξεκαθαρίζει μιλώντας στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», ότι η ακύρωση των περιοριστικών μέτρων «θα πρέπει να υλοποιείται με πολλή προσοχή, να δοκιμάζεται, να αξιολογείται και μετά, καλώς εχόντων των πραγμάτων, να διευρύνεται».

Παράλληλα, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και υποστηρίζει πως «αν δεν προσέξουμε, υπάρχει ο κίνδυνος να έρθουμε αντιμέτωποι με ένα τρίτο κύμα κορονοϊού».

Διαβάστε αναλυτικά όσα είπε ο κ. Χαρδαλιάς στην συνέντευξη του στην εφημερίδα Παραπολιτικά:

Στις 26 Φεβρουαρίου είχαμε το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στη χώρα μας. Αύριο συμπληρώνονται δέκα μήνες που ζούμε με την πανδημία. Πότε θα έρθει το τέλος σε αυτήν τη δραματική κατάσταση;

Ολόκληρος ο πλανήτης, εδώ και δέκα μήνες, βιώνει πράγματι μια πρωτόγνωρη κρίση. Η πανδημία ήρθε στη ζωές μας εντελώς αναπάντεχα και με τεράστιες συνέπειες για τις κοινωνίες, τις οικονομίες, τα συστήματα Υγείας, τον καθένα από εμάς προσωπικά. Μας δοκίμασε και μας δοκιμάζει ακόμα, αλλά είμαστε πια σε θέση να πούμε ότι η αρχή του τέλους είναι κοντά. Με το εμβόλιο, η διανομή του οποίου ξεκινά άμεσα και στη χώρα μας, βλέπουμε επιτέλους τη λύση των δεινών μας. Σε αυτή, λοιπόν, τη δύσκολη συγκυρία, θα χρειαστεί να κάνουμε λίγη υπομονή ακόμα. Να οπλιστούμε με θάρρος, επιμονή και προσήλωση στην πιστή τήρηση των μέτρων μέχρι να προχωρήσει ο εμβολιασμός και να αφήσουμε οριστικά πίσω μας αυτή την περιπέτεια.

Τι «πήγε στραβά» στη Βόρεια Ελλάδα και τη Δυτική Αττική και όχι μόνο δεν παρατηρείται κάμψη του επιδημιολογικού φορτίου, αλλά το τελευταίο διάστημα αυξήθηκε κιόλας; Θα μπορούσε, για παράδειγμα, το lockdown να είχε επιβληθεί πιο έγκαιρα στην Κεντρική Μακεδονία;

Το έχω πει πολλές φορές ότι κάθε περιοχή της χώρας, κάθε πόλη, συχνά ακόμα και κάθε γειτονιά, παρουσιάζει ιδιαίτερα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά. Πρόκειται για πολυπαραγοντική εξίσωση, με κύριο επιβαρυντικό παράγοντα την όποια χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων, αλλά και τις ιδιαίτερες περιστάσεις διασποράς του ιού που επικρατούν σε κάθε περιοχή. Οι μεγάλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις, για παράδειγμα, αποτελούν συχνότερα τόπο διασποράς, όπως είναι σαφώς πολύ δύσκολο να περιοριστεί η ενδοοικογενειακή διάδοση σε μικρές κοινωνίες. Το ζήτημα, λοιπόν, δεν είναι κατά πόσο το απαγορευτικό έπρεπε να έχει εφαρμοστεί μία εβδομάδα νωρίτερα. Το ζητούμενο είναι να εφαρμόζεται σωστά, πλήρως, από όλους. Αυτό ζητάμε κάθε μέρα: προσήλωση στα μέτρα και κοινωνική ευθύνη από τον καθέναν από εμάς ξεχωριστά. Γιατί ο ιός, για να διαδοθεί, χρειάζεται ανθρώπους που δεν τηρούν μέτρα. Ολα τα υπόλοιπα προφανώς είναι σημαντικά, αλλά δεν απαντούν σε ερωτήματα.

Ποιος είναι ο σχεδιασμός σας ώστε να μη φτάσουν κι άλλες περιοχές στο «κόκκινο», όπως έγινε στην Κοζάνη ή στον Ασπρόπυργο;

Αμέσως μόλις τα στοιχεία μάς έδειξαν ότι στις περιοχές αυτές το επιδημιολογικό φορτίο δεν υποχωρεί με ικανοποιητικό ρυθμό, προχωρήσαμε στη λήψη επιπρόσθετων μέτρων. Το ίδιο θα κάνουμε σε κάθε άλλη περίπτωση που θα χρειαστεί, εφόσον αυτό μας υποδεικνύουν οι ειδικοί μας και τα δεδομένα. Το έχω πει πολλές φορές και θα το επαναλάβω: Προχωρούμε σε μέτρα μόνο όταν αυτό επιτάσσουν τα στοιχεία και στο μέτρο που το επιτάσσουν. Ειδικότερα στις δύο περιοχές που αναφέρατε έχουν πολλαπλασιαστεί τόσο τα τεστ στον πληθυσμό, ώστε να έχουμε ακόμα ακριβέστερη εικόνα της διασποράς στην κοινότητα, όσο και οι έλεγχοι τήρησης των μέτρων από τις αρμόδιες Αρχές. Περιμένουμε, λοιπόν, να δούμε άμεσα αποκλιμάκωση της κατάστασης και στην Κοζάνη και στον Ασπρόπυργο.

Πώς μπορεί ρεαλιστικά να ελεγχθεί το όριο των εννέα ατόμων για τα οικογενειακά τραπέζια των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς;

Προφανώς, η τήρηση του ορίου των εννέα ατόμων εναπόκειται στον καθέναν από εμάς, στην ευθύνη που έχουμε όλοι μας να προστατεύσουμε τους γύρω μας. Δεν είναι, ούτε θα μπορούσε να είναι, ζητούμενο να εφαρμοστεί το μέτρο αυτό με οποιονδήποτε άλλον τρόπο πέραν της προσοχής και της ευαισθησίας που όλοι μας πρέπει να επιδείξουμε σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία. Το ξέρω ότι είναι δύσκολο να πούμε στους αγαπημένους μας ότι φέτος δεν θα είμαστε μαζί τις γιορτές. Αλλά, αν το κάνουμε, διασφαλίζουμε, όσο είναι δυνατό, ότι θα είμαστε μαζί σε πολλές ακόμα ευτυχισμένες στιγμές που θα έρθουν. Ας μη διακινδυνεύσουμε, λοιπόν, τώρα, που είμαστε πλέον κοντά στο τέλος αυτής της δοκιμασίας.

Στις 7 Ιανουαρίου λήγει η παράταση του lockdown. Πότε θα αποφασιστεί αν θα συνεχιστεί και από τι θα κριθεί;

Ολα τα μέτρα αξιολογούνται στη βάση των επιδημιολογικών στοιχείων και δεδομένων που καθημερινά εξετάζουν οι ειδικοί μας και ανάλογα εισηγούνται. Το ίδιο θα γίνει και όταν έρθει η ώρα να αποφασιστεί πώς θα βγούμε με ασφάλεια από το παρόν απαγορευτικό. Κι αυτό προφανώς θα γίνει σταδιακά. Η όποια άρση μέτρων θα πρέπει να υλοποιείται με πολλή προσοχή, να δοκιμάζεται, να αξιολογείται και μετά, καλώς εχόντων των πραγμάτων, να διευρύνεται. Δεν πρόκειται, συνεπώς, να προχωρήσουμε σε καθολική άρση του απαγορευτικού από τη μια μέρα στη άλλη. Αλλά με προσοχή, με ασφάλεια και με σύνεση ευελπιστούμε ότι σταδιακά και σε συνδυασμό με το πρόγραμμα εμβολιασμού του πληθυσμού θα προχωράμε προς την κανονικότητα.

Μετά τα κομμωτήρια και τα βιβλιοπωλεία, που λειτουργούν ξανά από την προηγούμενη εβδομάδα, ποια θα είναι η επόμενη δραστηριότητα που θα επανεκκινήσει; Ειδικά για τα σχολεία υπάρχει μεγάλη αγωνία από γονείς και μαθητές.

Για τα σχολεία έχει τοποθετηθεί με απόλυτη σαφήνεια η αρμόδια υπουργός, η κ. Κεραμέως. Ο στόχος είναι να επανεκκινήσει η λειτουργία τους στις 8 Ιανουαρίου, πάντα με μοναδικό γνώμονα την επιδημιολογική κατάσταση και τα δεδομένα που θα έχουμε τότε στη διάθεσή μας. Σκοπός μας δεν είναι να ανοίξουμε δραστηριότητες άκαιρα, πολλώ δε μάλλον να επαναλειτουργήσουν τα σχολεία χωρίς όρους απόλυτης ασφάλειας για τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς, τις οικογένειές τους, ολόκληρες τις τοπικές κοινωνίες. Το άνοιγμα των σχολικών μονάδων, αλλά και κάθε άλλης δραστηριότητας, θα γίνει μόνο όταν θα έχει αξιολογηθεί με τη μεγαλύτερη δυνατή σιγουριά ως ασφαλές.

Θα κάνετε το εμβόλιο για τον κορονοϊό και πότε;

Βεβαίως και θα το κάνω, και μάλιστα το συντομότερο δυνατό, μαζί με την οικογένειά μου. Και σε αυτό το σημείο θέλω να σημειώσω ότι η απόφαση του πρωθυπουργού να εμβολιαστεί από τους πρώτους, για να δώσει το παράδειγμα σε όλους, αποτελεί μια κίνηση υψηλού συμβολισμού. Εύχομαι και οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί να ανταποκριθούν στο κάλεσμά του και να εμβολιαστούν όλοι μαζί, προς χάριν των πολιτών, κυρίως εκείνων που διατηρούν την όποια, έστω και αμυδρή, αμφιβολία.

Το δεύτερο κύμα κορονοϊού, όπως αποδείχθηκε, μας αιφνιδίασε. Το τρίτο κύμα το θεωρείτε βέβαιο; Και από τι θα εξαρτηθεί η έλευση και η έντασή του;

Αν δεν προσέξουμε και στο μεσοδιάστημα, που θα χρειαστεί η δημιουργία επαρκούς ανοσίας στον πληθυσμό μέσω του εμβολιασμού, προφανώς υπάρχει ο κίνδυνος να έρθουμε αντιμέτωποι με ένα τρίτο κύμα. Και επ’ αυτού θα ήθελα να τονίσω ότι το δεύτερο κύμα, όπως εκδηλώθηκε στις αρχές Νοεμβρίου, ήταν τόσο σφοδρό, που πράγματι αιφνιδίασε όχι μόνο εμάς, αλλά ολόκληρο τον πλανήτη. Κι αυτό αποδεικνύει ότι ο «αόρατος εχθρός» τον οποίο αντιπαλεύουμε είναι πολύ επικίνδυνος – ας μην το ξεχνάμε αυτό κι ας μην εφησυχάζουμε. Το εμβόλιο θα μας απελευθερώσει αργά, αλλά σταθερά από αυτόν τον κίνδυνο, αλλά στο μεταξύ πρέπει να παραμείνουμε ακόμα πιο προσεκτικοί.

Πότε θα είναι έτοιμο το νέο κτίριο «Ατλαντας» της Πολιτικής Προστασίας και τι δυνατότητες θα προσφέρει;

Μέσα στο επόμενο έτος παραδίδεται ο «Ατλαντας», το νέο, υπερσύγχρονο κτίριο που έρχεται να συμπληρώσει το κτίριο «Φάρος», το Διοικητήριο της Πολιτικής Προστασίας. Στο κτίριο «Ατλαντας» θα στεγάζονται τέσσερα υπερσύγχρονα Κέντρα που θα λειτουργούν με γνώμονα τη διακλαδικότητα και τον διαρκή συντονισμό με όλους τους συναρμόδιους φορείς για την αντιμετώπιση κάθε απειλής και κινδύνου. Συγκεκριμένα, ο σχεδιασμός μας περιλαμβάνει το νέο Κέντρο Αντιμετώπισης Υγειονομικών Κινδύνων μαζί με το Κέντρο Ενημέρωσης, Ανάλυσης και Ιχνηλάτησης. Η πανδημία ελπίζουμε ότι σύντομα θα αποτελεί παρελθόν, αλλά η εμπειρία που αποκομίσαμε από την αντιμετώπισή της θα μείνει παρακαταθήκη, γιατί έχουμε πλέον διδαχθεί ότι πρωτόγνωρες και απροσδόκητες υγειονομικές απειλές μπορούν να ξαναφανούν και να απειλήσουν τη ζωή μας ανά πάσα στιγμή. Επιπλέον, στον «Ατλαντα» θα στεγάζεται το Κέντρο Πρόληψης και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών, καθώς και το Κέντρο Ελέγχου Κρίσιμων Υποδομών, με ειδικές προβλέψεις για τη διαρκή εποπτεία αεροδρομίων, λιμένων, σιδηροδρόμων, εθνικών οδών, επικοινωνιών και ευαίσθητων υποδομών, όπως οι τηλεπικοινωνίες, τα δίκτυα ύδρευσης, φυσικού αερίου κ.λπ. Τέλος, εκεί θα φιλοξενείται και το Κέντρο Ενημέρωσης και Διαχείρισης Κρίσεων, με «booths» για το κάθε υπουργείο, με ψηφιακά κέντρα ενημέρωσης για τον πρωθυπουργό και την Κυβερνητική Επιτροπή, καθώς και με υποδομές φιλοξενίας και ασφαλούς διαχείρισης κρίσεων.

Δημιουργείται, δηλαδή, μια πλήρης, καθετοποιημένη υπερσύγχρονη δομή διαχείρισης κάθε κρίσης, κινδύνου ή απειλής, με τη συμμετοχή όλων των φορέων που στηρίζουν την Πολιτική Προστασία στο έργο της, το Πυροσβεστικό Σώμα, τις Ενοπλες Δυνάμεις, την Ελληνική Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα, το ΕΚΑΒ και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Είναι ένα σημαντικό έργο, το οποίο η χώρα μας έχει σήμερα άμεσα ανάγκη και για το οποίο είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος που έχω την ευθύνη υλοποίησής του, στο πλαίσιο της ολικής αναδιοργάνωσης και του εκσυγχρονισμού της Πολιτικής Προστασίας.

***Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ