Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Το άνοιγμα των σχολείων το στοίχημα των επιστημόνων και της κυβέρνησης: 8 Ιανουαρίου η επιστροφή λέει η Σοφία Ζαχαράκη στα Παραπολιτικά 90,1

Στο επίκεντρο του κυβερνητικού ενδιαφέροντος και των λοιμωξιολόγων έχει τεθεί η επιστροφή των μαθητών στα θρανία και όλοι περιμένουν  το τελικό σήμα των ειδικών για το άνοιγμα των σχολείων που όπως όλα δείχνουν θα είναι μετά την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου. 

Επί του θέματος τοποθετήθηκε μεταξύ άλλων και η υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Σοφία Ζαχαράκη, η οποία μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στον δημοσιογράφο Παναγώτη Τζένο, τόνισε οτι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν τα σχολεία στις 8 Ιανουαρίου αφού πρώτα όμως δοθεί το πράσινο φως από την επιτροπή των επιδημιολόγων

Η κ. Ζαχαράκη είπε ότι σήμερα ή αύριο θα υπάρξει συνάντηση με την επιτροπή των επιδημιολόγων ενώ τόνισε πως στόχος είναι να ανοίξουν όλες οι εκπαιδευτικές βαθμίδες.

Εν αναμονή των αποφάσεων 

Η εισήγηση των ειδικών αλλά και απόφαση της κυβέρνησης είναι τα σχολεία να είναι τα πρώτα που θα ανοίξουν μετά τις γιορτές.

Δύο είναι οι ημερομηνίες που έχουν πέσει στο τραπέζι. Η μία είναι στις 8 Ιανουαρίου, ωστόσο όλα θα κριθούν από τα επιδημιολογικά δεδομένα και η δεύτερη είναι η 11η Ιανουαρίου.

Ακόμα ένα σενάριο είναι να ανοίξουν πρώτα τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία και να ακολουθήσουν μία εβδομάδα αργότερα τα γυμνάσια και τα λύκεια, κάτι τέτοιο όμως απέκλεισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας που δήλωσε ότι θα ανοίξουν όλες οι βαθμίδες ταυτόχρονα.

Παράλληλα μιλώντας στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ο Νίκος Χαρδαλιάςτόνισε οτι «στόχος είναι να επανεκκινήσει η λειτουργία των σχολείων στις 8 Ιανουαρίου, πάντα με μοναδικό γνώμονα την επιδημιολογική κατάσταση και τα δεδομένα που θα έχουμε τότε στη διάθεσή μας. Σκοπός μας δεν είναι να ανοίξουμε δραστηριότητες άκαιρα, πολλώ δε μάλλον να επαναλειτουργήσουν τα σχολεία χωρίς όρους απόλυτης ασφάλειας για τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς, τις οικογένειές τους, ολόκληρες τις τοπικές κοινωνίες. Το άνοιγμα των σχολικών μονάδων, αλλά και κάθε άλλης δραστηριότητας, θα γίνει μόνο όταν θα έχει αξιολογηθεί με τη μεγαλύτερη δυνατή σιγουριά ως ασφαλές»

Χθες ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγοςείπε ότι πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία, τουλάχιστον τα δημοτικά, καθώς έχει κριθεί ότι τα παιδιά του δημοτικού μεταδίδουν λιγότερο τον ιό αλλά η ακριβής ημερομηνία θα κριθεί από τα επιδημιολογικά στοιχεία ενώ και η η κυρία Ματίνα Παγώνη, είπε ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα μπορούν να ανοίξουν όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης στις 7 Ιανουαρίου, διευκρινίζοντας πάντως ότι εκφράζει προσωπική άποψη.

Ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας εξέφρασε τις επιφυλάξεις του αυτή τη στιγμή για το άνοιγμα των σχολείων μετά τις γιορτές, σημειώνοντας πως οι συναθροίσεις των πολιτών τα Χριστούγεννα μπορεί να αποβούν μοιραίες για την επαναλειτουργία των σχολείων. Ο στόχος, όπως ανέφερε ο καθηγητής, είναι να ανοίξουν στις 8 Ιανουαρίου αλλά «δυστυχώς δεν μπορούμε από τώρα να το σκεφτούμε, με την έννοια ότι δεν ξέρουμε τι θα επικρατεί στη χώρα, αν συνεχιστούν οι συναθροίσεις θα έχουμε πρόβλημα να τα ανοίξουμε».

Το μέλος της Επιτροπής καθηγητής Αθανάσιος Τσάκρης λέει ότι είναι προτιμότερο τα σχολεία να ανοίξουν μία εβδομάδα μετά, στις 15 Ιανουαρίου, ώστε να δούμε ποια θα είναι η επίδραση των διακοπών των γιορτών στην εξέλιξη της επιδημίας.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ